Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Iepurii sunt si animale de laboratoriu

Coser Gheorghe
Domeniu : Activitati veterinare
Meserie : Agent veterinar
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Scurt istoric

364699713977718.jpgOamenii de stiinta sunt interesati de iepuri, ca si un model de animal. Astfel, inca din secolul al XVII-lea, iepurii sunt utilizatii in laboratoarele de cercetare in oftalmologie. Deasemenea acestia sunt folositi si ca model de investigatie pentru studiile farmacologice de transfer placentar de droguri, metaboliti si steroizi. Acest animal special are urmatoarele avantaje: este prolific, mic si poate fi ridicat in conditii controlate. Acestea fiind doar unele dintre conditiile necesare ale unui animal de laborator.

Cele mai preferate rase de iepuri folosite in laborat de catre experti sunt rasele neozeelandezi, olandez si berbec. Deoarece acestia au raspuns imunologic bine si deasemenea acestora li se poate permite producerea de anticorpi specifici utilizati in prezent in zonele cardiovasculare, musculo-scheletice si respiratorii, precum si de oncologie si diabet zaharat. Acesta este un model adecvat pentru a studia hipertensiunea arteriala si ateroscleroza, cu toate ca genetica a inceput sa inlocuieasca tot mai mult si mai mult in acest domeniu. Iepurele este necesar si pentru a se studia osteoartrita si apoi validarea noilor tehnologii de imagistica articulatiei osoase. Iepurele a fost, de asemenea, mult timp folosit pentru diagnosticarea precoce a sarcinii la femei. Intr-adevar, hormonii speciali de la femeile gravide s-au gasit in urina, fiind derivate de progesteron, si totodata determina reluarea activitatii ovariene la iepurii carora le sunt injectate substanta intravenos.

In anul 2002 un iepure a fost clonat din celule adulte, iar performanta a fost ulterior repetata de mai multe ori. Cele mai multe mutatii, care apar in anumite tulpini ofera oportunitati pentru studiile genetice. Mai mult decat atat, in general, se considera ca iepure este mult mai reprezentativ de mamifere ca soareci pentru a se studia dezvoltarea embrionara precoce, in special in timpul activarii de transcriptie a genomului si a gastrulationului. In cele din urma, mai tarziu s-a observat ca acesta este o specie ideala pentru a se studia procesul de domesticire, precum si a proceselor genetice asociative.

In anul 1995 la nivel mondial, aproximativ 1,5 milioane de iepuri sunt folositi ca animale de laborator, care totusi ramane modesta in comparatie cu celelalte animale utilizate in acelasi scop. Tarile cele mai vizate sunt Germania si Statele Unite, care numara aproximativ 300.000 de iepuri de laborator. Se poate nota, de asemenea, faptul ca Statele Unite ale Americii are o ferma comerciala pentru productia de iepuri pentru laboratoare. Japonia este producatoare de iepuri intr-o masura mai mica ca alte tari din Europa de Vest, Canada si China. Coreea de Sud foloseste si ea iepurii pentru experimente de laborator. Totusi opinia publica nu este de acord cu aceste experimente, iar Marea Britanie si Statele Unite ale Americii dezvoltara astfel de miscari de a se opune, pentru ca iepurele sa nu fie exploatat.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate