Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Elemente care scot o marca in evidenta

Grecu Elena
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : Avocat
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Amprenta brandului tau in mintea consumatorului


Brandul (marca) este elementul de distinctie al afacerii tale fata de concurenti si produsele sau serviciile pe care le vand acestia. Brandul tau in functie de calitatea serviciilor si/sau a produselor va oferi incredere consumatorilor fideli companiei tale.

La inceput a fost numele si culoarea, acum este brandul. Toata lumea stie ca un produs sau un serviciu este un ansambul de avantaje si functii care sunt oferite consumatorilor. Produsele si serviciile sunt “impachetate” cu elemente care scot foarte mult sau mai putin in evidenta calitatea si provenienta lor, astfel pentru produse avem: numele si culoarea (impreuna formeaza o marca) dar si eticheta, greutatea, stilul, etc., elemente folosite de producator pentru a evidentia anumite calitati. 

Pentru servicii sunt utilizate mai putine elemente de scoatere in evidenta cum ar fi: numele si culoarea, dar acest lucru nu inseamna ca nu sunt de efect.

In zilele noastre culoarea este un element de multe ori primordial in alegerea produselor si/sau serviciilor. Cele mai bune exemple in domeniul serviciilor este Orange, o marca de rezonanta pe piata serviciilor de telecomunicatii si folosita adesea sub mai multe forme, cea mai des intalnita fiind patratul portocaliu.
Cand Orange a depus marca formata dintr-un patrat portocaliu la OSIM (deci au solicitat inregistrarea doar pentru o singura culoare fara parte verbala), examinatorii OSIM au cerut foarte multe documente si un istoric pentru a fi acceptata la inregistrare. De regula sunt foarte putine marci acceptate la inregistrare doar cu o singura culoare considerandu-se ca marca nu ar fi distinctiva.

Un alt producator care a ales sa atraga atentia prin culoare este Kraft Foods Romania pentru produsul Milka. Ambalajele produselor Milka au in proportie foarte mare culoarea mov, iar Milka a sustinut ca a dobandit distinctivitate prin folosinta indelungata si publicitatea masiva, la fel ca in cazul operatorului de telecomunicatii Orange.

Culoarea este un punct de referinta pentru consumatori, multi dintre ei orientandu-se mai mult dupa culoare decat dupa denumirea produselor. Acest lucru dovedeste increderea consumatorilor in calitatea produselor si loialitatea fata de producatorul lor. Nu putini au fost clientii care au venit cu cerinta de a folosi doar o anumita culoare pentru inregistrarea marcii lor pentru a scoate in evidenta mai mult produsele / serviciile luand exemplele oferite mai sus. Dar protectia nu se poate acorda decat atunci cand solicitantul dovedeste faptul ca marca lui este distinctiva si cunoscuta de catre consumatori.

In schimb, daca marca este formata atat dintr-o culoare cat ai dintr-o parte verbala marca se inregistreaza fara nicio problema.

Studiile au aratat ca un produs de culoare influenteaza 60-80 % decizia de cumparare a clientului, ceea ce face ca alegerea culorii gresite este o condamnare la esec inainte ca orice brand sa aiba o oarecare ascendenta.

Etichetele cele mai cunoscute din lume, sunt definite de culorile lor. Ne ia o secunda sa ne gandim la culorile produselor sau serviciilor si ne vin in minte instantaneu multe branduri populare cum ar fi: Coca-Cola, Facebook, Apple, McDonalds, de ce oare? Toate aceste companii folosesc strategic culorile in logo-ul lor, dar si pe website-uri de prezentare, ceea ce le face usor de recunoscut produsele sau serviciile in intreaga lume.
Culoarea este unul dintre primele elemente care definesc un brand si ramane “amprenta” in mintea consumatorilor.

Exista cateva culori care pot fi folosite intr-un joc al culorilor: rosu, albastru, verde / tonuri de gri, si galben. 95 la suta din companii folosesc doar una sau doua culori, 5 la suta folosesc mai mult de doua, 41 la suta numai in textul de utilizare (aici putem da exemplu Google).

Culorile influenteaza emotiile, emotii care duc de cele mai multe ori la luarea unei decizii in favoarea sau defavoarea producatorilor sau celor care ofera servicii. Mergeti intr-un magazin si o sa vedeti o multitudine de culori unele mai stridente altele mai putin, altele care iti incanta ochiul si chiar te atrag sa incerci. Alegerea culorilor pentru marca pe care o dezvoltati si o depuneti la inregistrare este un aspect foarte important.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Stefania

Raspunde #1 | Stefania | 19-12-2012

Interesanta tema. Culoarea este foarte importanta si un studiu atent asupra culorii reprezentative a brandului tau pentru a o alege pe cea potrivita este necesara. Oricum sunt anumite semnificatii ale culorilor de care trebuie sa tinem cont intotdeauna desi ele pot fi usor confuze. De exemplu rosul semnifica vitalitate si capteaza atentia dar poate fi privit si ca element de oprire (culoarea rosie a semaforului) sau de semnalare a pericolului. Albastrul sugereaza incredere, responsabilitate si siguranta dar asociat unor mancaruri poate crea senzatia de vechi, verdele fiind cel care sugereaza prospetime.


Tania

Raspunde #2 | Tania | 19-12-2012

Am citit despre un studiu asupra culorilor. Cum spune si comentariul de mai sus culorile se impart in functie de semnificatie. Asa ca cea mai utilizata culoare pentru mancare este verdele, albastrul pentru banci si afaceri, rosu pentru sanatate creand impresia de urgenta, rozul este dedicat in special femeilor si tinerilor, violetul pentru produse antiimbatranire, negru pentru produse de lux, portocaliul pentru a indemna la o actiune si galbenul pentru diverse produse aflate intr-o vitrina.


nouatigaraelectronica

Raspunde #3 | nouatigaraelectronica | 27-12-2012

Interesant articolul. Multumesc si va urez un An Nou plin de realizari si de lucruri pozitive. Bineinteles pacea si bucuria in suflet nu trebuie sa lipseasca !


ContaRadulescu

Raspunde #4 | ContaRadulescu | 07-01-2013

Interesant articol, mi-a facut mare placere sa-l citesc. Nu stiam atat de multe despre brand-uri si culori. Multumim pentru informatii.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate