Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum se schimba omul cand are bani

Petrescu Anca
Domeniu : Servicii de reprezentare media
Meserie : Psiholog
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Banii ne fac prosti, rai, chiar nebuni

905141172258290.jpgDaca e sa ii ascultam pe unii din contestatarii cei mai virulenti ai crizei economice pe care o traversam, banii, transformati de societatile noastre in valoare suprema, ar fi teribila si principala cauza a prabusirii acestora.

Veti fi surprinsi dar aceasta idee este dovedita stiintific!

Prestigioasa revista stiintifica Science a facut public, la 17 noiembrie 2006, un studiu care demonstreaza ca, atunci cand se gandeste la bani, omul devine egoist, indiferent la nevoile celorlalti, mai distant si mai putin inclinat sa ofere sprijin celor din jur. Iata o explicatie a faptului ca, adeseori, oamenii cu cele mai putine posesiuni sunt cei mai generosi.

Profesorul de marketing Kathleen D.Vohs, de la Universitatea din Minnessota, si asistentele sale Nicole L.Mead si Miranda R.Goode, au realizat o serie de 9 experimente, care au revelat autosuficienta pe care o aduce cu sine manipularea unor cantitati mari de bani, si au demonstrat, in special, ca simplul gand la bani ne izoleaza de ceilalti!

In fiecare din cele 9 experimente, un grup de participanti era invitat sa se gandeasca, intr-o prima faza, la bani, pentru a activa acest concept in spiritul fiecaruia din membrii grupului, apoi, intr-o a doua faza, participantii erau din nou adunati impreuna in cadrul unei situatii sociale. Bineinteles, ca in orice experiment de psihologie sociala reusit, un alt grup martor participa, intr-o prima faza, la experimente ce nu implica ideea de bani, apoi se confrunta cu aceeasi situatie sociala ca si grupul care s-a gandit in prima etapa la bani.

Participantii ajungeau sa se gandeasca la bani prin diverse mijloace deturnate, precum realizarea de propozitii cu anumite cuvinte propuse, printre care se numara si termenul 'bani', Monopoly, sau simpla privire a unui ecran pe care defilau cecuri bancare (ecranul afisat pentru grupul martor prezenta doar pestisori multicolori). Situatiile sociale erau, de asemenea, variate (ridicarea, sau nu, a unui creion pe care il scapa o persoana, aranjarea a doua scaune pentru a face loc cuiva - cercetatorii masurau distanta dintre cele doua scaune).

Puteti descarca materialele de la linkurile urmatoare :
- Metoda si materialul: http://www.sciencemag.org/content/suppl/2006/11/14/314.5802.1154.DC1/Vohs.SOM.pdf
- Prezentarea powerpoint: http://www.staff.ncl.ac.uk/mike.cox/PsyFin/20107.ppt

Pe scurt, toate experimentele au demonstrat ca participantii care au luat contact cu ideea de bani au avut ulterior un comportament mai autonom, chiar asocial, in comparatie cu participantii din grupul martor. Pe baza acestor constatari, profesorul Kathleen Vohs sugereaza ca, daca armonia grupului este o valoare sociala, ar putea fi utila diminuarea reprezentarilor asociate conceptului de bani.

Iata o intrebare pentru dumneavoastra, doamna profesor, este armonia grupulu o valoare sociala?

Iata-ne asadar, inca o data, confruntati cu determinismele noastre. Ne credem liberi atata timp cat ignoram ceea ce ne determina (cum bine o spunea Spinoza).

Iata de ce fiecare dintre noi, chiar si cel mai curajos, se poate schimba in contact direct sau indirect cu banii (contactul direct presupunand a dispune de bogatii prin noroc, nastere sau talent, iar contactul indirect, presupunad ideea de a avea de-a face in permanenta cu o viata luxoasa).

Din pacate, este imposibil sa scapam de acest element nociv. Banii sunt peste tot. Oamenii sunt bolnavi dupa bani. Iar aceasta nu este o judecata de valoare, ci o constatare. Iar marea problema este ca cei mai atinsi de aceasta boala nu mai au mult pana sa ne conduca civilizatia la colaps.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Catalina

Raspunde #1 | Catalina | 14-01-2014

Normal banii schimba perceptia asupra ta, a celor din jur si a lumii in general. Este usor sa fii generos cand nu ai ce da. Daca e sa ne gandim ca cei care au bani, au muncit pentru ei atunci cred ca putem intelege egoismul si lipsa generozitatii, intr-o oarecare masura. Eu cred ca trecand de la reactiile involuntare, demonstrate de experimentul din articol, la comportamentul din societate a unui om cu bani depinde de foarte multi factori. De cum a fost crescut, educat si de atributele fiecaruia in parte. Sunt numerosi oameni saraci care sunt si zgarciti, nu?


Florin

Raspunde #2 | Florin | 14-01-2014

Dar omul nu se poate schimba oare si in bine, odata cu imbogatirea? Unii chiar sunt oameni buni si dupa ce se imbogatesc si folosesc banii in scopuri nobile.


Damian

Raspunde #3 | Damian | 14-01-2014

Banul si functia schimba omul si nu neaparat in bine. Nu degeaba se zice: Pune-l pe un om sa fie sef ca sa ii vezi adevarata fata!


alice

Raspunde #4 | alice | 17-01-2014

E greu si cand ai bani, sa-ti poti modera lacomia pana la o limita trufia si mandria lasata la o parte, trebuie sa ajungem la un nivel de vibratie cu binele sa fim in coordonanta cu cuvantul daruire fara sa asteptam ceva in schimb si daca se poate sa facem multe chestii voluntare, in special cu batrinii si copii fara o situatie materiala buna aici trebuie sa intervina si cum aj fost educat, empatia, compasiunea, dar cine ajunge la acest nivel sunt putini foarte putini sa nu simti ca o faci pt ca asa vrea cineva ci sa simti ca totul vine de la tine si nu ca cineva are asteptari de la tine, in tine trebuie sa fie salvarea altora nu la altcineva, totul vine din inima, mintea dupa aceea se acomodeaza! Invers nu se poate cu gindul dar dupa aceea sa simti ca iti pare rau ca ai ajutat pe cineva, daca e asa esti un ratacit!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate