Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Infiintare PFA

Andrusca Andreea
Domeniu : Alte activitati de servicii suport pentru intrepri...
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Pasi de urmarit pentru infiintare PFA


In momentul in care ajungeti la concluzia ca trebuie sa treceti la urmatorul nivel, incep sa apara emotiile. 

Va avantati spre mult iubitul Google care va pune la dispozitie nenumarate informatii de la variate surse. Informatiile se bat cap in cap, se invart ca la ruleta ruseasca si plecati din fata calculatorului mai nesiguri ca la inceput.

In acest articol am decis sa vorbesc despre PFA si pasii ce trebuie parcusi pentru infiintare. 

O data ce ati luat decizia de a va schimba statutul si a deveni o persoana fizica autorizata, vor urma cativa pasi ce presupun adunare de documente si o plimbare sau doua la diverse institutii. Intr-adevar, trebuie sa va inarmati cu ceva rabdare dar nu e chiar atat de grav, in cateva zile ati terminat.

Primul pas ar fi o vizita realizata site-ului (www.onrc.ro) caci aici veti gasi informatiile cu privire la actele necesare pentru infiintare PFA. Asadar, printati lista de documente, (www.onrc.ro/documente/ghid/1_pfa.pdf), faceti o vizita la Primarie pentru actele doveditoare sediului, nu uitati sa cumparati un dosar alb, plic, si prezentati-va la Registrul Comertului de care apartine sediul PFA-ului.

Aici, veti fi ajutat sa intocmiti dosarul: veti avea vreo 3 sau 4 documente de completat cu informatii personale, studii, sediu precum si codul CAEN al activitatii ce urmeaza sa o prestati in cadrul PFA-ului. Asadar, ar fi bine sa va ganditi bine inainte sa ajungeti la Registrul Comertului. Bineinteles, ca persoana de contact va va da indicatiile necesare dar pana la urma dumneavoastra stiti cel mai bine ce activitatea urmeaza sa aveti. Asadar, consultati Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN 2013) si COR 2013 (Clasificarea Ocupatiilor din Romania : www.rubinian.com/cor_1_grupa_majora.php) pentru a determina activitatea principala ce va aparea pe certificatul de inregistrare a PFA-ului.

Acelasi consultant va fotocopia documentele iar dumneavoastra le veti certifica olograf (adica, veti scrie pe fotocopie «Conform cu originalul» si veti semna. Aceasta certificare se face in fata consultantului de la Registrul Comertului). 
Apoi veti merge la casierie, de obicei in aceeasi cladire, unde veti plati pentru serviciile de fotocopiere si o alta taxa pentru verificarea disponibilitatii numelui PFA-ului (numele PFA-ului va fi NUME PRENUME PERSOANA FIZICA AUTORIZATA - oricat ne-ar placea sa modificam acest nume legea nu ne permite).

Urmatorul pas va fi realizat la un expert, tot la Registrul Comertului, ce verifica disponibilitatea numelui PFA-ului, pentru ca, apoi sa mergeti la expertul final, ce evalueaza dosarul, verifica toate documentele, si va trimite la directorul Oficiului Registrului Comertului care va certifica specimenul de semnatura.

Normal ca trebuie sa achitati si taxa pentru infiintare PFA (nu putem scapa de asta! Oricum, per total, suma necesara pentru a detine un certificat de inregistrare este de 400 RON) iar o data chitanta depusa la dosar, expertul va va informa cand trebuie sa mergeti sa ridicati certificatul de inregistrare (acesta poate fi trimis prin posta la sediul PFA-ului sau se va ridica de catre titular de la sediul Registrului Comertului).

Ati reusit sa depuneti dosarul, ati primit data in care veti ridica certificatul sau chiar il tineti in mana ?! Bravo voua ! « De acum urmeaza partea grea ! » Cel putin asa mi-a zis mie expertul de la Registrul Comertului.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mariana F.

Raspunde #1 | Mariana F. | 17-01-2013

Am si eu un PFA si m-am declart ca platitor de TVA dar cred ca nu voi depasi suma aceea de 35 000 de euro pe an. Ce trebuie sa fac?

Ioana

Raspunde #1-1 | Ioana | 17-01-2013

In cazul in care o persoana inregistrata ca platitor de TVA , nu depaseste in cursul unui an calendaristic plafonul de TVA, poate solicita pana la data de 20 ianuarie a anului urmator scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Anularea inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila incepand cu 1 februarie.


Andrusca Andreea

Raspunde #1-2 | Andrusca Andreea | 18-01-2013

De asemenea, va poate ajuta si faptul ca plafonul de 35 000 de euro pe an s-a majorat la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderarii Romaniei la UE - 3,3817)- OUG nr. 24/2012 prin care s-a modificat Codul fiscal. Deci, aveti mai multe sanse sa modificati regimul fiscal al PFA-ului din platitor de TVA in neplatitor.Georgian

Raspunde #2 | Georgian | 17-01-2013

Exista activitati pentru care nu trebuie platit TVA indiferent de profit? Citisem undeva ca sunt dar nu mai stiu exact care.

Elena Muntean

Raspunde #2-1 | Elena Muntean | 17-01-2013

Da, exista! Cabinete medicale, stomatologice, societati care se ocupa cu transportul bolnavilor; Activitati de invatamant, prestari de bunuri si servicii catre aceste institutii si meditatii acordate in particular; Servicii sau livrari legate de protectia sociala, a copiilor si tinerilor; Servicii legate de activitatile sportive; Servicii culturale; Servicii de natura financiar-bancara; Servicii in asigurari; Activitati de inchiriere, arendare, concesionare; Livrari de constructii sau terenuri cu constructii care nu sunt noi.Ciprian

Raspunde #3 | Ciprian | 08-04-2013

Felicitari pentru articol! Intrebarea mea este: Vreau sa infiintez un SRL cu asociat unic, pentru a face comert online in principal si secundar la domiciliul clientului. Deci nu magazin cum este Metro. Marfa, doar o depozitez acasa, unde am sediul social (ceasuri de mana). Acum: eu vreau sa fiu asociatul unic si administratorul firmei. Pot desfasura activitatea in aceste conditii, deci FARA ANGAJAT? Daca nu pot, atunci pot sa fiu eu in acelasi timp asociatul unic, administratorul si angajatul firmei? Poti sa fii administratorul unei firme fara sa fii angajat,salariat,si firma sa functioneze legal asa,avand vanzari de zeci de milioane lei vechi? Va rog raspundeti clar,ca pentru copii mici vorbitori de limba romana,nu ca pentru specialisti. Multumesc frumos, astept raspunsul dvoastra Cu respect. Ciprian


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate