Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Hormonii de crestere

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Hormonul uman de crestere (somatotropin)


hormonii-de-crestereEste esential in procesul de dezvoltare, iar la adult are un rol important in activitatile metabolice. El este sintetizat in celulele acidofile ale hipofizei anterioare, iar secretia sa din granulele de depozit intracelulare este reglata de hormonii hipotalamici GHRH (growth hormone-releasing hormone) si SRIF (somatotropin release-inhibiting factor).

Sinteza lor depinde de neurotransmitatori, ca serotonina, dopamina, norepinefrina si peptidele de eliberare a hormonului de crestere.

De asemenea este secretat ca raspuns la efort, stres, somn profund, hipoglicemie, glucagon, insulina, hormoni tiroidieni, estrogen, testosteron si vasopresina. In plasma exista in mai multe isoforme monomerice si oligomerice (big GH si big big GH). Circula legat de GH-binding protein, care este similara domeniului extramembranar al receptorului tisular al hGH.
hGH stimuleaza productia de ARN, sinteza proteica, mobilizeaza acizii grasi din depozite si are efecte tranzitorii antagonice insulinei; niveluri crescute timp indelungat pot induce alterarea tolerantei la glucoza.

Secretia de hGH este pulsatila, dar la adulti concentratiile plasmatice sunt stabile, oscilatiile hGH fiind atenuate de GHBP. Timpul de injumatatire plasmatic este de 20 minute.
In cazul in care hipofiza secreta deficitar sau excesiv hGH in diferite etape ale cresterii, va determina aparitia nanismului si respectiv a gigantismului.
Un exces de hormon de crestere la adult va genera acromegalie. Testul este foarte util pentru confirmarea hipo- sau hiperpituitarismului, astfel incat sa poate fi initiata cat mai curand terapia adecvata.
Determinarea hormonului se poate efectua atat in conditii bazale cat si dupa stimulare cu efort fizic, arginina, glucagon sau insulina sau supresie, dupa administrarea a 100 g glucoza.

Dupa stimulare hGH trebuie sa creasca >5 ng/mL fata de nivelul bazal sau >10 ng/mL ca raspuns maximal fata de nivelul bazal.
Dupa supresie hGH in mod normal este nedetectabil sau <2 ng/mL.
Lipsa raspunsului sau un raspuns inadecvat la testele de stimulare se asociaza cu hipopituitarismul.
La gigantism sau acromegalie, se inregistreaza lipsa supresiei sau o supresie incompleta dupa administrarea de glucoza.
Pacientii cu acromegalie pot prezenta cresteri paradoxale de hGH la testul de supresie.

Interferente cu medicamente:
Cresteri:
- aminoacizi, clomipramina, clonidina, contraceptive orale, diazepam, etinil estradiol, fenitoin, indometacin, insulina, interferon, metamfetamina, metoclopramid, propranolol, vasopresina. 

Scaderi:
- acid valproic, bromocriptina, clorpromazin, corticosteroizi, hidrocortizon, medroxiprogesteron, metildopa, prednison, propantelin.

Interferente analitice:
Pacientii aflati in tratament cu hormon de crestere pot dezvolta anticorpi impotriva acestui hormon, anticorpi care pot interfera cu testul, conducand la valori fals scazute. Anticorpii heterofili prezenti in serul pacientilor pot interactiona cu imuno-globulinele incluse in componentele din kit, alterand rezultatele.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate