Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Executarea tencuielilor de interior

Ciubotaru Valentin
Domeniu : Activitati de inginerie si consultanta tehnica leg...
Meserie : Proiectant inginer constructii
Localitate : Brasov / Brasov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Controlul si pregatirea stratului suport

 
1. Pentru executarea unor tencuieli de buna calitate se va efectua, in prealabil, un control al suprafetelor care urmeaza a fi tencuite; mortarul din rosturi al zidariei de caramida a peretilor trebuie lasat sa se intareasca. Suprafetele de beton trebuie sa fie uscate, pentru ca umiditatea sa nu mai influenteze ulterior aderenta tencuielilor.

2. La inceperea lucrarilor de tencuieli trebuie sa fie terminate toate lucrarile a caror executie simultana sau ulterioara ar putea provoca deteriorarea tencuielilor.

3. Suprafetele suport pe care se aplica tencuielile trebuie sa fie curate, fara urme de noroi, pete de grasime etc.; suprafetele din plasa de rabit trebuie sa aiba plasa bine intinsa si sa fie legata cu mustati din sirma zincata de elemente pe care se aplica. 

Tencuielile nu se vor aplica decit dupa remedierea eventualelor deficiente constatate.

4. Pentru a se obtine o bun aderenta a tencuielilor fata de diferitele straturi suport, acestea trebuie pregatite in vederea tencuirii (cu conditia ca ele sa fie rigide, plane, uscate, rugoase si sa nu prezinte abateri de la verticalitate si planeitate mai mari decit cele indicate in prescriptii tehnice in vigoare. Abaterile mai mari decit cele admisibile se vor rectifica prin cioplirea iesindurilor si prin acoperirea intrindurilor mari peste 40 mm cu o plasa de rabit prinsa cu cuie in rosturile zidariei, peste care se va executa tencuiala).

5. Rosturile zidariei de caramida vor fi curatate cu ajutorul unei scoabe metalice pe o adincime de 3-5 mm, iar suprafetele netede de beton vor fi aduse in stare rugoasa.

Suprafetele de lemn sau metal existente pe suprafetele din zidarie de caramida sau BCA (ghermele, grinzi, burandrugi etc.) se vor acoperi cu plasa de rabit. La suprafetele de lemn sub plasa de rabit se va aplica fie carton asfaltan, fie alta solutie hidrofuga pentru a se evita umflarea lemnului in contact direct cu tencuiala.

7. Pe suprafetele peretilor din cladire care au in mod permanent umiditati relative interioare peste 60% se vor lua masuri de verificare prin calcul termotehnic, pentru impiedicarea acumularii progresive a umiditatii provenite din condensarea vaporilor, in interiorul elementelor de constructie.

8. Executarea trasarii suprafetelor de tencuit
Trasarea suprafetelor care urmeaza a fi tencuite se face prin diferite metode:
- cu repere de mortar (stilpisori);
- cu scoabe metalice lungi;
- cu sipci de lemn;
- cu repere metalice de inventar.

La efectuarea trasarii se va verifica modul de fixare a reperelor, asa incit sa se obtina un strat de mortar cu grosimea stabilita.

Daca se utilizeaza stilpisorii de mortar, acestia se vor executa din acelasi mortar ca si prundul si vor avea o latime de 8-12 cm.

9. Executarea amorsarii
Suprafetele de beton se vor stropi cu apa si apoi se va face amorsarea prin stropire cu un sprit (lapte de ciment) in grosime de 3 mm.

Suprafetele peretilor din zidarie de caramida vor fi stropite cu apa si vor fi amorsate prin stropirea cu mortar fluid in grosime de max.3 mm cu aceeasi compozitie ca si mortarul pentru stratul de grund pe suprafata de b.c.a.spritul se va executa cu mortar ciment, var, ipsos, nisip. Compozitie 1:0.25:3.

Pe suprafetele din plasa de sirma se va aplica spritul care are aceeasi compozitie ca si mortarul de grund.

In timpul executarii armosarii suprafetelor se va urmari ca spritul sa fie aplicat cit mai uniform, fara discontinuitati prea mari.

Amorsarea suprafetelor se va face cit mai uniform fara discontinuitati, fara prelingeri pronuntate avind o suprafata rugoasa si aspra la pipait.

10. Executarea grundului
Inainte de aplicarea grundului se va verifica daca spritul este suficient intarit si daca suprafata amorsata este suficient de rugoasa si aspra.

Grundul in grosime de 5-20 mm se va aplica dupa cel putin 24 ore de la aplicarea spritului pe suprafetele de beton si dupa 1 ora in cazul suprafetelor de caramida.

Daca suprafata spritului este prea uscata se stropeste cu apa inainte de aplicarea grundului.

Grosimea stratului de grund este de maxim 15 mm.

Aplicarea mecanizata a spritului si grundului in incaperi pe pereti si tavane la inaltime de pina la 3 m, se executa de pe pardoselile respective sau capre mobile.

Pe suprafetele de b.c.a., stratul al doilea (grundul) va fi de 10-12 mm grosime si se va executa dupa zvintarea primului strat, cu mortar 1:2:8 (ciment, var, nisip).

In timpul executarii grundului se va urmari obtinerea unor suprafete plane, care sa ascunda si sa rectifice defectele stratului suport. Suprafata grundului nu trebuie sa prezinte asperitati pronuntate, zgirieturi, ciupituri, neregularitati etc.

11. Executarea stratului vizibil
Se va controla ca suprafata grundului sa fie uscata si sa nu aiba granule de var nehidratat.
 
Stratul vizibil se va executa dintr-un mortar denumit “tinci” care are aceeasi compozitie cu stratul de grund.
 
Tencuielile gletuite se vor realiza prin acoperirea tinciului cu un strat subtire (cca 2 mm, de pasta de ipsos) (glet de ipsos), netezita fin.
 
Gletul de ipsos se va aplica pe un strat vizibil, care are un anumit grad de umiditate, in cantitati strict necesare, inainte de terminarea prizei ipsosului.
 
Grosimea stratului vizibil este de 2-3 cm.
 
Suprafetele cu glet de ipsos sau glet de var, glet de nisip cu aracet, trebuie sa fie plane, netede, fara desprinderi sau fisuri : varul folosit trebuie sã aiba o vechime de cel putin 14 zile.
 
Toate fisurile, neregularitatile etc., se chituiesc de catre zugravul vopsitor sau se spacluiesc cu pasta de aceeasi compozitie cu a gletului. Pasta de ipsos folosita pentru chituirea defectelor izolate,se prepara din doua parti ipsos si o parte apa (in volume). Pasta se realizeaza prin presararea ipsosului in apa, dupa care se omogenizeazã prin amestecare rapida (in intervalul de maxim 1 minut de la presarare). Pasta se va prepara in cantitati care sa poata fi folosita inainte de sfarsitul prizei ipsosului (circa 6 min.)
Pentru spacluirea suprafetelor mai mari se foloseste si pasta de ipsos - var, in proportie de 1 parte ipsos si 1 parte lapte de var (in volume). Compozitia se va prepara în cantitati care sa poata fi folosita in cel mult 20 minute de la preparare.

Dupa uscarea portiunilor reparate, suprafata se slefuieste cu hirtie de slefuit (in cazul peretilor incepind de la partea superioara spre partea inferioara) dupa care se curata de praf cu perii sau bidinele curate si uscate.
 
In cazul cind pe suprafata gletului se aplica vopsitorii de ulei, alchidal, nitroceluloza sau alte vopsele care formeaza dupa uscare pelicule bariere de vapori, umiditatea gletului trebuie sa fie de max. 8.
 
Dupa executarea tencuielilor se vor lua masuri pentru protectia suprafetelor proaspat tencuite, de urmatoarele actiuni:
- umiditate mare, care intirzie intarirea mortarului si-l altereaza;
- uscarea fortata, care provoaca prinderea brusca a apei din mortar.
 
Tencuieli interioare pe peretii de b.c.a. se vor executa dupa trecerea a cel pu]in 15 zile de la executarea zidariei.
 
In cazul executiei tencuielilor interioare, la o temperatura exterioara mai mica de +50 se vor lua masurile speciale prevazute in Normativul pentru executarea lucrarilor pe timp friguros, indicativ C 16-79.
 
Este interzis a se incepe executarea oricaror lucrari de tencuire, inainte ca suportul pentru fiecare portiune ce urmeaza a fi tencuita sa fi fost verificat si receptionat conform instructiunilor pentru verificarea si receptionarea lucrarilor ascunse si conform normativului C 18-83.
 
Inainte de inceperea lucrarilor de tencuieli, este necesar a se verifica daca au fost executate si receptionate toate lucrarile destinate a le proteja (de exemplu: invelitori, plansee etc.) sau a caror executie ulterioara ar putea provoca deteriorarea lor (conducte pentru instalatii, timplarie etc.), precum si daca au fost montate toate piesele auxiliare (ghermele, praznuri, suporti, conductori electrici etc.).
 
Mortarele vor fi introduse in lucrare numai dupa ce s-a verificat de catre conducatorul tehnic al lucrarii ca au fost livrate cu certificate de calitate, care sa confirme ca sunt corespunzatoare normelor respective.
 
Pe timpul executarii lucrarilor, se verifica respectarea tehnologiei de executie, utilizarea timpului si compozitiei mortarului indicat in proiect, precum si aplicarea straturilor successive in grosimile prescrise.
 
12. Receptia pe faze de lucrari se va face pe baza urmatoarelor verificari:
- rezistenta mortarului;
- numarul de straturi aplicat si grosimile respective; sondaj la 200mp
- aderenta la suport si intre straturi; sondaj la 200mp
- planitatea suporturilor si linearitatea muchiilor.
Rezultatele se inscriu in registrele de procese-verbale de lucrari ascunse si pe faze de lucrari.
Abaterile  admisibile sunt cele date in anexa 4 din Normativul C 18-83.

13. Verificarea aspectului general al tencuielilor
Suprafetele tencuite trebuie sa fie uniforme, sa nu aiba denivelari, ondulatii, fisuri, impuscturi provocate de granule de var nestins etc.

Muchiile de racordare a peretilor cu tavanele, colturile, spaletii ferestrelor si usilor trebuie sa fie drepte, verticale sau orizontale.
 
Suprafetele tencuite nu trebuie sa prezinte crapaturi, goluri, portiuni neacoperite cu mortar la racordarea tencuielilor cu timplaria, in spatele radiatoarelor etc.
 
Verificarea planitatii suprafetelor se face cu un dreptar, iar abaterile care pot fi admise sunt date in NE 001-9
 
Verificarea verticalitatii si orizontalitatii suprafetelor si a muchiilor se va face cu dreptarul, bolobocul si cu firul cu plumb. Abaterile nu pot depasi limitele admise prevazute in anexa4 din Normativul C 18-83.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Andrei

Raspunde #1 | Andrei | 18-07-2012

Foarte multe informatii care sunt de mare ajutor...


Stoianov Beniamin

Raspunde #2 | Stoianov Beniamin | 05-09-2014

Am făcut o construcție de 2,50/2,50 cu h = 2 m. din BCA și vreau s-o tencuiesc cu suportul de plasă rabiț. În locul mortarului din ciment + var + nisip nu pot folosi MULTIBAT?


eugen

Raspunde #3 | eugen | 15-09-2014

Foarte multe informatii care sunt de mare ajutor...te ajuta enorm!!!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate