Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Delincventa juvenila

Corina Marinescu
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Factori de risc ce duc la aparitia delictului


delincventa-juvenila
Termenul de „delicventa juvenila“ nu este intalnit nici in legislatia penala din tara noastra, nici in legislatia altei tari. El este o creatie a doctrinei penale si a teoriilor criminologice sau sociologice, in incercarile lor de a grupa o serie de infractiuni in functie de criterii de varsta, considerandu-se in mod justificat ca faptele penale prezinta o serie de particularitati determinate de nivelul de maturitate biologica si cu precadere mintala a subiectului activ al infractiunii.

Prin delincventa se intelege ca au loc o serie de fapte ilicite, indiferent daca au sau nu un caracter penal (fuga de la domiciliu, absenta repetata si indelungata de la scoala, abandonul scolar nemotivat de cauze obiective, precum si anumite fapte imorale care nu constituie infractiuni).

Este greu de presupus ca poti intalni copii sau adolescenti care sa nu fi comis cel putin o fapta nedorita. Intr-adevar nu toate faptele nedorite conduc neaparat la delicventa juvenila, dar ele sunt comise de majoritatea copiilor si a adolescentilor. Factorii de risc pentru comportamentul deviant al minorului sunt rezultatul influentei factorilor prenatali cat si a lucrurilor ce se petrec in viata minorului dupa nastere si care pot influenta intr-un mod nedorit comportamentul.

Copiii mamelor adolescente sunt mult mai dispusi sa devina delincventi. Aceste mame au tendinta de a folosi metode de educatie neadecvate si insuficiente, iar copiii lor, deseori, lipsesc perioade mari de timp de la scoala si comit fapte ce vizeaza incalcarea legii.

Prezenta tatalui sau a unui model masculin are un efect de protectie si diminueaza mult faptele negative ale copiilor.
Consumul de droguri, alcool si tigari pe timpul sarcinii vor avea o influenta negativa asupra dezvoltarii ulterioare a copilului. Mama care fumeaza in perioada celor 9 luni este supusa riscului de a da nastere la copii cu deficiente. Performantele scolare ale acestora fiind mult diminuate.

Consumul excesiv de alcool duce la nasterea unor copii care vor fi predispusi la hiperactivitate, cu inteligenta scazuta si cu o vorbire defectuoasa.

Hiperactivitatea incepe inainte de implinirea varstei de 5 ani, uneori chiar inaintea varstei de 2 ani, apoi va marca momente de progres in peperioada copilariei, tinzand sa persiste chiar si in anii adolescentei. Aceasta este asociata cu stari de neliniste, impulsivitate si atentie dificila, de aceea, momentul este consemnat ca sindromul hiperactivitate-impulsivitate-atentie dificila (HIA). Sindromul HIA presupune ca cei care il au este de asteptat ca pe viitor sa aiba comportamente care sa cada sub incidenta legii penale. Un grup de cercetatori suedezi a descoperit ca hiperactivitatea la 13 ani prezice infractiuni violente la 25 de ani, fapt confirmat si de alte studii.

Inteligenta scazuta este un factor important care duce la comiterea de delicate si poate fi identificat foarte devreme in decursul vietii, castigand tot mai mult teren printre alte numeroase cauze care stau la baza comiterii de infractiuni.

Inteligenta scazuta la varsta de 3 ani ar putea sa reflecte predispozitia pentru comiterea de delicte in jurul varstei de 30 ani. Este destul de riscant sa te raportezi separat la deficitul cognitiv fara a lua in calcul si performantele scolare destul de slabe. Inteligenta verbala scazuta este asociata cu performantele scolare slabe, toate acestea avand valoare predictiva, ridicata asupra comportamentului deviant al minorului.

Delincventii obtin rezultate mai bune la testele de performanta non-verbala, decat la cele verbale, deoarece ei gasesc mai usor sensul obiectelor concrete decat cel al conceptelor abstracte.

Despre rolul pe care il are familia in educarea tinerilor s-a vorbit destul de mult, iar societatea romaneasca „cei sapte ani de acasa“ a devenit un criteriu unanim acceptat, atunci cand in comportamentul unor indivizi se manifesta carente grave in ceea ce priveste educatia.

Supravegherea insuficienta a parintilor este principala cauza a delictelor comise de tinerele fete, iar pentru baieti a fost a doua cauza: severitatea parintilor practicata intr-un mod haotic a dus la cresterea numarului de infractiuni comise de copiii in cauza in loc sa conduca la o diminuare a ratei criminalitatii in randul acestora. In general, prezenta in educatia copiilor a unor factori care se adauga celor parintesti (gen anturaj dubios, prieteni nepotriviti, etc) dubleaza riscul de a comite delicte mai tarziu.

Comportamentul parintilor poate constitui unul dintre principalii factori care duc la comiterea delictelor. Este important sa se tina seama si de transmiterea genetica a comportamentului violent de la parinti la copii.

Problema de baza, care trebuie inteleasa la nivelul autoritatilor romanesti, este aceea de a nu se astepta pana cand comunitatea are probleme reale si copiii ajung in strada, ci sa faca tot posibilul ca acestia sa fie indrumati catre scoala. La noi in tara, acest demers intampina numeroase dificultati, existand serioase semne de intrebare cu privire la profesionalismul si chiar, bunacredinta a  celor implicati in sistemul de protectie a copilului. De cele mai multe ori copii cad prada propriilor prieteni care au anturaje dubioase si care la randul lor au fost racolati sau au cazut in capcana “asa zisilor prieteni”.

In majoritatea tarilor unde economia nu merge, protectia copilului este lasata la urma listei de prioritati. Societatea nu poate schimba doar copilul, ci trebuie sa lucreze la fel de mult si cu familia.

Marea majoritate a copiilor strazii se prostitueaza pentru a supravietui si refuza sa vorbeasca despre abuzurile la care sunt supusi. In jur de 10% dintre fetele care traiesc pe strada se prostitueaza de la varste foarte fragede, noua-zece ani. Pedofilia este din ce in ce mai des intalnita in randul copiilor strazii. Majoritatea studiilor intreprinse in legatura cu influenta dezmembrarii familiilor si separarii cuplurilor asupra comportamentului deviant al minorului au fost focalizate mai mult pe pierderea tatalui, fiindca, pur si simplu, pierderea acestuia se intampla mult mai des.

O familie dezmembrata, dar unde mama este afectuoasa nu reprezinta un factor criminologic mai important decat o familie cu conflicte intre parinti, dese sau foarte dese. Mai mult, o mama iubitoare poate fi capabila intr-un anumit sens de a compensa lipsa tatalui.

Copiii din familiile dezmembrate prin divort au un risc potential mult mai crescut sa inceapa sa comita infractiuni la varsta de 21 ani, in comparatie cu cei din familiile unite, iar in familiile care s-au destramat in timp ce copiii aveau 0-4 ani, acestia erau mult mai predispusi la delincventa fata de copiii carora, de exemplu, li se dezmembrau familiile la varsta de 11-15 ani.

Recasatoria este asociata cu un risc crescut de delincventa, fapt care ar putea sugera un posibil efect negativ al parintelui vitreg.

Copiii din clasele de jos traiesc sub cultura delincventei acestora, deoarece, pentru ei standardele clasei de mijloc sunt de neatins. De aceea, ei recurg la incalcarea legii doar pentru a ajunge la un nivel mai ridicat.

La nivelul societatii romanesti, unde saracia aproape ca s-a generalizat, delincventa juvenila nu este neaparat legata de prestigiul occupational si educativ al parintilor. Aici, problema pare a fi mult mai complicata deoarece parintii, multi cu studii superioare, au o instructie care ii determina sa-si supravegheze si sa-si educe copiii intr-un alt alineat decat cel al crimei. Privarea parintilor de un statut socio-economic adecvat este asociata deseori si cu o posibilitate largita, oferita copiilor de a comite infractiuni. Dupa ce copilul creste si se dezvolta, se mai poate inca observa in comportamentul sau, care este unul normal, obisnuit, privarea socio-economica pe care a avut-o in copilarie.

O mare parte din copiii observati, cu varste intre 15-18 ani, au suferit condamnari cand nu erau angajati si mult mai putin atunci cand aveau o slujba.

Comiterea de delicate variaza si in functie de scoala unde invata copilul. Exista scoli care au o ridicata rata a delincventei si unde se instaleaza un inalt nivel de neincredere intre profesori si elevi.

Delicventa juvenila s-ar putea diminua considerabil daca atat parintii cat si societatea care ii formeaza pe tineri ar colabora si nu in ultimul rand daca noi toti am comunica deschis cu copii nostri, i-am asculta si indruma pe cele mai bune cai.

Vorbeste cu copilul tau!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Florin

Raspunde #1 | Florin | 07-07-2011

Scoala romaneasca pregateste, pe langa olimpicii internationali, si jumatate dintre delincventii minori, aflati in evidentele Politiei Romane.

Raluca

Raspunde #1-1 | Raluca | 07-07-2011

Asa este...si daca adaugam la acestea datele cu privire la numarul elevilor exmatriculati si cu nota scazuta la purtare pentru indisciplina, intelegem cum anume ii "pregateste" scoala pe tinerii nostri. :(Patricia

Raspunde #2 | Patricia | 07-07-2011

La aceasta situatie contribuie atat educatia deficitara din familie, cat si scaderea disciplinei scolare. Nu mai tarziu de saptamana trecuta, doi parinti au venit la Liceul, unde invata fiica lor, si le-au batut pe doua dintre colegele acesteia, care anterior o batusera pe eleva.


Teodor

Raspunde #3 | Teodor | 07-07-2011

Da...nu doar lipsa de disciplina a elevului nesanctionata de catre scoala este un motiv al cresterii delincventei juvenile, ci si abandonul scolar.

Mimi

Raspunde #3-1 | Mimi | 07-07-2011

Asa este. Si din ce in ce mai mult am auzit in ultima perioada ca scoala e doar asa....ca sa obtii o diploma sau un certificat sa te ajute sa gasesti un serviciu mai bun. Trist.Ilinca

Raspunde #4 | Ilinca | 07-07-2011

Grijile cotidiene ne fac s? uit?m c? orice copil, pe lâng? banii de buzunar ?i telefonul mobil pe care avem întotdeauna grij? s?-l aib? la el, are nevoie de un bagaj educativ pentru a nu deveni victima societ??ii în care tr?im, sau mai r?u infractorul de mâine.

Paul

Raspunde #4-1 | Paul | 07-07-2011

Toti copiii ar trebui educati si mai atent supravegheati, pentru ca, mai tarziu, in loc sa-si petreaca timpul studiind sau distrandu-se cu prietenii, sa nu treaca granita faradelegii si sa ajunga obiectul muncii politistilor, procurorilor si judecatorilor. Desi familia si scoala ar trebui sa fie locurile unde copiii ss invete bunele maniere si spiritul civic, de multe ori acestea devin lagarele delincventei juvenile.Mallecourt Lionel

Raspunde #5 | Mallecourt Lionel | 07-07-2011

Parintii si apoi profesorii au puterea, dreptul, dar si obligatia de a forma copiii, tinerii.

Ilinca

Raspunde #5-1 | Ilinca | 07-07-2011

Un rol important îl de?in p?rin?ii care, din programul înc?rcat de zi cu zi, trebuie sa le acorde ?i copiilor o mic? parte din el, constând în supraveghere ?i discu?ii libere, încercând s? devin? pentru ei poate cei mai buni prieteni. Astfel, îi pot avea în supraveghere pentru ca mai târziu copiii lor s? nu devin? personajele negative ale societ??ii.

July

Raspunde #5-1-1 | July | 07-07-2011

Sunt total de acord ca parintii au un rol esential in dezvoltarea copilului, in special pentru ca ei sunt primii responsabili cu educatia lor, de la cea mai frageda varsta. Degeaba sunt pedepsiti la scoala pentru ca sunt indisciplinati, daca acasa nu li se spune nimic, sau mai rau, sunt incurajati!
Adina

Raspunde #6 | Adina | 07-07-2011

Ce bine ar fi daca toti cei care citesc acest articol il vor si intelege in totalitate.Din pacate si noi ne situam printre tarile care se preocupa putin sau foarte putin de evolutia copiilor cu probleme de orice fel in societate.O educatie precara, o familie cu probleme sociale, din pacate reteta "perfercta" pentru a crea asa numitii copii problema.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #7 | Narcisa - Elena Oprescu | 07-07-2011

Educatia copiilor este asemanatoare cu programele pe calculator, depinde ce program instalezi si depinde si de cat de performant calculatorul...creierul copiilor asimileaza f rapid informatiile. In functie de contextul social si emotional informatia se poate distorsiona in timp...ar fi multe de spus pe acesta tema. Psihologii afirma ca lipsa afectiunii este factorul cel mai proeminent care conduce la criminalitate..si cam tind sa cred ca e adevarat!

mimi

Raspunde #7-1 | mimi | 08-07-2011

E putin exagerata comparatia, dar am inteles ideea :). Numai ca, pe langa programul pe care il instalezi in mintea lor cat sunt mici, conteaza multe alte variabile : mediul in care traieste, grupul in care intra, evenimente traumatizante care pot sa il marcheze, lipsa discutiilor frecvente cu parintii, sfaturi in perioade dificile...etc....

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #7-1-1 | Narcisa - Elena Oprescu | 08-07-2011

Ai dreptate draga Mimi...ideea am dezbatut o in nuante...in mod normal parintii te educa..sa distingi diferenta intre bine rau, corect si gresit...etc acesta ar fi programul...performannta calculatorului ar fi bagajul genetic cu care te nasti iar informatiile, desi receptionate initial se distorsoneaza sub actiunea factorilor social. Si aceste programe functioneaza pe toata durata vietii...programarea sa ai teama de autoritate, sa saluti pe strada, sa acorzi intaietate batranilor...toate sunt programe, nu? Apoi informatiile se modifica iar fluctuatiile de perceptie sunt rezultatul perceptiilor noastre...domeniul limbajului neurolingvistic dezbate f pe carg toate aceste subiecte...sper ca m am facut ceva mai bine inteleasa acum. :)
Florence

Raspunde #8 | Florence | 11-07-2011

Mda...mi-e greu sa asociez acesti termeni ''juvenilitate'' si delincventa'',in contextul in care vorbim despre copii. Dincolo de interpretarea ei juridica, notiunea de delincventa juvenila are numeroase semnificatii biologice, psihologice si sociale, care face dificila definirea ei in mod exact. Din punct de vedere etimologic notiunea de delincventa exclude motivatiile antisociale, in limba latina delinguo-delinguere, inseamna a gresi in mod neintentionat, a scapa din vedere. Marea majoritate a delincventilor nu sint nici infractori inraiti, nici elemente irecuperabile, ci pur si simplu copii in deriva, victime ale lipsei de educatie, ale unui mediu familial ostil, si adesea violent, si care datorita esecului procesului de socializare familiala, lipsei de afectivitate au ajuns sa comita, mai mult sau mai putin abateri de la normele sociale. Lectia britanica ne spune ca ''vinovatii se cauta si acasa si la scoala....''


Chirila Minodora

Raspunde #9 | Chirila Minodora | 23-09-2011

Art. 101 Parintii sunt datori sa ingrijeasca de copil. Ei sunt obligati sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui, in conformitate cu telurile statului (formulare initiala: socialist), spre a-l face folositor colectivitatii. .................................................................. Art. 109 Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania (nn: forma veche: Republica Populara Romana), instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti. ............................................................ Art. 110 Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copilului.


Florence

Raspunde #10 | Florence | 26-09-2011

Minodora, chiar suna bine ceea ce ai postat aici, dar pe hirtie atit! Ar fi minunat sa citeasca toti si sa inteleaga toate astea. Imi aduce aminte de un lucru care spune cam asa; faptul ca ai un pian in casa nu te face neaparat pianist, dar nasterea unui copil te face cu siguranta PARINTE cu tot ceea ce implica acesta meserie; educatie, afectivitate si toate celelalte. Interesant Art.110!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate