Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

De ce este bine sa folosim granitul in constructie?

Tellmann
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Informatii de stiut despre granit


granitAveti de efectuat diverse lucrari acasa sau la birou si nu stiti ce material sa alegeti? Daca alegeti granitul, indiferent de utilizare, veti avea un material cu o duritat care rezista in timp, nu se zgarie, nu se pateaza, nu este afectat de variatiile de temperatura si nu isi schimba culoarea.

Granitele se formeaza din magma acida bogata in silicati, care vine din adancime (fenomen favorizat de miscarile tectonice) si care in apropierea suprafetei pamantului (adancime de sub 2 km) se solidifica prin racire lenta in crapaturile scoartei avand uneori un diametru de cateva sute de kilometri; granitele cu o granulatie mai mare se numesc pegmatite.

Bazaltul in comparatie cu granitul provine dintr-o magma bazica. Caracteristic pentru granit numit si plutonit sunt adancimile mari unde se formeaza, rocile care se formeaza la adancimi mai mici ca 2 km, sunt numite subvulcanite sau 'roci de ganga' (steril) in mineritDeoarece procesul de racire a magmei are loc la adancimi relativi mari, racirea magmei se produce lent, cristalizarea mineralelor producandu-se in functie de punctul lor de topire, de aceea mineralele de culoare inchisa cu punct de topire ridicat care au de obicei si o densitate mai mare blenda, piroxen se solidifica la inceput, urmate apoi de feldspat si cuart.

Din aceasta cauza in camera sau cuibul de granit vom gasi mineralele cu densitate mai mica ca feldspat si cuart mai aproape de suprafata. Influenta temperaturii ridicate a magmei influenteaza rocile vecine care isi modifica culoarea, (frecvent albastruie) structura formandu-se minerale noi la contactul magmei cu rocile invecinate, aceste proces de transformare determina formarea de fapt a rocilor metamorfice.

Prin miscari tectonice ulterioare formarii granitului, sau prin procesele de eroziune si transport a apei, vantului, sunt indepartate straturile care acopereau granitul, acesta aparand la suprafata, fiind supus la randul lui intemperiilor, razelor solare ce duce la o schimbare a culorii sale intr-o nuanta galbuie, mineralele mai putin dure fiind erodate.

Aspectul granitului, este diferit in masa lui se pot vedea cristale de minerale de marime de cativa milimetri, culoarea granitului variaza de la cenusiu deschis pana la albastrui, rosu, galben.

Granitul era folosit la pavarea trotuarelor, datorita duritatii si rezistentei la erodare, intemperii, in constructie la:
- pavarea strazilor, bordurii trotuarelor;
- Cale ferata (terasamente);
- Acoperirea peretilor cladirilor cu placi de granit, la ferestre si usi;
- In gradini la fantani, sau pavaj.

Granitul se exploateaza frecvent in cariere de piatra, insa sunt asociate des cu minerale utile ca : Pirita (FeS2), Magnetita(Fe3O4).

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

www.exclusiv-marmura.ro

Raspunde #1 | www.exclusiv-marmura.ro | 23-02-2015

Felicitari excelent articol despre piatra naturala!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate