Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cutremurele si instalatiile electrice

Lapugean Marius
Domeniu : Repararea echipamentelor electrice
Meserie : Tehnician electro-energetician, termo-energetician
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Efectele unui cutremur asupra instalatiilor electrice din casa ta


cutremurele-si-instalatiile-electriceSunt multe discutii in ultima perioada despre un cutremur cu efecte mai mult sau mai putin devastatoare care ar fi posibil sa se produca in urmatorul interval de timp. Tanand cont de aceste premize, poate ca este nimerit sa discutam despre efectele unui cutremur asupra instalatiilor electrice.

In primul rand, care sunt acele efecte: se pot smulge candelabre, se pot desprinde aplici care nu sunt bine fixate, spoturi sau corpuri de iluminat incastrate in tavane false pot cadea din locasurile lor sau pot fi smulse odata cu tavanul, aparatul de climatizare se desprinde iar in cadere smulge si priza din care este alimentat, se pot smulge cabluri montate aparent, etc. In cazuri mai grave, daca apar crapaturi in pereti exista posibilitatea sectionarii cablurilor sau smulgerea din dozele de legatura. Iar toate aceste evenimente pot duce la electrocutari, sau la scurtcircuite, care la randul lor pot provoca incendii ori – daca exista si scurgeri de gaze – explozii.

Ce este de facut pentru a inlatura aceste efecte? 

Cea mai buna protectie ar fi intreruperea curentului electric, insa nu vad cine sta sa caute tabloul electric si sa coboare sigurantele cand totul se clatina in jur. Acest lucru este si mai putin probabil sa fie realizat daca cladirea are tablou electric de tip vechi, cu sigurante fuzibile ce trebuiesc dessurubate. Ramane ca protectia sa fie realizata de insasi instalatia electrica. Daca instalatia electrica este bine proiectata, are tablou cu sigurante cu protectie diferentiala si este corect realizata constructiv, sunt inlaturate din start aproape orice efecte negative. In cazul tablourilor echipate cu sigurante clasice, recomand ca macar siguranta principal sa fie inlocuita cu una de aceiasi valoare, dar care sa fie cu protectie diferentiala. Chiar si la tablourile vechi se poate monta in amonte de sigurantele fuzibile o protectie diferentiala, lucru usor de realizat de catre orice electrician.

Profit de ocazie sa explic ce inseamna protectia diferentiala pentru ca aceste dispozitive – care dealtfel sunt obligatorii conform ultimelor normative in domeniul electric – sunt extreme de utile nu numai in cazul cutremurelor. Fizic arata la fel ca o siguranta normala si exista varianta combinata acelasi dispozitiv asigurand si protectia la suprasarcina si scurtcircuit si protectia diferentiala. Italieni le numesc “salva vita” si cred ca asta spune destule. Dispozitivul compara permanent curentul de pe faza fata de curentul de pe nul. Daca apare o diferenta mai mare decat valoarea calibrate (10 sau 30 mA – valori folosite in instalatiile rezidentiale) inseamna ca undeva exista o scurgere de curent si dispozitivul declanseaza intrerupand alimentarea cu energie electrica. Orice atingere, a oricaruia dintre cele doua conductoare faza sau nul, duce la declansare. Cum limita peste care curentul electric devine periculos pentru corpul uman este de 50 mA, chiar daca cuiva ii vine ideea sa bage un cui in priza, protectia diferentiala se declanseaza inainte de a patii ceva.

Pentru cei care locuiesc in zonele cu risc seismic ridicat, se justifica investitia intr-un dispozitiv extrem de util care completeaza protectia oferita de sigurantele diferentiale. In strainatate se gasesc in mai multe variante constructive, din pacate sunt relative scumpe. Este si unul din motivele pentru care nu se aduc la noi in tara, insa un electrician cu ceva pregatire in automatizari, poate realiza un astfel de dispozitiv destul de usor si la un prêt mai mic decat pretul celor de firma. Dispozitivul se bazeaza pe un senzor de miscare asemanator cu cel de la alarmele auto, senzor care sesizeaza miscarile provocate de cutremur si comanda inchiderea electrovalvei de pe coloana de gaz – eliminand riscul scurgerilor de gaz in cazul ruperii tevilor – iar dupa un interval de timp, suficient ca locatarii sa paraseasca locuinta, comanda intreruperea alimentarii cu energie electrica. Se poate de asemenea ca dispozitivul sa comande si electrovalve care sa inchida alimentarea cu apa astfel evitandu-se inundarea locuintei in cazul ruperii tevilor de apa.

A trecut cutremurul, lucrurile s-au linistit, locuinta este intreaga, cel putin in aparenta iar curentul este intrerupt (fie de catre dispozitivul de mai sus fie din alte cauze). Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti inainte de a da drumul la current este sa faceti o verificare amanuntita a locuintei. Verificati daca nu exista scuregeri de gaz, daca nu exista tevi de apa rupte, prize, lampi, fire smulse si doar daca totul este in ordine ridicati sigurantele in tabloul electric. Atentie insa, alimentati circuitele pe rand. Daca la alimentarea unui circuit siguranta declanseaza de 2-3 ori la rand, nu are sens sa insistati. Este clar ca pe circuitul respectiv exista un defect ascuns caz in care trebuie sa apelati la un electrician pentru remediere. Oricum, dupa un astfel de eveniment, este bine sa chemati cat mai curand un electrician pentru o verificare amanuntita a intregii instalatii electrice. Acest lucru va poate proteja de multe surprize neplacute in viitor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Sorin

Raspunde #1 | Sorin | 08-12-2010

Felicitarii pentru articol Marius! da...e foarte important sa controlati instalatiile electrice, de gaz, de apa si verificati starea constructiei in interior.


George

Raspunde #2 | George | 08-12-2010

Da, bun articol. Si daca nu va aflati acasa, ramaneti afara. Indepartati-va de imobile, semafoare si fire electrice. ;)


Mallecourt Lionel

Raspunde #3 | Mallecourt Lionel | 08-12-2010

E adevarat ca nu prea m-am gandit la tot asta...Merci!


Gogu

Raspunde #4 | Gogu | 08-12-2010

Da...multumesc pt info! In acest moment nu se stie cu exactitate ce este acolo jos, care sunt mecanismele, etc. Probabil ca, in momentul in care o sa stim cu exactitate ce este jos si care sunt mecanismele, o sa se poata face si preziceri exacte ale cutremurelor. Dar, deocamdata, noi ca oameni suntem, comparabil, similari cu cei de prin epoca bronzului ce incercau sa faca prognoze meteo pe perioade medii.


Florans

Raspunde #5 | Florans | 08-12-2010

Un dispozitiv foarte bun. Nu puteti trimite o schema pe florinsfetcu@gmail.com ?

Lapugean Marius

Raspunde #5-1 | Lapugean Marius | 08-12-2010

Da, o sa va trimit o schema, cat de curand.Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #6 | Narcisa - Elena Oprescu | 08-12-2010

Multumim mult de informatii! Bine ca se mai gandeste cineva si la noi! Ca la curent avem tablouri noi insa mie de gaz imi era teama...eu vreau sa scrieti, cine are informatii...vine sau nu vine sa stiu ce fac..iau avionul sau:))))


zaiteo

Raspunde #7 | zaiteo | 17-12-2010

mai este timp de toate astea ?


cosma

Raspunde #8 | cosma | 12-08-2013

Chiar nu m-am gandit la asa ceva,interesant.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate