Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Despre dependenta fizica si psihica

Petrescu Anca
Domeniu : Servicii de reprezentare media
Meserie : Psiholog
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sau de ce e bine sa te abtii

537227429154580.jpgIn mod conventional sunt identificate doua forme de dependenta: fizica si psihica.

Dependenta fizica se dezvolta insidios

In conditiile in care un anumit produs se ia in mod regulat. Aceasta dependenta, specifica produsului dat, o data dezvoltata nu va disparea. Ea se intensifica pana cand subiectul continua intoxicarea sau devine abstinent. Ea intra deci sub incidenta lui 'totul sau nimic' si se traduce prin acesta formula, foarte cunoscuta, a  Alcoolicilor anonimi: 'Noi nu suntem vindecati, ci doar abstinenti'.

Daca se vor intoarce la o singura picatura de alcool vor recidiva in stadiul in care au fost inainte de a se opri. Ei nu pot sa foloseasca cantitati mai mici pentru ca exista celule-memorie, care reactioneaza inca de la prima picatura de alcool. Dorinta este irezistibila si comportamentul lor devine incontrolabil.

Dependenta fizica nu este recunoascuta decat dupa ce s-a dezvoltat. Aparitia sindromului 'de lipsa' dupa ce subiectul s-a oprit de cateva zile, este primul semnal dependentei. Acest sindrom consta in diverse simptome fizice si psihice, specifice in functie de produsul folosit (aclool, droguri, medicamente). Sindromul 'lipsei' va disparea in mod spontan la capatul a mai multor zile de abstinenta.

Acesta se va termina dupa mai multe experimente de oprire, de fiecare data cu aparitia sindromului de sevraj. Dependentul de droguri va face diferenta intre oprirea folosirii produsului si aparitia sindromului 'de lipsa' pe de o parte si disparitia produsului si a sindromului de sevraj pe de alta parte.

Dependenta psihica este mai greu de identificat, ea apare in 3 etape :

- in primul rand ea se instaleaza inainte de a lua orice produs. Este momentul in care subiectul aude de droguri si de cei care deja a incercat. El tinde sa se identifice cu ei, vrand sa incerce.

- in al doilea rand este momnetul de inceput al intoxicarii sau al efectului produsului, luate in doze maxime inca de la inceput, ancoreaza corpul intr-o experienta pe care corpul nu o va uita curand si va fi ca un fel de stampila pe viata. Experientele legate de consumul continuu vor fi in mod direct asociate cu elemente care creaza un fel de ritual.

- in al treilea rand se instaleaza sevrajul, unde fiecare element al ritualului intalnit in drumul sau poate fi un factor al esecului.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate