Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Implementarea terapiei logopedice la copiii cu autism

Berceanu Monica
Domeniu : Activitati de asistenta medicala specializata
Meserie : Psihopedagog
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Logopedia - Ce? si Cum?


Logopedia este definita ca disciplina ce se ocupa cu educarea si reeducarea limbajului. Rolul logopedului este acela de a restaura si stabiliza limbajul, prin aplicarea diferentiata a tehnicilor specifice.

Daca la copiii tipici, cu tulburari/intarzieri in dezvoltarea limbajului, logopedul foloseste tehnicile de baza ale logopediei si exercitii specifice pentru corectarea diverselor probleme, la copiii cu autism, abordarea presupune parcurgerea anumitor etape, in functie de abilitatile copilului si de gradul de afectare.

Cand incepem logopedia?
Se poate incepe din prima zi de la inceperea terapiei ABA, insa trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

- Intr-o prima faza, logopedul are nevoie de o mai lunga perioada de timp necesara acomodarii si colaborarii cu copilul. Inceperea terapiei logopedice trebuie sa tina cont de ritmul de invatare al copilului si de stadiul de dezvoltare la care se afla in acel moment. De exemplu, daca acesta nu detine abilitati de imitatie, atunci logopedul lucreaza aceste abilitati o data cu echipa de terapeuti, intr-un mod cat se poate de atractiv pentru micut. Perioada de acomodare se face PRIN JOC, necerandu-i-se copilului sa efectueze exercitii grele.

- Recompensa, pentru copilul cu autism are un rol central in progresul sau. Asadar, logopedul trebuie sa se foloseasca de aceasta, pe toata perioada in care lucreaza cu copilul. De asemenea, parintii trebuie sa ii puna acestuia la dispozitie recompensele cele mai motivante (pe care nu le vor folosi in nici un caz in afara terapiei!), deoarece vorbirea este unul din cele mai grele abilitati pe care copilul cu autism le va insusi.

- Gradul de afectare a limbajului: in cazul in care  copilul nu verbalizeaza deloc, atunci este nevoie de incurajarea oricarui sunet/aproximare a sunetelor, prin oferirea recompenselor si a jocurilor stimulante.

- Mediul de lucru: pentru un copil care are probleme cu acomodarea la medii noi, este de preferat ca terapia logopedica sa aiba loc in mediul sau natural (acasa, in camera de joaca/terapie), pentru a crea incredere si a evita frustrarile.

- Colaborarea cu parintii si echipa de terapeuti care lucreaza cu copilul. Logopedul trebuie sa tina cont de  punctul in care se afla copilul in fiecare moment; de exemplu, daca acesta a invatat un sunet/cuvant, etc, logopedul va lua cunostinta de aceste detalii si va recurge la recompensarea diferentiata a acestuia.

- Comportamentul copilului: un copil cu mari probleme de comportament va avea nevoie de o atentie deosebita; prin urmare, atentie la detaliile lasate de echipa! Logopedul trebuie sa stapaneasca bine tehnicile de modificare a comportamentului, pentru a nu frustra copilul si/sau a nu reactiona cu acesta sub nivelul la care este. Exemplu: nu vrea sa coopereze, trebuie analizate situatiile si prezentate la sedinta cu echipa, pentru a se stabili modul de interventie.

Cat timp facem logopedie?
Timpul alocat pentru terapia logopedica depinde de la caz la caz. In general, copilul cu autism are nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru corectarea/initierea limbajului. Prin urmare, logopedia se opreste atunci cand considerati ca micutul are un limbaj adecvat varstei sale. Nu existi o anumita perioada de timp care garanteaza recuperarea sa.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Ioana

Raspunde #1 | Ioana | 07-09-2012

Trebuie depusa o munca imensa de catre toti cei implicati. Rabdarea si perseverenta sunt cuvinte cheie.


Catalina

Raspunde #2 | Catalina | 07-09-2012

Referitor la timp, pentru un copil cu autism sunt tehnici speciale adaptate fiecaruia in parte. Mai intai e partea de intelegere a cuvintelor, apoi de verbalizare si cand deja au un bagaj de cateva cuvinte, 30-50 sa zicem, se trece la corectarea lor.

Flori

Raspunde #2-1 | Flori | 07-09-2012

Da, exact asa mi-a explicat si mie logopeda. Apoi urmeaza formarea propozitiilor din 2 cuvinte...Treptat treptat...Eu am inceput cu fetita la 2 ani si 2 luni si am vazut o imbunatatire. In zilele in care are o ora de logopedie in restul zilei verbalizeaza mult mai mult ca de obicei. Bafta tururor!Vio

Raspunde #3 | Vio | 07-09-2012

Care este diferenta intre un copil cu autism si un copil care are doar probleme in a vorbi?

Sorina

Raspunde #3-1 | Sorina | 07-09-2012

Austismul este mai complicat de diagnosticat la varste mici, trebuie o perioada de observare a acestuia si analizare a comportamentului de catre un specialist. Ne putem da seama ca un copil are doar prbleme de limbaj atunci cand acesta desi nu poate pronunta cuvinte, intelege ceea ce spun cei din jur si realizeaza sarcini, coopereaza cu ceilalti, se joaca adecvat, recunoaste persoane sau poate arata o anumita persoana, nu denumeste jucariile dar stie care este trenuletul, papusa, mingea etc, recunoaste si arata obiecte in carti, pe pliante, etc.


Berceanu Monica

Raspunde #3-2 | Berceanu Monica | 09-09-2012

Vio, diferenta consta in perceperea lumii din jurul sau. Copilul cu autism nu stie sa se exprime nici verbal nici nonverbal, cel tipic se exprima non verbal in cazxul in care nu poate vorbi. Tipul de comunicare difera. La fel si comportamentul. daca un copil tipic vrea ceva si nu stie sa ceara verbal/nu poate, va incercas alte mijloace fara a deveni agresiv sau a avea un comportament neadecvat; cel cu autism va avea un comportament problema.Anticonceptionale

Raspunde #4 | Anticonceptionale | 12-09-2012

Am avut un vecin care avea un baietel care am inteles ca era autist saracutul de el. Toata ziua alerga si tipa prin casa nu conta ora 1 naptea sau 6 dimineata dar acum cred ca este mai bine are in fiecare zi o bona care se ocupa personal de el si se vad imbunatatiri. Sanatate multa.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate