Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Invata-ti pisica sa foloseasca litiera!

Andreea Nistor
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cateva idei si cateva motive


invata-ti-pisica-sa-foloseasca-litieraPisicile sunt niste animale foarte curate, in mod natural. Faptul ca le inveti sa foloseasca litiera nu este decat o incurajare a instinctului innascut. Majoritatea pisicutelor dar si a pisicilor adulte, vor invata cu mare usurinta sa foloseasca litiera si vor continua sa o faca atata timp cat ai grija sa o pastrezi curata. In continuare, iata cateva idei care te vor ajuta:

- aseaza litiera intr-un loc curat, linistit, retras dar accesibil. Este important sa fie departe de zonele “intens circulate” si ai grija ca pisica ta sa aiba acces la ea cu usurinta ori de cate ori are nevoie. Asigura-te ca nu au acces la ea copiii sau alte animale din casa.
- Arata-i pisicii unde este. Aseaz-o in litiera si las-o sa adulmece. Unii proprietari spun ca este de folos sa ii misti labutele in nisip. Astfel ii arati ce iti doresti ca ea sa faca.
- Pastreaza litiera curata. Curata bulgarii formati in fiecare zi si schimba intreg continutul litierei o data pe saptamana, punand nisip proaspat. Poti spala litiera saptamanal cu apa si detergent sau cu solutii speciale din pet-shopuri pentru a reduce mirosurile neplacute. De asemenea exista produse speciale, parfumate, care se pun pe fundul literei, peste care se adauga nisipul propriu zis.
- Nu pune litiera langa bolurile de mancare si apa. Pisicilor nu le place sa-si faca nevoile in apropiere de locurile in care mananca.
- Curata imediat orice “accident”. Daca pisica face pe langa, curata imediat zona murdarita cu un amestec de apa si otet in parti egale. Asta ajuta la eliminarea mirosului si, speram, va impiedica pisicuta sa se mai intoarca in acel loc.
- Nu-ti pedepsi niciodata pisica pentru micile accidente! Nu o lovi, nu o baga cu nasul in mizerie. In schimb, spune-i ferm “nu!” si ia-o si aseaz-o in litiera.
Daca pisicuta ta nu foloseste litiera, incearca sa afli de ce. Iata cateva motive care pot sta la baza refuzului ei:
- litiera e prea mudara: curat-o mai des si vezi daca acest lucru ajuta;
- stresul: este posibil ca pisica ta sa fie agitata din cauza mutatului intr-un loc nou, prezenta unui nou mobilier sau unui nou covor, sau din cauza unor noi oameni sau animale in casa;
- poate fi atrasa de un alt loc in care isi facea nevoile un alt animal candva. O poti dezobisnui apeland la cateva trucuri: pune-i castronul de manacare acolo (pisicilor nu le place sa-si faca nvoile in locul in care mananca), neutralizeaza mirosul (cu ajutorul solutiei de apa si otet in parti egale), acopera zona cu o folie din plastic (va fi neplacut pentru pisica ta si o va descuraja sa mai faca acolo);
- este posibil ca pisicii tale sa nu-i placa tipul de litiera. Pisicile pot fi sclifosite. Daca ai schimbat recent tipul de litiera folosit, schimb-o la loc;
- este posibil ca pisica ta sa nu stie unde se afla litiera. De obicei, acest lucru se intampla in cazul puilor de pisica sau dupa mutarea intr-un apartament nou. Arata-i pisicii de cateva ori unde se afla litiera;
- pisica ta marcheaza teritoriul. Uneori, masculii stropesc cu urina pentru a marca teritoriile. Acesta poate fi un motiv puternic pentru a te gandi sa-ti castrezi animalul de companie.

Daca pisica ta obisnuia sa foloseasca litiera si in ultimul timp a inceput sa faca prostii iar toate trucurile de mai sus nu au fost de folos, atunci du-o la veterinar pentru a vedea daca nu cumva este vorba de o problema medicala!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Catalina

Raspunde #1 | Catalina | 23-08-2012

Simpatic articol cu sfaturi bune! Pentru pisicul meu a functionat din prima. Nu am avut nicio problema. Pisicutele chiar invata foarte repede acest lucru si sunt foarte curate.


Roman Elena

Raspunde #2 | Roman Elena | 08-06-2015

Da, nisipul il schimbi in totalitate la cateva zile/saptamana/2 saptamani (in functie de tipul de nisip), dar n-ar trebui sa ajunga la stadiul in care miroase. Litiera se poate spala cu detergent. Eu o spal cu Ajax pt bucatarie sau detergent de vase! :)


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate