Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Jurnal de campanie

Raluca Savu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Comunicare politica si campania electorala


M-am gandit sa scriu despre asta de nenumarate ori. In timpul campaniei, inainte de vot, imediat dupa. Nu am facut-o fie din lipsa de timp, fie consideram ca poate nu e momentul. Sau poate pentru ca am avut nevoie ca experienta sa se sedimenteze mai intai.

Incepand cu data de 1 mai am facut parte din echipa de coordonare a campaniei lui Nicusor Dan. Mai precis, am coordonat aspectele operationale ale campaniei, alaturi de Daniel Gavrila, colegul meu, care a fost responsabil de partea de comunicare. 

Au fost sase saptamani in care zilele nu au mai avut un numar determinat de ore si in care nu a mai contat nicio clipa daca era luni, miercuri sau duminica. Tot ce era relevant era cursa contracronometru in care intrasem cu bunastiinta si in care aveam ca obiectiv sa il facem pe Nicusor Dan cunoscut unui numar cat mai mare de oameni, in doar sase saptamani. Stiam ca oamenii au incredere in el, pe buna dreptate, si ca vom putea conta pe faptul ca mesajul lui va fi dus mai departe de fiecare persoana care ajungea sa il sustina. Nu cred ca au existat prea multi oameni care sa fi pastrat pentru ei faptul ca il sustin sau ca voteaza cu Nicusor. Acesta a fost si motivul pentru care am auzit de multe ori spundandu-se ca e o campanie mult prea agresiva. Insa, ea nu era deloc asa. Cel putin, ea nu pleca asa de la noi. Nu aveam nici pe departe puterea pe care unii oameni cred ca am avut-o.  

Am stiut de la inceput in ce ma bag. Imi amintesc si acum intrebarile reticente ale unor oameni din jurul meu: “Cate campanii ai mai facut, Raluca?” Ei bine, nu mai facusem niciuna. Dar asta nu m-a descurajat deloc, ba dimpotriva. Cred de fapt ca acesta a fost marele nostru atu: nu eram virusati de comunicarea politica si de populismul politicienilor din Romania si nici nu aveam asteptari predefinite cu privire la resursele disponibile, la infrastructura existenta... Ne-am adaptat din mers, am construit cu ce aveam si am dorit din tot sufletul sa il pastram pe Nicusor Dan asa cum e, autentic, in loc sa incercam sa il transformam intr-un produs electoral vandabil maselor. Am facut o campanie de comunicare civica, nu una de comunicare politica. Si asa ne-am dorit din start sa fie. 

Tot de la inceput am stiut si ca nu avem resurse. A fost o campanie complet atipica din toate punctele de vedere : nu am avut un buget predefinit, nu am putut planifica lucruri in mod concret, pentru ca nu am stiut niciodata dinainte care sunt resursele pe care ne vom putea baza. Campania noastra s-a concretizat din mers, in masura in care adunam suficiente fonduri ca sa putem face, macar cate ceva, din lucrurile pe care ni le propusesem. Singura perioada in care am stiut cat de cat pe ce ne bazam, a fost ultima saptamana si jumatate. Strict pentru perioada asta, putem spune ca am planificat, alocand resurse si gestionand prioritati, intr-un mod mai apropiat de ceea ce se intampla intr-o campanie normala. 

Constientizam din nou cat de mare e provocarea pe care o acceptasem de fiecare data cand auzeam pe cineva spunand: “dar cine e Nicusor Dan?” sau “nu il votez, nu are nicio sansa, mi-as irosi votul”. Si auzeam aceste lucruri in fiecare zi. Inca mai sper ca va veni o zi in care numarul celor care voteaza pe cine merita si nu pe cine are sanse, sa fie mult mai mare. Inca mai sper ca, in fata tuturor lucrurilor care se intampla acum in tara, romanii se vor trezi. Si vor vrea sa faca ceva. 

Am avut o misiune grea, dar una extrem de frumoasa. Am avut pe umeri responsabilitati uriase, pe care le-am dus cu bucurie. Am ras, m-am bucurat, m-am enervat, m-a durut... am trecut in fiecare zi printr-un noian de stari. Am invatat enorm de mult. Am trait experiente probabil unice in viata unui om. Am interactionat cu sute de oameni diferiti. Am intrat in contact cu mii de idei, unele extrem de bune, altele total nepotrivite strategiei noastre. Am invatat lucruri noi, pe care nu le stiam despre oameni, despre capacitatea lor de a gestioana proiecte mai mici sau mai mari, despre nevoia lor de a primi o directie. 

Am jucat multiple roluri, din lipsa de oameni disponibili full-time. Am facut aceasta campanie cu o echipa de 5-6 oameni dedicati exclusiv si cu 40-50 de voluntari implicati constant, in timpul lor liber. In rest, am avut multi, enorm de multi sustinatori care contribuiau fiecare, asa cum puteau. Rezultatele pe care le-a obtinut Nicusor Dan la aceste alegeri sunt cu atat mai spectaculoase, daca luam in considerare numarul oamenilor pe care i-a avut la dispozitie, comparativ cu contracandidatii sai. De bugete, nici nu mai vorbim... 

De-a lungul campaniei au ramas multe roluri neacoperite, pe care, obligati de situatie ni le-am asumat tot noi. Asa am fost ba PR, ba asistenta, ba curier si orice altceva a fost nevoie, in diverse imprejurari. Impreuna cu Daniel, am carat si descarcat materiale si am participat activ la  lipirea de afise prin oras. Intr-un articol din timpul campaniei, am citit la un moment dat ca Nicusor Dan are acum o asistenta, care se ocupa de programul lui. Dar el chiar nu avea. Si nu are nici azi. 

Am intalnit oameni minunati, capabili de o daruire extrema. Despre care nu stiam ca exista. M-a miscat profund sa vad cum un om de afaceri cunoscut si-a facut singur, dintr-un cearceaf vechi si vopsele, un banner de balcon, pentru a-l sustine pe Nicusor Dan. Am inteles cat de important este sa poti din nou sa crezi in ceva. Am aflat ca exista si oameni care sunt altfel decat orice credeam eu despre cei implicati in politica. 

Am invatat sa cred din nou ca iti poti pastra principiile, verticalitatea si taria de caracter indiferent de circumstante. Daca iti doresti asta. Ca nimic nu te poate corupe, daca tu nu te lasi corupt. Ca obiectivele marete sunt mai importante decat avantajele de moment. Ca bucuria unui vis implinit este cu mult mai dulce decat iluzia succesului marunt. 

Am trait o experienta, pe care oricum as privi-o, ramane de departe cea mai frumoasa. Pentru ca m-a facut sa reconsider total ceea ce credeam despre mine, despre lume, despre prezent si viitor. Despre cine sunt si incotro merg.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 09-07-2012

Felicitari Raluca! Si eu stiu ce inseamna sa faci o campanie, sa te prinzi intr-o cursa nebuna, sa duci un mesaj electoral mai departe spre a se face auzit de alte urechi. Cee ce voiam sa spun este faptul ca intodeauna oamenii te vor privi pe tine mai intai, cel care porti mesajul. Daca le vei castiga increderea, vor crede si in cel pe care il sustii. Partea interesanta vine abia mai incolo cand cei carora le-ai castigat increderea, te intreba desprea realizarea obiectivelor din mesajul electoral. E, acest moment este f important! Si extrem de interesant! Ca-ti dai seama cum stau lucrurile daca le poti raspunde afirmativ sau nu. Si daca nu poti raspunde afirmativ, a doua oara ti-ai pierdut credinta.Politica adevarata de face doar impreuna cu oamenii in care poti avea incredere, cu oameni pt care poti sa-ti pui obrazul.


Bogdana

Raspunde #2 | Bogdana | 18-07-2012

Si eu am participat la o campanie acum ceva timp...a fost o experienta foarte interesanta, am putut simti si vedea din interior ce se intampla, cum se intampla. Am fost o echipa unita si am pus suflet in tot ceea ce am facut...cred ca a fost unul din motivele pentru care campania a avut succes.

Ely

Raspunde #2-1 | Ely | 18-07-2012

Dar nu toate experientele de campanie sunt reusite! Si nu ma refer la rezultatul final al alegerilor (presupunem ca acesta a fost cel dorit) ci la ce se intampla dupa rezultat...daca tu ca participant la campanie te-ai putea uita in ochii alegatorului pe care l-ai convins de credibilitatea candidatui tau si dupa ce ii expira mandatul acestuia sau nu...uneori ai impresia ca lupti pentru o cauza buna care apoi se dovedeste ca nu a fost chiar asa...Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate