Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Eruptia dentara

Liliana Duica
Domeniu : Activitati de asistenta spitaliceasca
Meserie : Medic de specialitate
Localitate : Slatina / Olt
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Dintisorii bebelusului tau incep sa se formeze din viata intrauterina


Primii dintisori apar in jurul varstei de 5-6 luni, insa sunt si situatii extreme cat apar precoce (3 luni) sau tardiv (12 luni). De obicei aparitia tardiva a dintisorilor se pune pe seama rahitismului, a unor boli endocrine (hipofiza, tiroida, paratiroida) sau genetic.

In general, eruptia este mai rapida si mai usoara la fetite.
 
Bebelusul tau va avea 8 dintisori la un an, si 20 dintisori pana la 30 luni.
 
Dintisori apar in urmatoarea ordine:

- incisivi mediani inferiori (2) la 6-8 luni;
- incisivi mediani superiori (2) la 8-10 luni;
- incisivi laterali (4) la 10-12 luni;
- primii molari (4) la 18-24 luni;
- caninii (4) la 8-24 luni;
- al 2-lea molar (4) la 24-30 luni.

Bebelusul este nervos, irascibil, plange, nu se odihneste, refuza sa manance, duce des mana in gura, la obraz sau ureche, unde durerea poate iradia, mai ales la aparitia molarilor. El saliveaza abundent, ceea ce poate produce o iritatie in jurul gurii. Uneori pot exista mici ascensiuni febrile, cateva scaune mai moi.
 
Consultati pediatru
- daca eruptia nu a inceput pana la 12 luni;
- daca se formeaza carii, daca se observa anomalii ale smaltului (pete albicioase sau transparente, o coloratie neagra sau bruna);
- daca exista anomalii de forma (dinti prea mari, prea mici, mai multi sau mai putini decat normal);
- daca in timpul eruptiei bebelusul prezinta ascensiuni febrile peste 38,5 - 39, diaree persistenta, stare generala modificata, fiind posibila asocierea unei alte boli.
 
Tratament
Daca e necesar, dati-i copilului un preparat cu paracetamol sau ibuprofen pentru a-i calma durerea si reduce inflamatia. Stergeti periodic gura si fata copilului, pentru a nu se produce iritatie. Exista, diverse preparate cu care puteti masa gingia bebelusului reducandu-i partial durerea, cat si jucari speciale acestei perioade.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Oana

Raspunde #1 | Oana | 10-04-2012

Ciau sunt Oana am 22 de ani si am o fetita de zece luni, primi dintisori au iesit acum incepe cu cei de sus, aproape au iesit. Simtomele ei sunt diverse, in afara celor scrise mai sus. Si ea duce minuta la ureche pe obraz la gurita nu doarme uneori, refuza sa manince, se intimpla chiar si sa plinga la celelalte persoane care vorbesc cu ea sau care o iau in brata, vrea sa vina repede la mine, din cauza iritatiei, si tot din acest motiv, e nervoasa. Din pacate la lista mai adaug un lucru dificultatea in a face popo... trebuie doar multa rabdare si iubire, chiar daca oboseala vrea sa va doboare. :)


Andrei

Raspunde #2 | Andrei | 24-03-2013

Buna ziua, ce putem face pentru dintisorii de lapte in cazul in care, in urma unui tratament pe baza de fier, dintii s-au colorat in negru? Multumesc frumos


Sabina Morar

Raspunde #3 | Sabina Morar | 29-04-2013

Buna ziua! Imi poate spune si mie cineva va rog cum se procedeaza in cazul unui dinte de lapte cariat? Baietelul meu are aceasta problema si medicul dentist mi-a spus ca este posibil sa i-l scoata! Nu mi se pare o abordare prea fericita, fiind totusi un dinte care se va schimba singur la un moment dat! Multumesc!

Cumpata Mihaela

Raspunde #3-1 | Cumpata Mihaela | 30-04-2013

Buna ziua! Va pot da cateva detalii, insa la modul general deoarece nu am indeajuns de multe informatii despre starea baietelului dvs! In primul rand se tine cont si de varsta cand se stabileste planul de tratament si de localizarea cariei. In mod normal, tratamentul include indepartarea cariei si aplicarea unei plombe. Materialele folosite pentru tratarea dintilor de lapte sunt concepute astfel incat sa nu afecteze eruptia ulterioara a dintelui definitiv. Dintele de lapte cariat nu se extrage decat in cazuri deosebit de grave (infectii repetate care nu pot fi tinute sub control). Daca in cazul dvs este necesara extractia, veti avea nevoie ulterior de un mentinator de spatiu, care se aplica in locul extractiei si are rolul de a pastra spatiul pentru eruptia dintelui defintiv si a impiedica deplasarea si inghesuirea celorlalti dinti. Ceea ce mai pot adauga este ca nu ar trebui sa amanati tratarea acestei carii pe motiv ca oricum dintele va fi inlocuit de unul permanet, pentru ca o carie netratata poate afecta atat evolutia noilor dinti cat si starea de sanatate generala a micutului. Multa sanatate! Dr. Mihaela CumpataSpune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate