Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Infiintarea unei asociatii/fundatii (ONG) II

Pasere Mihaela
Domeniu : Activitati de organizare a expozitiilor, targurilo...
Meserie : operator procesare texte, imagini
Localitate : Brasov / Brasov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Pasul 1 : Disponibilitatea denumirii


asociatiePrimul pas in infiintarea unei organizatii non-profit este obtinerea dovezii ca denumirea aleasa de voi este conforma cu legea si ca nu a fost deja folosita sau rezervata de altcineva.

Dovada disponibilitatii denumirii se obtine de la Ministerul Justistiei, in baza unei cereri. 

Trebuie sa platiti o taxa de 5 lei la unitatea Trezoreriei Statului de care apartineti. 

Puteti redacta singuri cererea, in forma de mai jos (Ministrului Justitiei nr. 954/2000) sau puteti completa formularul similar, disponibil la registratura Ministerului Justitiei.

Depuneti cererea si dovada achitarii taxei (chitanta in original) la registratura Ministerului Justitiei, aflata in strada Apolodor nr. 17, sector 5. Programul Registraturii este luni-vineri 9 :00-12 :00, 13 :00-15 :30. Dovada disponibilitatii denumirii se elibereaza de catre Serviciul de Relatii cu Publicul si Evidenta ONG al Ministerului, aflat la aceeasi adresa, serviciu pe care il puteti contacta si la telefon/fax: (021)312.40.23 sau e-mail : relatiipublice@just.ro. Programul este de luni pana vineri intre orele 10 :00-12 :00, iar martea si joia si intre orele 14 :00-16 :00. 

Daca nu sunteti din Bucuresti, mergeti la Trezoreria orasului de unde apartineti, platiti 5 lei in contul Ministerului Justitiei si chitanta in original impreuna cu cererea, le puneti intr-un plic timbrat adresat Ministerului Justitiei (pe adresa de mai sus).

Termenul de trimitere a raspunsului este de 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii, in cazul in care ridicati cererea personal, sau 10 zile lucratoare, daca optati pentru raspunsul prin posta.

Valabilitatea dovezii este de 3 luni de la data emiterii. Dovada se poate prelungi, in caz de necesitate; in aceasta caz, trebuie sa faceti cererea de prelungire cel tarziu in ziua expirarii dovezii initiale.

Observatie:Conform Legii nr. 246/2005 pentru aprobarea OG nr. 26/2000 cu privire la Asociatii si Fundatii, este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a denumirilor specifice autoritatilor si institutiilor publice.

Model cerere
Pentru acordarea disponibilitatii denumirii
1. Solicitantul:
- Numele/Denumirea .....................................................
- Domiciliul/Sediul ....................................................
2. Categoria de persoana juridica fara scop patrimonial (asociatie, fundatie,
federatie) pentru care se solicita verificarea ...............
3. Denumirea a carei verificare se solicita ............................
4. Temeiul juridic al cererii: Ordonanta Guvernului nr. 26/2000
5. Tariful achitat ........... lei, conform [nr. chitanta] .............
6. Data
7. Semnatura solicitantului

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Administrator

Raspunde #1 | Administrator | 09-10-2009

Cred ca e o idee buna ca numele sa aiba o anumita rezonanta, de ex daca sunt mai multe cuvinte in denumire se pot lua primele litere in asa fel incat titlul sa "prinda"!


Chris

Raspunde #2 | Chris | 09-10-2009

Dar aveti grija! Indiferent pt ce alegeti o denumire! Pe langa legalitatea denumirii, aveti in vedere si alte aspecte: publicul tinta, regiunea geografica, religia, matricea interpretarilor etc. Un exemplu nereusit de denumire: PMS EXPERT SECURITY – o firma de bodyguarzi P(re) M(enstrual) S(yndrome)


Infiintarea unei asociatii/fundatii (ONG) III &laq

Raspunde #3 | Infiintarea unei asociatii/fundatii (ONG) III &laq | 23-10-2009

[...] ce am stabilit cu ce se ocupa ONG-urile si am ales o denumire pentru asociatia noastra, pasul urmator este alegerea sediului. Legea prevede necesitatea [...]


Infiintarea unei Asociatii/Fundatii (ONG) I «

Raspunde #4 | Infiintarea unei Asociatii/Fundatii (ONG) I « | 29-10-2009

[...] unei organizatii neguvernamentale presupune parcurgerea urmatorilor pasi: 1.   Disponibilitatea denumirii 2.   Sediul 3.   Intocmirea actelor (Act Constitutiv si Statut) 4.   Constituirea [...]


Alexandra

Raspunde #5 | Alexandra | 03-02-2012

Am si eu mai multe nelamuriri, pentru prelungirea rezervarii denumirii cum trebie procedat? Exista o cerere tip sau redactez eu una? Presupun ca atunci cand trimit cererea de prelungire trebuie sa atasez si dovada disponibilitatii denumirii nu?...

Pasere Mihaela

Raspunde #5-1 | Pasere Mihaela | 28-06-2012

Alexandra, redactezi tu cererea de prelungire asemenatoare celei de mai sus si pui in plic si copie dupa dovada disponibilitatii denumirii. Scrii: Pentru prelungire denumire Si la punctul 3 modifici: denumirea a carei prelungire se solicitaDana

Raspunde #6 | Dana | 12-03-2013

Buna, as dori sa stiu sub ce forma legala presedintele unei asociatii poate fi presedinte executiv? trebuie stabilit asat in statut initial sau se poate prin decizia Consiliului Director? multumesc!


ADRY

Raspunde #7 | ADRY | 10-04-2014

Cat timp e valabila prelungirea?


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate