Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Evaluarea unui program de training

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Modelul Kirkpatrick

 

Cel mai cunoscut model de evaluare al unui program de training este modelul lui Kirkpatrick, care structureaza procesul in patru pasi:

 

Reactiile cursantilor: se evalueaza perceptiile, emotiile si evaluarile subiective ale acestora fata de experienta de invatare- de obicei, aceste informatii care arata „cum s-a simtit participantul”sunt cuprinse in formularul de evaluare completat imediat dupa curs; se evalueaza relevanta subiectulului, abilitatile de prezentare ale trainerului, interactivitatea..etc

 

 

Gradul de invatare: la acest nivel se masoara cat au asimilat participantii din informatiile parcurse, in functie de obiectivele stabilite in etapa de identificare a nevoilor. Se poate face acest lucru prin teste/ chestionare completate inainte si dupa curs, sau prin observare directa a activitatii participantilor/ aplicatiile in practica a cunostintelor asimilate, pe parcursul trainingului.

 

 

Aplicarea la locul de munca: se observa cat aplica participantii in activitatea curenta, din ceea ce au invatat la training- se masoara in materie de comportamente.

Este un proces mai complex, care necesita cooperarea managerilor si a departamentelor implicate in proces. Se poate face aceasta masurare fie prin observarea directa a activitatii zilnice, fie prin programe de follow-up desfasurate la o perioada de timp dupa finalizarea cursului.

Este un moment bun pentru a se stabili daca neperformanta este o problema de training ( „nu stiu cum”), sau tine de climatul emotional, de management sau de sistemul de recompensare („ stiu dar nu aplica”). In acest caz solutiile nu mai tin de trainingul care tocmai a avut loc.

 

Rezultatele si efectele trainingului asupra business-ului: cel mai inalt nivel de masurare al impactului unui program de training.

In acest stadiu se cuantifica performantele imbunatatite ale participantilor in bani sau timp, pentru a se stabili daca, alaturi de alte masuri organizationale, au impact in rezultatele de business.

Cativa astfel de indicatori : cresterea productivitatii, folosirea optima a resurselor, cresterea calitativa a serviciilor oferite catre clienti..etc

 

Din pacate, majoritatea programelor de formare se opresc la primul nivel, evaluand reusita cursului in functie de reactia subiectiva a participantilor. In realitate, procesul este mult mai complex, iar imbunatatirea performantei la nivel de organizatie nu se poate masura fara o participare activa a formatorului, a participantilor, a managerilor si a tuturor departamentelor implicate in proces.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

dana

Raspunde #1 | dana | 09-02-2012

Pai normal ca raman majoritatea cursurilor la nivelul 1, daca o mare parte a celor care vin la curs o fac doar sa se distreze...am vazut multe cursuri interesante si educative, dar care nu erau amuzante, prin natura continutului, si au fost destul de prost evaluate de participanti. Mai rar cei care vin de buna voie sa invete.


alex

Raspunde #2 | alex | 09-02-2012

Nu as zice ca e chiar asa..dar adevarul e ca daca oamenii nu se simt bine la curs, nu e o atmosfera degajata si interactiva, va fi greu sa se concentreze 1-2-3 zile doar pe informatii.


july

Raspunde #3 | july | 09-02-2012

Nu cumva testele/examenele care se dau la sfarsitul trainingurilor, inhiba? Eu una nu sunt de acord sa dau testare din ceva ce abia am facut..nu ma simt sigura pe mine.


Vaida Catalina

Raspunde #4 | Vaida Catalina | 03-03-2012

Dana ce ai zice daca ai participa la un curs si la sfarsit dai un test si rezultatele ajung la managerul tau? Stiind lucrul acestanu cumva vei fi putin stresat in timpul testului?


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate