Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Despre sisteme de valori

Raluca Savu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Povestea cepei


Traia odata un om pe care il chema Ion Visatorul. Ii placeau mult cunoasterea si calatoriile. Pentru ca era atat de insetat sa afle mereu lucruri noi, Ion Visatorul petrecea mult timp discutand cu inteleptul satului.

Intr-una din conversatiile lor lungi, inteleptul ii povesti ca exista undeva, un tinut indepartat in care oamenii nu auzisera de ceapa.

“Nu stiu ca exista ceapa? – se mira Ion. Cum ar putea sa se bucure acei oameni de savoarea unei mancari fara ceapa? Ma voi duce acolo si le voi darui acest ingredient minunat.

Fara sa mai stea pe ganduri, Ion isi pregati calul, o desaga plina de ceapa si porni in cautarea tinutului nestiutor.

Dupa o calatorie indelungata si dificila, Ion ajunse in tinutul despre care ii vorbise inteleptul si se duse direct la palat. Ceru sa fie primit chiar de imparat pentru ca are ceva foarte important sa ii comunice:

“Preamarite imparat, ti-am adus in dar o planta noua, care are proprietatea de a da o aroma deosebita oricarei mancari. Chiar si mancata ca atare, este o adevarata delicatesa pentru cunoscatori. Te implor, incearc-o si vei vedea cat de minunata este.”

“Mi-ar placea sa o incerc, dar te previn: daca aceasta planta despre care imi vorbesti face cumva rau, vei plati cu capul nechibzuinta ta”, ii raspunse imparatul.

Pentru degustarea cepei se pregati un eveniment de proportii. Toata nobilimea imparatiei si tot ministrii fura invitati.

Felurile de mancare erau mai intai gustate de Ion. Apoi gustau ministrii si nobilii, si abia apoi manca si imparatul. 

Toti cei prezenti s-au aratat extrem de incantati si entuziasti. Mirosul, gustul, aroma pe care o dadea ceapa fiecarui fel de mancare in parte au fost in mod unanim laudate si ovationate.

Imparatul ceru imediat ca Ion sa ii lase intreaga desaga de ceapa pe care o adusese. Ceru apoi detalii despre cultivarea acestei plante, iar ca rasplata ii oferi lui Ion greutatea lui in aur.

Ion se intoarse in satul lui, unde fu intampinat de oficialii tinutului si aclamat pentru succesul lui. Ion le povesti despre toate minunatiile din imparatia pe care o vizitase, din acel loc in care aurul valora mai putin decat ceapa.

Inspirat profund de povestirile lui Ion, un alt satean cu spirit intreprinzator, pe care il chema Vasile cel Rapid avu o revelatie care urma sa ii aduca o avere inca si mai mare decat a lui Ion: se va duce in imparatia indepartata cu usturoi. Usturoiul nu doar ca este mai pretios decat ceapa, dar si mult mai gustos si aromat! Asa ca, de ce nu ar pregati el cateva desagi cu ustori pe care sa le duca imparatului generos? Daca Ion a primit aur in schimbul cepei, usturoiul merita cu siguranta diamante. Incitat de valoarea potentiala a castigului, Vasile pregati febril cinci desagi de usturoi.

Ca si Ion, Vasile fu primit de imparatul tinutului. Si, asa cum prevazuse, usturoiul starni inca si mai multa incantare decat ceapa. Toata suflarea imparatiei si insusi imparatul erau peste poate de incantati de noul ingredient.

Imparatul se gandi ore in sir impreuna cu nobilii sai cum ar putea sa-l rasplateasca pe Vasile pentru minunatul usturoi. Dupa parerea lor, aurul nu era suficient de valoros pentru ingredientul delicios pe care tocmai il primisera.

Intr-un final, decisera ca Vasile merita rasplatit cu ceea ce avea tinutul lor mai de pret. Si uite asa, Vasile se intoarse acasa cu cinci desagi de ceapa.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 05-03-2012

Draguta si interesanta povestea aceasta Raluca! Asa este! Ceea ce pt unii reprezinta o valoare, pentru altii poate insemna nimic!De aceea este important sa cunosti valorile unui om, daca vrei sa-l cunosti cu adevarat pe el si sa stii la ceea ce te poti astepta de la acesta!

Radu

Raspunde #1-1 | Radu | 06-03-2012

Asa este...sistemul de valori al fiecaruia este rezultatul educatie mediului in care te-ai dezvoltat si personalitatea fiecarui individ. Informatii situatii traite corelate cu liberul arbitru creaza un sistem de valori care variaza de la individ la individ cu mici asemanari sau mari deosebiri.

Popescu   Elena

Raspunde #1-1-1 | Popescu Elena | 30-03-2012

Am trait ce spui tu, atunci cand mi s-au plagiat cateva lucrari prin matritare. E umilitor si descurajator tupeul unora.
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate