Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum se face un put

Marin Florin
Domeniu : Lucrari de foraj si sondaj pentru constructii
Meserie : Sondor la foraj manual
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stii inainte de a fora


Un put se face de regula pentru a asigura apa potabila si menajera in locurile unde nu exista sistem centralizat de furnizare a apei. 

Specialistii spun ca apa din prima panza freatica nu intra in discutie in nici un caz, a doua panza este si ea inca cu impuritati, de abia a treia panza freatica este cea buna pentru consum. 

Din cauza agriculturii, toate pinzele freatice de suprafata din tara (si nu numai din tara) sunt infestate cu nitrati peste limitele admise.

Ce debit aveti nevoie ? 
Pentru apa menajera 1 l/s e suficient. Daca vrei sa uzi si gradina, sa umpli piscina, te gandesti la 2 - 4 l/s. Pentru irigatii, alimentari comune se pot obtine si 30 l/s dintr-un foraj. 

Cu ce diametru (plastic PVC Valrom) sa tubez ? 
In functie de debitul maxim al forajului se va alege si se va monta o pompa submersibila. Aceste pompe au evoluat in ultimii ani si acum se poate exploata un foraj cu o pompa de 4' (101 mm) cu debite pana la 5 l/s.

La ce adancime sa forez ? 
Adancimea aproximativa trebuie aleasa de la inceput. Asta pentru a hotara cu ce instalatie de foraj se va efectua lucrarea (nu este rentabil sa faci un foraj de 70 metri cu o instalatie care e facuta pentru 250 metri), ce fel de acces va fi nevoie in zona forajului, ce suprafata de teren va fi afectata pe parcursul executiei. Pentru stabilirea adancimii optime experienta si informatiile detinute de firma executanta sunt foarte importante. Avem nevoie doar de locul exact unde va fi executat forajul.

Cu ce diametru se va efectua saparea ? 
Pentru introducerea pietrisului margaritar in jurul burlanelor de PVC este nevoie de un spatiu de minim 4 - 5 cm (pe raza). 

Care sunt operatiile care se executa ? 
Montarea instalatiei, saparea putului, tubarea, introducerea pietrisului margaritar, pomparea (desnisiparea) cu pompa mamuth, stabilirea parametrilor forajului si intocmirea documentatiei de predare a forajului.

Este absolut necesara introducerea pietrisului margaritar ? 
Da ! Latimea fantelor filtrelor PVC este uzula 0,7 mm. Orice particula sub aceasta dimensiune va patrunde in foraj daca nu exista margaritar pentru filtrare. Mai mult aceste fante se vor astupa in timp scurt. Pietrisul margaritar pe langa rolul filtrant, permite si circulatia apei prin exteriorul burlanelor, acest lucru face ca exploatarea stratelor acvifere sa fie lenta, se vor putea monta filtre si deasupra si dedesuptul stratelor acvifere. De multe ori, datorita suprafetei active mici a filtrelor, montarea lor doar in draptul stratelor duce la obtinerea unor debite nesatisfacatoare. De asemenea 'viata' forajelor fara margaritar e foarte scurta.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Ervin

Raspunde #1 | Ervin | 15-05-2012

Multumim pentru info Dl.Marin. Eu am o casa la tara si vreau sa fac o alimentare cu apa. Putul de unde aduc apa se afla la 30 m de casa si are o adancime de 15 m. Care credeti ca sunt caracteristicile necesare unui hidrofor pentru a functiona fara probleme, eventual chiar nume de marca si model. Multumesc mult!

Camelia

Raspunde #1-1 | Camelia | 09-11-2012

Buna ziua! Daca luciul apei in put este mai jos de 8 m fata de suprafata se recomanda hidrofor cu pompa submersibila. Dimensionarea pompei se face in functie de debitul necesar alimentarii casei (numarul de bai, bucatarii din casa, existenta cismelelor din curte) si a inaltimii de pompare(diferenta de nivel dintre locul de unde se extrage apa si ultimul consumator respectiv baia de la etaj daca exista). Cea mai fiabila solutie pe care o cunosc (si cea mai scumpa) este hidroforul SQE cu convertizor de frecventa inclus de la grundfos, varianta mai ieftina este compunerea hidroforului din pompa SQ si vas tampon de 8O sau 100 l. Daca luciul apei in put este mai sus de 8 m puteti folosi un hidrofor de suprafata , recomand gama MQ de la grundfos. Pentru oferte de pret si dimensionare pentru produsele grundfos recomand sa luati legatura cu cei de la Pompe Instal. De asemenea nu ar fi rau sa va interesati care este debitul putului. Pe piata mai exista si alte solutii eventual cereti si oferta de la Willo. Eu am recomandat grundfos pentru ca am lucrat cu ei si cunosc mai bine gama de produse.dan

Raspunde #2 | dan | 06-04-2013

fac fantani si am intampinat si eu o multime de dificultati


EUforaje.ro

Raspunde #3 | EUforaje.ro | 02-12-2013

Pentru tubarea unui put de apa este recomandat să folosiți țevile și filtrele de PVC si executia forajului pentru alimentare cu apa si sa angajati o firma specializata ca tot vine vorba de informatii specializate. Toate cele bune


gyurika

Raspunde #4 | gyurika | 05-08-2016

Buna ziua! eu stau la tara si cineva mi-a forrat manual un put. Putul are 13 m adancime, dupa ce au termit de forrat au pus tuburiile inauntru si au pus pietris pe langa tub. Mi-au spus ca trebuie sa scot apa de mai multe ori pana se limpezeste. Eu am facut cum a spus dansu dar inca de 2 saptamani de cand au terminat putul nu s-a limpezit deloc apa, e la fel de tulbure ca inainte. Care ar fi problema si cam ce trebuie sa fac sa am apa curata potabila? Va rog sa imi dati un raspuns daca se poate! si va rog sa ma scuzati pentru exprimare, nu stiu bine Romaneste. Va multumesc si astept raspunsul.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate