Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Economia Sociala

Cuta Nicolae
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Consultant in management
Localitate : Craiova / Dolj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cui sa adreseaza?


 Economia sociala se adreseaza tuturor celor care nu mai vor sa astepte sa rezolve altcineva (primaria, statul, Uniunea Europeana etc.) problemele comunitatilor de care le pasa.

Fie ca este vorba de o comunitate teritoriala (sat/comuna, cartier/oras) ori de un anumit grup marginalizat (persoane cu dizabilitati, someri, romi etc.) oricine isi da seama ca aceste comunitati/grupuri au o multime de nevoi nesatisfacute. Unele dintre ele, cum ar fi cele de infrastructura, sunt intr-adevar de competenta unor autoritati publice (locale sau centrale) si antreprenorii sociali nu se pot substitui acestora. 

Insa exista si nevoi care nu sunt satisfacute pentru ca economia de piata nu functioneaza (cu adevarat) in comunitatea respectiva si nici autoritatile publice nu au capacitatea (resursele sau competentele) sa intervina. 

Aici este locul pentru antreprenorii sociali: sa incerce sa asigure intr-o maniera comerciala (nu caritabila) locuri de munca sau/si produsele/serviciile deficitare intr-o comunitate dezavantajata/saraca. 

Iar pentru asta este nevoie de persoane cu spirit antreprenorial si filantropic in acelasi timp, care sa aiba curajul initierii unei afaceri dar sa renunte la profitul realizat de pe urma acesteia.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Radu

Raspunde #1 | Radu | 18-09-2012

Cam rar spiritul acesta civic sa renunti la profit...Dar presupun ca se incadreaza in acelasi tip de antreprenoriat si pastrarea unui mic profit cat sa nu ai senzatia ca muncesti degeaba.

Cuta Nicolae

Raspunde #1-1 | Cuta Nicolae | 18-09-2012

Degeaba nu este oricum: dincolo de satisfactia morala antreprenorul social va fi remunerat pentru munca lui. Pe de alta parte, in economia noastra sunt o multime de antreprenori care nu castiga mai mult decat un salariu din afacerea lor. Iar cei care fac afaceri in comunitatile sarace oricum nu prea fac profit. Deci, obiectiv, la noi sunt indeplinite suficiente conditii pentru dezvoltarea antreprenoriatului social. Mai ramane de rezolvat intr-adevar problema cu spiritul civic (care ii impiedica pe cei mai multi sa se angajeze intr-o astfel de initiativa). Aici ne-ar prinde bine orice mana de ajutor:)Grigoras Constantin

Raspunde #2 | Grigoras Constantin | 23-10-2012

Observam cum ideile despre ratiunea de a fi a unei intreprinderi / afaceri au glisat in timp catre o zona mai soft . Mai intai, obtinerea de produse (pe banda) si vanzarea lor in masa parea sa fie masura succesului, apoi, manualele de management vorbeau despre obtinerea de profit ca scop ultim al oricarei intreprinderi; a venit apoi perioada managementului modern in care scopul este definit ca fiind cel de a avea clienti (multumiti); lucrurile nu se opresc aici, doar suntem in post-modernism :) . Tot mai mult ratiunea de a fi a unei afaceri - in special a uneia de tip antreprenorial, este realizarea self-respectului, satisfacerea obiectivelor de autorealizare.


Grigoras Constantin

Raspunde #3 | Grigoras Constantin | 23-10-2012

Initierea unei afaceri de tip antreprenorial presupune prelungirea motivatiei intreprinzatorului catre un anumit stil de viata si realizarea lucrului in sine poate fi mai importanta decat obtinerea de dividente, mai ales ca motivarea pecuniara a intreprinzatorului vine din mai multe directii (propria angajare, cresterea activelor proprietarului afacerii si eventuala pregatire a afacerii pentru vanzare, etc). Dividendele sunt importante mai curand investitorilor si nu antreprenorilor. In acest context cred ca limitarea data de faptul ca nu se pot distribui dividende NU reprezinta o bariera importanta pentru luarea in considerare a variantei de a initia intreprinderi sociale doar pentru a realiza produsul / serviciul mult visat si/sau pentru crearea de locuri de munca. Daca nu ma credeti, cercetati si vedeti cat de multe firme care au inregistrat profit nu au distribuit dividende; si asta pe termen lung ! Sa fie acesta noul ”capitalism cu fata umana” ?


nouatigaraelectronica

Raspunde #4 | nouatigaraelectronica | 08-02-2013

Foarte rar gasesti o persoana care isi dezvolta o afacere cu greu si renunta la profit.

Cuta Nicolae

Raspunde #4-1 | Cuta Nicolae | 08-02-2013

Afacerile sociale sunt dezvoltate de o echipa dedicata care a stabilit de la bun inceput ce se va intampla cu profitul. Unei persoane singure intr-adevar i-ar fi greu sa renute la profitul obtinut.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate