Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Infiintarea unei asociatii/fundatii (ONG) V

Pasere Mihaela
Domeniu : Activitati de organizare a expozitiilor, targurilo...
Meserie : operator procesare texte, imagini
Localitate : Brasov / Brasov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Pasii 4 si 5: Constituirea patrimoniului initial si cazierul fiscal al fondatorilor


documenteAti intocmit documentele, va trebui acum sa constituiti patrimoniul initial minim necesar infiintarii ONG-ului. Aceasta se face prin deschiderea unui depozit bancar si are, pentru o asociatie non-profit, un cuantum egal cu un salariu minim brut pe economie.

Patrimoniul se constituie prin depunerea banilor la o unitate bancara sub forma de 'patrimoniu initial'. Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa include bunuri in natura sau in numerar a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei.

In cazul fundatiilor al caror scop exclusiv “este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii si fundatii, in vederea realizarii de programe de catre acestea din urma”, activul patrimonial poate avea o valoare totala de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie.

Acesta poate fi constituit si in natura. In acest caz aveti nevoie de Statut si Act Constitutiv in original si de actul de detinere a bunului respectiv (facturi, contract de vanzare/cumparare, etc.). Bunul sau bunurile ce vor servi ca patrimoniu initial trebuie sa apartina cel putin unuia dintre membrii fondatori. Trebuie sa completati un formular, sa aveti la voi cartile de identitate, copii dupa statut si actul constitutiv, un proces verbal prin care asociatia/fundatia decide deschiderea contului si persoanele imputernicite sa efectueze operatiuni pe cont. Trebuie sa mai achitati o taxa de deschidere de cont in valoare de 15 lei si sa aveti asupra voastra si actele originale ca sa nu faceti doua drumuri.

Veti primi un extras de cont doveditor care trebuie depus la dosar.

Sfat: Nu toate bancile accepta depunere de patrimoniu initial pentru ONG-uri. Interesati-va mai intai printr-un telefon.
Banii raman blocati pana la obtinerea hotararii judecatoresti de infiintare, cand veti putea transfera banii intr-un cont bancar propriu-zis pe numele organizatiei.

Daca doriti, puteti constitui patrimoniul initial din sume mai mari fata de minimul prevazut de lege. Oricum, cuantumul trebuie sa fie mentionat in Statut. Daca este in natura trebuie specificat de asemenea ce reprezinta.

De multe ori, bancile nici nu stiu ce documente sa ceara cand e vorba de ONG-uri asa ca fiti pregatiti sa ii lamuriti sau sa mergeti la alta banca.

PASUL 5 : Cazierul fiscal al fondatorilor

Fondatorii (asociatii) trebuie sa obtina si cazierul fiscal personal.
Obligativitatea prezentarii acestuia este mentionata de OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, cu modificarile ulterioare, care, la art. 8. aliniatul 1, prevede ca:
'Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie în urmatoarele situatii:[...]
- la solicitarea inscrierii in Registrul asociatiilor si fundatiilor, a asociatiilor si fundatiilor, de catre asociatii sau membrii fondatori ai acestora; [...]'.
Cazierul fiscal este eliberat de Ministerul Finantelor prin Administratia Finantelor Publice de care apartine domiciliul solicitantului.
Cererea de obtinere a cazierului fiscal (o completati la fata locului) va fi insotita de urmatoarele documente:
- copie act de identitate
-taxa de eliberare a cazierului fiscal
Costuri: 20 lei.
Termen: Pe loc.
Valabilitate: Cazierul Fiscal are valabilitate doar 30 zile de la data eliberarii!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

drLeo

Raspunde #5 | drLeo | 29-10-2010

Buna. Se poate dispune liber de patrimoniul initial al fundatiei daca este constituit dintr-un bun imobil ? Adica daca vreau sa vand bunul si sa cumpar altul ... Va multumesc.


#teo

Raspunde #6 | #teo | 20-01-2011

cine poate sa-mi faca precizari privind patrimoniul necesar pt infiintarea unei fundatii? este vorba doar de patrimoniul in bani, la valoarea de un salariu minim, sau de valoarea a 100 desalarii?


Pasere Mihaela

Raspunde #7 | Pasere Mihaela | 20-01-2011

La fundatii nu se aplica aceeasi regula ca la asociatii, e vorba de 100 de salarii minime. Se poate dispune ca patrimoniul sa fie constituit dintr-un imobil de aceeasi valoare sau mai scump.


retete

Raspunde #8 | retete | 27-01-2011

Pot vinde un apartament care in acest moment este in patrimoniul ONG-ului meu? Multumesc! nu gasesc nici un raspuns clar in acest sens

Sim

Raspunde #8-1 | Sim | 10-03-2011

Nu, nu poti sa il vinzi unei persoane fizice, poti sa il vinzi doar unui alt ong. Citeste legea fundatiilor si asociatiilor.Mihai

Raspunde #9 | Mihai | 23-02-2011

Buna ziua! Poate cineva sa-mi spuna in cazul in care doresc ca patrimoniul initial pentru o asociatie sa fie in natura ce pasi trebui sa fac?am inteles ca este mult mai complicat decat deschiderea unui cont, dar totusi l-as prefera pe acesta

Sim

Raspunde #9-1 | Sim | 10-03-2011

Da, e mult mai greu, eu am renuntat si am depus patrimoniul. Trebuie sa platesti un evaluator si intri intr-o lume cu spagi si oameni lacomi care vor sa iti ia pielea de pe tine.Gaby

Raspunde #10 | Gaby | 18-03-2011

Oameni buni nu va complicati cu patrimoniu in natura pentru ca va dati casa de pomana...nu o mai puteti recupera. Cel mai bine cumparati o fundatie gata infiintata si a-ti rezolvat.

ROB

Raspunde #10-1 | ROB | 21-02-2012

Buna ziua, In ce domeniu de activitate este fundatia dumneavoastra; Se poate modifica obiectul de activitate? Care este ultimul pret pentru preluare?Catalin

Raspunde #11 | Catalin | 05-12-2012

Buna ziua, am si eu o intrebare cum poate un ONG, fundatie sa aiba un activele patrimoniale de 100 de ori mai mare ca sal minim brut pe economie...pt ca mie mi se pare cam imposibil...daca poate cineva sa ma lamureasca si pe mine...as fi mai mult decat recunoscator nu de alta dar tb sa infiintez o ascotia culturala si habar nam cum pot sa fac asta :) Mersi inca o data :)


magda

Raspunde #12 | magda | 19-02-2013

Buna ziua, As dori sa infiintez o asociatie si vreau sa stiu daca este obligatoriu sa am un expert contabil. Care ar fi costurile de infiintare? Va multumesc.


Pasere Mihaela

Raspunde #13 | Pasere Mihaela | 06-11-2013

Costurile sunt un salariu minim pe economie, adica 800 lei + actele la notar ,cam 700 + contabilul care este obligatoriu, platit odata pe an- 200 lei.


Pasere Mihaela

Raspunde #14 | Pasere Mihaela | 06-11-2013

Am si eu o intrebare: stie cineva unde trebuie sa te adresezi ca si ONG daca vrei sa obtii o acreditare pentru a face cursuri de masaj recunoscute de Ministerul Muncii. Precizez ca Ong-ul e in Brasov.


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate