Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ghid de autonomie pentru persoanele in varsta

Teodor Silviu
Domeniu : Activitati de lupta impotriva incendiilor si de pr...
Meserie : Pompier
Localitate : Cluj Napoca / Cluj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cele mai bune sfaturi pentru a evita accidentele

597234669311724.jpgDin ce in ce mai multe persoane doresc, in ciuda situatiei lor fizice, sa fie autonome, deoarece dependenta de altii nu este intotdeauna un lucru usor. Este intr-adevar posibil sa oferim putina autonomie! Daca anticipam si ne pregatim un loc de viata agreabil pentru zilele de batranete nu inseamna ca suntem cu un picior in mormant. Din contra, reusim astfel sa nu fim luati prin surprindere si sa traim fara panica. 

Daca ne gandim la solutii de amenajare adaptate persoanelor cu mobilitate redusa nu inseamna ca precipitam aparitia problemelor. Nu trebuie sa impingem lucrurile la extrem si sa ne transformam casa in serviciu de geriatrie, insa prevenirea accidentelor stupide si conservarea autonomiei pot sa imbunatateasca semnificativ viata de zi cu zi.

Necesitatile esentiale

O persoana in varsta trebuie sa dispuna de o buna luminare, de acces la facilitatile exterioare si interioare. Bare de sprijin pentru trecerile dificile sau echipamente antiderapante pot fi necesare.

In ceea ce priveste sala de baie si toaletele, daca detineti o cada, ar trebui sa optati pentru un dus fara bariere (numit dus in stil italian). In caz contrar, exista cazi dotate cu scaun.

Instalati covorase antiderapante pentru podea si pentru dus, bare de sprijin si de redresare. Desigur, adaptati inaltimea auxiliarelor la utilizator.

Camera trebuie sa fie, de preferinta, la parter. Pentru a facilita ridicarea, inaltati patul. Schimbati, de exemplu, picioarele somierei pentru a obtine cativa centimetri in plus. Eliminati covoarele, inlaturati mobilele cu unghiuri proeminente, instalati un drum luminos pentru deplasarile nocturne.

Daca aveti scari in casa, luati in considerare o balustrada robusta pe toata lungimea scarii si trepte antiderapante, precum si o luminare bine pozitionata. Apoi, pentru bucatarie, totul trebuie sa fie la indemana, iar un plan de bucatarie pe lungime ar fi de preferat.

Adesea un fapt ignorat, atunci cand o persoana in varsta cade si isi rupe articulatia femurului, caderea se intampla sa fie nu cauza, ci consecinta fracturii. Ceea ce inseamna ca o fractura spontana poate aparea, de altfel, frecvent din cauza osteoporozei. Dar, in final, cea care determina caderea este ruperea articulatiei femurului. Astfel, unul din motive poate fi osteoporoza, iar pentru a preveni acest caz, consultati unul dintre dosarele noastre privind prevenirea acestei boli.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Irina

Raspunde #1 | Irina | 15-01-2014

Uneori cei care nu isi dau seama si nu inteleg ca au nevoie de anumite ajustari prin casa pentru a le fi mai comfortabil sunt chiar cei in varsta. Nu prea accepta schimbarile si nici nu constientizeaza faptul ca nu mai sunt in floarea varstei. Le este greu sa recunoasca faptul ca nu mai sunt la fel cum erau odata.

Sorina

Raspunde #1-1 | Sorina | 15-01-2014

Ai dreptate. Asa e si bunica mea. Nu voia sa stea locului o clipa. Chiar daca accepta ajutor nu se dadea in laturi de la nicio treaba in jurul casei, inclusiv in gradina. Si, cum era de asteptat, primul accident a avut loc, a alunecat pe gheata si si-a rupt piciorul. Evident ca sufera si de osteoporoza, ceea ce a complicat si mai tare treaba. Acum pare ca a inteles. Oricum nu mai e la fel de sprintena desi s-a vindecat de ceva timp fractura.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate