Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

De ce nu pot sa am copii

Blagoi Alina
Domeniu : Alte activitati referitoare la sanatatea umana
Meserie : Psiholog
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cauzele infertilitatii sau sterilitatii


Conceperea unui copil este o decizie importanta in viata oricarui cuplu. Din nefericire, astazi tot mai multe femei intampina dificultati in conceperea unui copil. Infertilitatea sau sterilitatea este incapacitatea femeii sau a barbatului de a concepe un copil sau reprezinta incapacitatea femeilor de a duce la termen o sarcina. O importanta deosebita o are descoperirea cauzelor sterilitatii care pot fi atat de natura organica, marfo-fiziologica, cat si psihologica. Sterilitatea produce mai ales la femei un sentiment de insecuritate, o tensiune a personalitatii.

Exista doua tipuri de sterilitate: 
- una primara, cand femeia nu a ramas niciodata insarcinata;
- o alta secundara, cand dupa o prima sarcina, chiar daca a fost sau nu dusa pana la sfarsit, nu mai poate avea o alta, ne mai ramanand gravida.

Stiintific s-a constatat ca la nivel psihologic apare in mod inconstient o problema emotionala, un conflict, o disfunctie psihica ce influenteaza si determina reactii somatice. Incapacitatea de a concepe si naste un copil marcheaza profund psihicul ambilor parteneri, atat din punct de vedere emotional cat si rational.

Asteptarea indelungata a copilului creeaza un cerc vicios, tensiunea psihica acumulata nefiind tocmai favorabila pentru aparitia lui. Tensiunea psihica este un factor de influenta atat a sistemului nervos, cat si a hormonilor. Fricile, anxietatea si stresul afecteaza buna functionare a aparatului reproducator. Stresul, mai ales cel psihic, este cunoscut ca fiind cel mai puternic si nociv anticonceptional, deranjand si slabind sistemul imunitar, care joaca un rol important in reproducere, perturba echilibrul hormonal, imbatraneste prematur organismul femeii.

Astfel, este de luat in considerare faptul ca, pe langa un diagnosticul si tratamentul medicamentos, in tratarea infertilitatii sa se apeleze si la sfatul unui psihoterapeut.

Refuzul inconstient al sarcinii poate avea mai multe cauze:
- imaturitate emotionala a femeii; 
- teama de a nu mai fi in centrul atentiei; 
- teama de a nu-si pierde feminitatea, supletea, frumusetea fizica;
- teama de a nu ramane cu kilograme in plus;
-  teama de a fi parinte; 
- frica de dependenta;
- frica de nastere; 
- incapacitatea de a alege intre cariera si copil.

A cere ajutorul unui psiholog este cu siguranta o solutie pe care un cuplu infertil ar trebui sa o aiba in vedere. Cu un tratament psihoterapeutic se poate ajunge la descoperirea unor cauze nebanuitele ale sterilitatii, ce pot fi anihilate, eliminate, si poate lucra la cresterea capacitatii de gestionare a problemei ivite in familie, ca urmare a incapacitatii de a fi parinte, la gasirea si punerea in practica de noi idei si solutii.

Un studiu recent efectuat de niste cercetatori belgieni a confirmat inca o data importanta starii emotionale a femeii pentru eficienta tratamentului.

Frecventa nasterilor la femeile care nu au reusit sa treaca peste depresii este de doua ori mai mica decat la femeile care si-au depasit cu succes problemele emotionale.

Indiciile unor stari emotionale grave sunt sentimentele de furie si culpabilitate, o reprimare generala. Pentru a depasi aceasta stare, psihologii recomanda femeilor sa se deschida emotional in raport cu ceilalti, sa-si impartaseasca sentimentele cu sotii, cu persoanele apropiate sau cu cele care trec prin aceeasi situatie.

Psihologii americani recomanda tuturor cuplurilor sterile, inainte de inceperea tratamentului, sa frecventeze grupuri de sustinere psihologica, sedinte de psihoterapie in grup, sa se adreseze psihologului.

O luna sau doua de terapie impotriva depresiei pot imbunatati eficienta tratamentului impotriva sterilitatii.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Dr.Ovidiu Grecu

Raspunde #1 | Dr.Ovidiu Grecu | 18-07-2012

Din acest articol, femeile ar trebui sa traga o concluzie foarte importanta: un copil trebuie conceput din iubire si respect intre parinti. Daca femeia simte ca este iubita si apreciata nu se va teme nici ca in urma sarcinii ii va fi deformata silueta sau ca isi pierde feminitatea. Remedii impotriva deformarii fizicului exista: chirurgia mamicii. Cu stima pentru toate mamicile Dr. Ovidiu Grecu


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #2 | Narcisa - Elena Oprescu | 18-07-2012

Buna Alina! As avea o intrebare: in cazul unei femei ce prezinta sterilitate primara, plus un uter nedezvoltat care este varsta pana la care se poate face face un tratament pentru dezvoltarea uterului? De fapt, nu am inteles niciodata care este cauza reala pt care nu poti ramane insarcinata daca esti sanatoasa la modul general. Pentru ca mi se pare o diferenta intre a nu putea ramane insarcinata si intre a ramane dar nu putea duce sarcina pana la capat. Daca uterul este nedezvoltat ferticlizarea in vitro poate avea succes? Multumesc mult! Si poate ne scrieti ceva si despre analizele si tratamentele de ultima ora pt sterilitate. O zi buna!


Gabu Maria Lorena

Raspunde #3 | Gabu Maria Lorena | 18-07-2012

Deci stresul si problemele emotionale afecteaza si psihicul din cat am inteles. Importanta este dragostea, respectul, siguranta interioara si exterioara, ca dupa aceea toata lumea e fericita cu ceea ce este.


boiserie

Raspunde #4 | boiserie | 23-07-2012

Foarte trist atunci cand ai sterilitate primara. chiar stiu o prietena care face tratament acum pentru chestia asta, si inca nu stie sigur daca poate sau nu sa ramana insarcinata.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate