Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Despre sindromul n-a fost inventat aici sau teoria periutei de dinti

Ignat Rares
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Consultant in domeniul fortei de munca
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cum iei o decizie?


Pare simplu procesul prin care iei o decizie. Identifici, intelegi si mai apoi prioritizezi problemele. Identifici optiunile disponibile, apoi alegi una si iti planifici obtinerea rezultatelor si resurselor necesare pentru ca totul sa mearga bine. Bineinteles, iei in considerare posibilele riscuri sau probleme ce pot sa apara si iti iei masuri de precautie ca sa le eviti sau sa diminuezi impactul lor. In sfarsit, iti trasezi punctele in care vei evalua (monitoriza) evolutia procesului. Simplu…nu?

Adesea facem greseli in acest proces aparent simplu. Fie supraestimam fie subestimam impactul unui anumit aspect, fie avem perceptii selective legate de anumite aspecte sau opinii. De multe ori ne incredem prea mult in opinia 'expertilor', ne incredem prea mult in instinct sau dimpotriva ignoram instinctul sau anumite opinii pe care le consideram 'necalificate'. Cateodata atribuim unei experiente trecute o memorie 'cosmetizata' mult mai 'roz' decat in realitate si incercam pe aceasta cale sa luam decizia ce ne confirma o opinie preconceputa. Suntem uneori fie supraincrezatori in reusita, fie nu avem suficienta incredere in fortele proprii si poate amanam deciziile din teama de consecinte, din teama 'divortului de status-quo'. Cateodata emotiile sunt cele care ne determina sa alegem variante prea riscante. Cateodata instinctul de grup ne face sa nu ne mai asumam riscuri sau sa nu ne mai diferentiem suficient. E in regula insa sa gresim, atat timp cat invatam din greselile noastre.


Experiment


Este insa dificil sa accepti propriile greseli si sa accepti ca poate altul are dreptate. Dar, de ce e asa? Exista un asa numit sindrom NIA 'N-a-fost-Inventat-Aici', dupa cum spune Dan Ariely in cartea sa, 'Predictably Irational'. Un principiu conform caruia, daca nu e produsul gandirii noastre, atunci nu prea are valoare?

Ariely realizeaza un studiu in care le cere participantilor sa se uite pe o lista de trei probleme si sa vina cu solutiile proprii pentru ele, evaluand si ratele de succes in cazul implementarii lor si cat din timpul si banii lor ar fi dispusi sa utilizeze, daca proiectul s-ar realiza (faza A1). Apoi le solicita sa evalueze si cele trei solutii oferite de grupul ce a initiat studiul (faza B1). In toate cazurile, solutiile proprii au fost evaluate ca fiind semnificativ mai reusite decat cele evaluate in faza B1. Poate predictibil pana aici. Dar experimentul a mers mai departe cu un alt grup, care a fost solicitat sa evalueze initial rezolvarile propuse de initiatorii studiului (faza A2) si apoi sa vina cu solutiile lor, dar utilizand in solutiile propuse de ei si cuvinte cheie dintr-o lista (faza B2). Cuvintele cheie erau insa sinonime pentru cuvintele ce compuneau solutia initiatorilor, dar puse intr-o ordine aleatorie. Poate ati ghicit care a fost rezultatul: sentimentul sporit al proprietatii a dus la aceleasi rezolvari ca si cele propuse de initatori (bineinteles exprimate in sinonime), insa acum evaluate ca avand o rata de success deosebit de buna. 


Fenomenul 'periutei de dinti'
Se pare ca in lumea academica se mai numeste si teoria 'periutei de dinti', datorita faptului ca fiecare are nevoie de asa ceva dar nimeni nu o foloseste pe a altuia. Exista si un exemplu celebru al unuia dintre cei mai straluciti inventatori ai secolului, Edison. Zachary Store descrie in cartea 'Gafa', cum Thomas Edison, care sustinea introducerea curentului continuu a purtat un razboi cu angajatul sau sarb Nikola Tesla si a minimalizat constant beneficiile curentului alternativ pe care acesta le sustinea. Desi drepturile de autor pentru curentul alternativ ar fi apartinut tot companiei condusa de Edison (Tesla, fiind angajatul lui), sindromul NIA a mers atat de departe incat a fost pornita o campanie PR ce includea electrocutarea unor animale cu curentul alternativ (curentul continuu nu prezinta pericole majore de electrocutare). De fapt inclusiv scaunul electric isi are originea in acest conflict.
La fel ca in cazul lui Edison (pe care il consider in continuare unul dintre cei mai importanti oameni ce au existat vreodata) si in cazul nostru exista posibilitatea de a ne indragosti pasional de propriile noastre idei. E bine sa fim constienti de acest aspect si sa incercam sa-l tinem sub control.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Adrian

Raspunde #1 | Adrian | 10-01-2012

Cum sa iei cele mai bune decizii? eu zic sa te gandeste in primul rand la consecinte... ;)

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1 | Mallecourt Lionel | 10-01-2012

Da, unii spune ca fiecare data cand trebuie sa iei o decizie cruciala sau te afli intr-o situatie din care nu vezi nicio cale de scapare, trebuie sa te puni cele trei intrebari «10-10-10»: Care vor fi consecintele hotararii tale in zece minute? In zece luni? In zece ani?....Cam greu sa gasesti raspunsurile, nu? :)Lory

Raspunde #2 | Lory | 10-01-2012

Foarte bun articol! :)...nu am auzit de «10-10-10» :)...dar pentru a intelege care sunt valorile dupa care va ghidati in luarea unor decizii, puneti-va urmatoarele intrebari: - Dupa ce as putea plange plina de regrete cand voi avea 70 de ani? - Ce as vrea ss spuna oamenii despre mine cand nu sunt de fata? - Ce mi-a placut in copilaria mea si ce am urat cand eram mic?


alina

Raspunde #3 | alina | 25-07-2012

Foarte misto articolul, cele mai bune deciizi se iau dupa ce le cantaresti bine!


Alexandra

Raspunde #4 | Alexandra | 10-01-2015

In articol era vorba de faptul ca lumea (majoritatea) se încrede in deciziile proprii si greu ar accepta ca o decizie luată de altcineva ar fii mai buna decât a ei. Plus, autorul il considera pe Edison unul din cei mai importanți oameni. Când vine vorba de psihopati te referi? După tot ce i-a făcut lui Tesla.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate