Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

De ce trebuie inregistrate marcile?

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cum sa protejam marca unei firme sau a unui produs


cum-sa-protejam-marca-unei-firme-sau-a-unui-produs
Marca (varianta romaneasca a brandului) reprezinta un semn care are rolul de a permite consumatorului sa deosebeasca intre ele doua sau mai multe produse identice sau similare. Desigur, in masura in care produsele nu sunt evident diferite recunoasterea acestora nu constituie nici o problema pentru consumator; de exemplu, punand alaturi un autoturism, un strung, o imprimanta, o revista si un pachet de biscuiti, consumatorul nu va avea nevoie de nici un insemn ajutator pentru a deosebi intre ele produsele mentionate.

Daca insa produsele sunt identice – de exemplu doua televizoare, provenind de la doi producatori, foarte apropiate din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, ambele televizoare avand in acelasi timp si carcase asemanatoare, consumatorului ii va fi greu sa aleaga produsul realizat de catre un anumit producator; in aceste conditii, marca este semnul suplimentar, care atasat produsului, ii va permite consumatorului sa deosebeasca intre ele produsele identice sau similare.

Se stie ca cel care achizitioneaza un anumit produs/serviciu (cumparatorul) este dispus sa plateasca suplimentar pentru speranta ca produsul sau serviciul cumparat ii va satisface exigentele; in masura in care aceasta speranta ii va fi confirmata, el va continua sa cumpere acel produs si sa-l recomande si altor posibili cumparatori. Astfel, concluzia este ca o marca este cu atat mai valoroasa cu cat:
- mai multi cumparatori cumpara produse avand marca respectiva,
- acestia sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru aceste produse, in raport cu produsele similare dar avand alte marci.

Evaluarea unei marci nu difera esential de evaluarea unui activ tangibil (de exemplu, o cladire sau un utilaj), deoarece masoara de fapt capacitatea activului respectiv de a crea beneficii (profituri) viitoare. In particular, dificultatea evaluarii consta tocmai in proba existentei si stabilitatii marcii: daca un utilaj poate fi inspectat si evaluat pe loc in curtea fabricii, in cazul unei marci situatia este total diferita: acesta rezida de fapt in mintea milioanelor de consumatori si nu poate fi pastrat in depozit.

Desi nu exista multe statistici in acest sens, este cunoscut faptul ca in afacerile business-to-business, IT sau in domeniul farmaceutic, de exemplu, ponderea marcii este mai mica decat a altor active. In schimb, in categoria bunurilor de consum marca este, in cele mai multe cazuri, activul principal, cu o pondere care poate depasi 50%, fiind astfel mai mare decat toate celelalte active la un loc.

Desi majoritatea societatilor realizeaza importanta utilizarii marcilor pentru a-si diferentia produsele de cele ale concurentei, nu toate inteleg importanta protejarii lor prin inregistrare (obtinerea titlului de proprietate).

Inregistrarea - in conformitate cu legea marcilor in vigoare - ofera unei societati drepturi exclusive de a folosi marca respectiva pentru produsele/serviciile pentru care a fost inregistrata si dreptul de a-i impiedica pe altii sa comercializeze produse similare sau identice sub aceeasi marca sau sub o marca similara de natura sa creeze confuzie pentru public.
Fara inregistrare, investitiile unei organizatii in comercializarea unui produs se pot risipi, deoarece firme rivale pot utiliza aceeasi marca sau o marca similara pana la confuzie pentru produse similare ori identice. In aceasta situatie, clientii pot fi indusi in eroare astfel incat sa cumpere produsul firmei concurente crezand ca este produsul unui anumit producator.

Consecintele - in situatia data - pot fi scaderea profitului intreprinderii, crearea confuziei pentru clientii acesteia si chiar aducerea de prejudicii reputatiei si imaginii societatii, mai ales daca produsul concurentei este de calitate inferioara.
Avand in vedere valoarea marcilor si importanta pe care acestea o pot avea in determinarea succesului de piata al unor produse, este necesar ca societatile sa se asigure ca marcile pe care le utilizeaza sunt inregistrate, pe pietele unde isi comercializeaza produsele/presteaza serviciile.

Numai in aceste conditii o marca poate furniza protectie titularului, asigurandu-i dreptul exclusiv de a o utiliza pentru desemnarea unor produse si servicii sau pentru a autoriza un tert sa o utilizeze in schimbul unei plati.

Exista si opinia ca inregistrand obiectul de activitate si numele comercial la registrul comertului, acest nume va fi protejat automat si ca marca. Este o perceptie gresita, des intalnita, din pacate!

Numele comercial este numele intreg al societatii si este cel cu care aceasta se identifica – o societate neputand avea decat un nume comercial, in timp ce marca este semnul menit sa distinga produsul/serviciul fabricat/prestat de catre societate de altele similare.

O societate poate avea mai multe marci diferite sau poate utiliza o anumita marca pentru a-si identifica toate produsele, o anumita gama de produse sau un tip de produs realizat de catre aceasta.

Principiul la inregistrarea marcilor este „primul venit, primul servit”, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci neverificand daca persoana care depune la inregistrare o marca este si titularul de drept al acesteia.

Concluzia este ca inregistrand marca (acest lucru presupunand achitarea unor taxe relativ mici), societatea se protejeaza de atacul concurentei.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Dana

Raspunde #1 | Dana | 13-07-2011

Foarte interesant!


Daniela Irimia

Raspunde #2 | Daniela Irimia | 13-07-2011

Firma NU "se protejeaza de atacul concurentei" ci doar evita ca altcineva sa-i ia "numele". Concurenta va exista intotdeauna, insa cu un nume - brand puternic poti avea avantaje serioase pe piata.

Alex

Raspunde #2-1 | Alex | 14-07-2011

De multe ori asta face diferenta: numele sau brandul puternic, chiar daac produsele sunt similare.Iuliana

Raspunde #3 | Iuliana | 14-07-2011

Cred ca lumea cunoastea mai mult denumirea prescurtata a organismului unde se inregistreaza marcile : OSIM - Oficiul din Romania OHIM - Oficiul European WIPO - Oficiul International. Toate acestea ofera drept legal exclusiv asupra marcii.


July

Raspunde #4 | July | 14-07-2011

Marcile pot fi : verbale, imagini sau combinate. Cu cat sunt mai inovative si originale, cu atat au un impact mai mare asupra publicului consumator.


Mika

Raspunde #5 | Mika | 26-07-2011

Ce imi poti spune de inregistrarea unei marci din domeniul... serviciilor? Deci nu e vorba de un obiect tangibil.

Mallecourt Lionel

Raspunde #5-1 | Mallecourt Lionel | 26-07-2011

E lafel procedeu ca pentru sa inregistrezi un produs...numai ca specifici acolo in acte ca este un serviciu. :)


Grecu Elena

Raspunde #5-2 | Grecu Elena | 03-10-2012

Marcile sunt inregistrate atat pentru produse cat si pentru servicii. Exista o clasificare internationala - Clasificarea Nisa - in care sunt prevazute primele 34 de clase pentru produse si urmatoarele 11 clase pentru servicii. Taxa de inregistrare a marcii este identica -atat in cazul marcilor de produs cat si a marcilor de servicii - porneste de la 540 lei.

Mika

Raspunde #5-2-1 | Mika | 12-03-2013

Merci pentru informatii Dna. Grecu! Apreciez profesionalismul, seriozitatea si promptitudinea dvs.
Brojboiu Adrian

Raspunde #6 | Brojboiu Adrian | 08-03-2013

Puteti sa argumentati echivalenta, sa nu zic identitatea, dintre marca si brand? Eu cred ca sunt totusi notiuni distincte.

Mallecourt Lionel

Raspunde #6-1 | Mallecourt Lionel | 09-03-2013

Buna Adrian, te confirm ca nu exista nici o diferenta intr Marca si Brand. E vorba de traduceri din limba Engleza in limba Romana. Dar identitatea e total altceva, da! Cu stima, Lionel MallecourtBrojboiu Adrian

Raspunde #7 | Brojboiu Adrian | 11-03-2013

Nu sunt convins de raspunsul tau. As dori ceva argumente. Nu cumva cand vorbim de brand unei firmei, de fapt ne gandim la un fascicol de marci ale firmei respective? Cu alte cuvinte, cred ca trebuie depasit aspectul semantic al notiunilor.

Mallecourt Lionel

Raspunde #7-1 | Mallecourt Lionel | 12-03-2013

In Marketing, un brand este un nume, semn sau simbol folosit in identificarea produselor sau serviciilor unui producator si utilizate pentru a-l diferentia de competitie.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate