Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Dezvoltare de business pe termen lung

Diana Voicu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Capitalul intelectual - Sursa principala de avere


Ron Baker, fondatorul Institului VeraSage, atrage atentia asupra faptului ca in era postmoderna nu mai exista resurse naturale. 

In vederea unei evolutii, trebuie sa investim in idei si solutii revolutionare, care vor conduce la identificarea unor resurse noi in mediul inconjurator sau la crearea unor tehnologii de fabricare a resurselor de care avem nevoie. Mai mult decat orice, ceea ce conteaza nu este resursa in sine, ci know-how-ul pe care il dezvoltam pentru utilizarea eficienta si eficace a resurselor.

Ca atare, ideea a fost, este si va fi, mereu si in orice context, mai valoroasa decat activitatea efectiva de implementare. Mind over Matter. 

Ideea este esenta actiunii, a executiei. Fiecare proiect pe care il derulam, fiecare produs pe care il comercializam, fiecare afacere pe care o deschidem porneste de la o idee care are valoarea necesara pentru a genera actiunea.

Toate afacerile de succes au pornit de la o idee si au crescut cu ajutorul altor idei. Organizatiile puternice au inteles acest proces creator si investesc constant in solutii de optimizare si dezvoltare, investesc in creatie si schimbare.

Este valabil acest principiu si pentru companiile mici? Este necesar? 
In contextul economic actual, nu numai ca este valabil, dar este absolut necesar. In ciuda crizei din Romania, sunt companii care au resusit sa isi mentina sau poate chiar sa isi creasca profitul. 

Cum? 
Au avut inspiratia sau intelingenta de a fi inovatori, de a implementa solutii de business mai eficiente si de a oferi produse sau servicii competitive. Investitia in capitalul intelectual este o solutie pe termen lung, este o politica de afaceri sustenabila si o strategie de dezvoltare cu rezultate sigure.

Cum poti mentine echilibrul intre inovatie si pragmatism, intre idei revolutionare si o executie atent monitorizata si standardizata? 
Printr-o structura organizationala ambidextra. Duncan definea ambidextria organizationala ca abilitate de a gestiona eficient procesele de business cotidiene si totodata de a se adapta schimbarilor din mediul de afaceri – exploatarea prezentului si explorarea viitorului.

Concret, in paralel cu structura organizationala de baza este dezvoltata o structura emergenta, subordonata managementului de top al companiei, a carei activitate este dedicata in mod exclusiv progresului prin inovatie – dezvoltarea capitalului intelectual.

Cum ar trebui sa arate aceasta structura?
In functie de marimea companiei, de domeniul de activitate si de obiectivele de business, ea poate fi proiectata in variate moduri. Coordonarea ei poate fi asigurata de o pozitie de tipul celei de Chief Knowledge Officer, care sa raporteze direct catre CEO (sau cea mai inalta linie de conducere din companie).

Proiectele de inovare si dezvoltare derulate in cadrul acestei structuri trebuie sa vizeze atat produsele sau serviciile oferite cat si operatiunile si procesele din organizatie. In mod ideal, in cadru echipei de inovare ar trebui sa avem specialisti in dezvoltarea afacerilor, marketing si comunicare, dezvoltare organizationala, dar si specialisti in domeniul de activitate al companiei. 

Dimensiunea acestei structuri ar putea fi de aproximativ 5% din marimea structurii de baza. Intr-o companie cu 100 de angajati, construirea unei echipe de 5 persoane care sa se ocupe de imbunatatirea continua si inovarea afacerii ar trebui sa nu reprezinte un efort financiar inaccesibil si totodata ar trebui sa conduca la rezultate vizibile dupa 1-2 ani de activitate.

Desi se considera adesea ca atragerea unor angajati noi in organizatie conduce mai usor la inovare, o echipa mixta este mult mai indicata din punctul meu de vedere. Oamenii care cunosc organizatia, care au imbratisat cultura organizationala si au crescut in spiritul valorilor companiei si care au o inclinatie nativa catre schimbare si evolutie, vor gasi solutii de inovare adaptate si vor sti sa directioneze suflul proaspat adus de noii angajati. In fond, ceea ce iti doresti este o varianta mai buna a companiei tale, nu o alta companie. Cum nici Samsung nu si-a propus sa produca o varianta mai ieftina de iPhone, ci un smartphone atractiv si competitiv, pentru a dezvolta o afacere puternica trebuie sa iti pastrezi nota de unicitate.
 
Articole recomandate:
- Ideas are more valuable than execution
- The Ambidextrous Organization

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Catalina

Raspunde #1 | Catalina | 31-01-2013

Pentru companiile mari aceasta echipa nu numai ca nu este un efort ci este o necesitate. Daca stam si ne gandim putin primul iphone a fost lansat in 2007 si rapiditatea cu care tehnologia a avansat este uluitoare. Fara oameni care sa aiba idei inovatoare cred ca am fi ramas la telefonul cu fir. Intr-o companie/ firma mica este costisitor sa platesti pe cineva sa fie inovator si nici macar nu ai garantia ca o sa iti aduca vreo imbunatatire, de aceea eu cred ca este important ca fiecare sa ne gandim cum sa fim mai buni cum sa ne inovam chiar si pe noi.


Diana Voicu

Raspunde #2 | Diana Voicu | 02-02-2013

Este adevarat, Catalina, celmai adesea, companiile mici nu isi pot permite sa fie inovatoare la nivelul unei piete largi, dar pot inova la un nivel mai mic, pot aborda o strategie de inovare prin pasi marunti, focalizandu-si energia si investitia catre eficientizarea proceselor de lucru, catre optimizarea produselor sau serviciile pe care le ofera. Astfel, vor scoate in piata rezultatul unei productii care costa mai putin decat a altor companii si vor avea sansa de a se impune treptat pe un segment de piata. Dorinta de progres este un imbold natural, dar pe care multi dintre angajati il pierd, cel putin acea categorie de progres care nu ii vizeaza in mod direct, ci este orientat catre companiei. Un departament de dezvoltare, care e platit tocmai pentru a inova si imbunatati, poate deveni un instrument de motivare a intregului pesonal pentru a face ceea ce spuneai - sa ne gandim cum sa fim mai buni cum sa ne inovam chiar si pe noi.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate