Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa recunoastem o fotografie buna

Cristina
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Fotografie buna, frumoasa sau subiect bun?


fotografAceasta este poate prima intrebare pe care ne-o punem atunci cand ne aflam in fata unei imagini care ne impresioneaza: suntem sedusi de subiect (o fata frumoasa, un baiat simpatic, un copil dragut, un peisaj de vis etc.) sau de modul in care acest subiect este pus in valoare?

- Daca suntem impresionati de tema, este pentru ca aceasta este cea care ne place, nu neaparat fotografia!

- Daca suntem impresionati de imagine, este pentru ca fie intelegem imediat care este tema, iar privirea noastra nu este atrasa de altceva, fie atunci cand exista mai multi subiecti intelegem de ce apar impreuna in imagine. Niciuna nu deranjeaza. Ne impresioneaza compozitia fotografiei, logica incadrarii subiectului/subiectilor indiferent daca urmeaza sau nu “regulile” de compozitie, cum ar fi cele de tipul 1/3 2/3, sau cea a dispunerii punctelor forte si liniilor de ghidare.

ATENTIE: aceste reguli nu sunt obligatorii! Ele sunt cele care se potrivesc de cele mai multe ori. Totusi, pentru a se exprima, un fotograf poate sa incalce toate aceste reguli.

Calitatea tehnica a imaginii
Vorbim aici despre calitatea bruta a unei imagini, nu despre raportul calitate/pret, calitate/dimensiune, calitate/timp de transmisie etc. Fiecare fotograf hotaraste in ce masura accepta sa degradeze calitatea bruta, in functie de destinatia imaginii.

La ce caracteristici sa ne uitam pentru a vedea „calitatea bruta” a unei fotografii:

tabel caracteristici

Calitatea documentara a imaginii
Trebuie sa vedem ce ne spune imaginea despre subiect:
Deseori in cadrul unei teme, al unui reportaj, informatiile expuse de imagine/imagini trebuie sa ne permita sa deducem tema si subiectul reportajului.
Acesta este deseori considerat a fi principalul aspect al unei fotografii. Caci, contrar unei picturi sau a unui desen, fotografia este o tehnica ce permite imortalizarea unei scene (aproape) asa cum a fost vazuta. Fotografia a fost mult timp considerata o marturie fidela si impartiala, ajungand pana la punctul de a servi cateodata drept dovada juridica.

Sa nu uitam insa ca :
- pe de o parte, tehnologia permite modificarea „realitatii” prezentate in fotografie;
- pe de cealalta parte, o fotografie nu este decat o parte a scenei vazute. O mica mostra separata de intreg, atat in spatiu (extrasa dintr-o scena mai globala), cat si in timp (instantanee, care nu prezinta nici trecutul, nici viitorul).

Calitatea artistica a imaginii

- Trebuie sa vedem ce ne spune imaginea despre fotograf si despre intentia acestuia. Aleasa ca mijloc de exprimare, imaginea contine impresiile, sentimentele, sensibilitatea, un aspect al personalitatii fotografului pe care acesta ni-l comunica.
- O incercare literara, muzicala, de pictura, de fotografie si nu numai pot fi apreciate ca un set de sentimente pe care autorul vrea sa le transmita.
Totul in imagine este de natura sa contribuie in acest sens:
- tehnica, lumina, claritatea, compozitia etc;
- alegerea subiectului;
- formele, liniile;
- paleta de culori, contrastele;
- textura hartiei, aspectul imaginii;
- prezentarea imaginii, culoarea si cadrul, forma acestuia etc.
Fiecare este liber sa evidentieze si sa consolideze cum crede mai bine sentimentele pe care vrea sa le transmita. 

Obiectivitate sau subiectivitate
Dupa toate acestea, putem inca spune ca o fotografie este buna sau proasta?

La urma urmei, singura fotografie cu adevarat proasta este una care:
- are unul sau mai multe defecte tehnice;
- nu spune nimic despre subiect;
- nu exprima nimic.
Pe de alta parte, o fotografie cu adevarat buna este cea care:
- da informatii despre subiect pe care nimeni nu le cunostea;
- este incadrata corect, subiectul este clar evidentiat si transmite privitorului ceea ce a vrut fotograful sa exprime.

Evident, intre aceste doua extreme se gasesc toate fotografiile pe care le-am vazut deja si pe care urmeaza sa le vedem.
Asadar, in fata unei imagini, fiecare trebuie sa decida:
- ceea ce simte si daca acest sentiment este cel pe care fotograful vrea sa-l transmita;
- ceea ce afla, iar aceasta depinde bineinteles de ceea ce cunoaste deja;
- daca defectele tehnice afecteaza cele doua aspecte precedente, sau daca aceste aspecte sunt atat de puternice incat defectele pot fi trecute cu vederea.

Dupa toate astea, este clar ca nu putem avea aceeasi parere despre o fotografie!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

camelia

Raspunde #13 | camelia | 15-01-2010

Sfaturi foarte utile pentru fotografii profesionisti, dar mai ales pentru amatori. Din p?cate, mul?i au impresia ca a face o poza este treaba simpla, dar asa dupa cum a recunoscut toata lumea, fotografia este o arta, care necesita mult studiu, inante de a apasa pe buton. Un subiect util si profesionist abordat.


liliana

Raspunde #14 | liliana | 15-01-2010

"aceasta subiect este pusa in valoare?" Draga cristinuta, eu zic asa, in modestia mea, invata putintica gramatica. si nu mai supune limba romana unor schingiuiri.

Mallecourt Lionel

Raspunde #14-1 | Mallecourt Lionel | 15-01-2010

Liliana....Cristina nu a scris acest articol pentru a dovedi ca este un jurnalist care stie sa scrie dar a scris pentru a ajuta cititori sa recunoaste o fotografi buna. Incerci sa apreciezi asta !!! :)


Olga Popescu

Raspunde #14-2 | Olga Popescu | 15-01-2010

din tot articolul, liliana, ai retinut o fraza care evident dintr-o greseala si nu din necunoasterea gramaticii romane a fost scrisa gresit…si e un articol destul de lung, cred ca ai cautat ceva timp sa o gasesti..:)) offff..:)...felicitari Cristina, bun articol!Arisanu M

Raspunde #15 | Arisanu M | 15-01-2010

Este de apreciat acest articol.Eu sunt atasata de forma de manifestare prin arta plastica.Obisnuiesc sa fac un set mai mare de fotografii din care sa aleg una apropiata de ceea ce mi se pare mie ca exprima ceva.Ochii nu ma mint.Eu consider ca exista multe persoane care stiu sa aleaga o fotografie buna,dar nu stiu de ce...........Multumim!


Ana

Raspunde #16 | Ana | 15-01-2010

Fara a face pe desteapta, nu mi se pare atat de bine scris. Autoarea compileaza informatii rupte din mai multe contexte, creaza o combinatie ambigua si un stil agasant, adica informatia nu curge asa cum ar trebui in mod firesc sa se intample in cazul unui jurnalist. Felicitari, in schimb, pentru subiectul abordat, care merita sa fie dezvoltat de preferat de catre un cunoscator. Domeniul este foarte vast si un "nepriceput" se poate rataci.

Mallecourt Lionel

Raspunde #16-1 | Mallecourt Lionel | 15-01-2010

Merci pentru comentariu Ana...dar sa stii ca articole care sunt editat pe blogul nostru sunt scris de oamenii care doreste sa impartaseste cunostintele lor cu alti. Nu numai de jurnaliste.

liliana

Raspunde #16-1-1 | liliana | 15-01-2010

foarte rau!!! trebuia sa angajezi jurnaliste.

Mallecourt Lionel

#16-1-1-1 | Mallecourt Lionel | 15-01-2010

Nu..pentru ca in primul rand nu cred ca numai jurnaliste au voie sa scrie si al doua rand prefer ca articol sa fie scris de cineva care traieste ce scrie :). Si in plus, avem si redactore online (sa vezi in rubrica contact) care poate sa ajuta oamenii care nu au timpul necesar sau competente redactionale.

Catalina Burcete

Raspunde #17 | Catalina Burcete | 15-01-2010

Imi place f mult sa fotografiez oameni, peisaje, locurile pe care le vizitez. Cand plec undeva, chiar si numai pentru doua zile imi iau aparatul photo cu mine. Cam toata lumea are un aparat de fotografiat in ziua de azi dar putin sunt aceia care stiu sa faca fotografii. Si ce daca... Mi se pare minunat sa putem fixa imaginea unei persoane, obiect , peisaj pe o hartie fotografica. Fiecare poza are o poveste si iti aduce aminte de lucruri pe care le-ai trait . Cat despre articol e un pic cam greu de digerat, dar am sa iau exact ce ma intereseaza din el.


ela

Raspunde #18 | ela | 15-01-2010

Mda eu ce sa mai adaug e fain articolul si documentat; si mie imi place sa fac poze sa surprind anumite instantanee, numai ca nu am un aparat profesional pt acest lucru. S-ar potrivi la articol si acest site pentru inspiratie :) http://photo.net/


Andra

Raspunde #19 | Andra | 16-01-2010

Din categoria fotografiilor bune, sau a celor foarte bune, mai trebuie mentionate si cele aproape perfecte. Exagerat de perfecte... Legat de fotografie, Roland Barthes spunea in "Mitologii" ca "nu e de ajuns ca fotograful sa ne semnifice ceva..pentru ca noi sa simtim acel ceva ca atare". Cu alte cuvinte, in fotografiile artistice, fotograful se substituie prea mult (ia locul celui care priveste fotografia) iar efortul lui de a capta momentul unei miscari, al unei sarituri spectaculoase, obiectele din casa, etc, pare gratuit datorita perfectiunii cadrului surprins si aceste fotografii nu mai au nici un efect asupra noastra. Cel putin nu asupra mea. Sau nu toate :D Pot fi fotografii surprinzatoare, dar sunt "gratuite" pana la urma. Asta nu inseamna ca nu apreciez fotografiile profesioniste, insa imi plac mai mult cele spontane. Legat de subiectiv, si obiectiv...toti oamenii sunt subiectivi. Obiectivi sunt doar robotii :))


mira

Raspunde #20 | mira | 17-01-2010

fotografia este o arta, care trebuie/sau nu inteleasa de privitori ....dar este indicat ca fotograful sa fie obiectiv pentru a se putea face inteles. O fotografie reusita ar trebui sa te surprinda ... cel putin asa cred eu


maria

Raspunde #21 | maria | 05-02-2010

Prea multe proiectii, asa ca mult subiectivism, atat din partea celui care fotografiaza, cat si din partea celui care priveste fotografia. Observatia, ca nu ne putem obiectiva, este justa.Cam tarzie remarca, dar...

Dirnea Cristina

Raspunde #21-1 | Dirnea Cristina | 14-09-2011

Expunerea corecta a unei fotografii nu este decisiva pentru ca o fotografie sa fie buna, dar una prost expusa, are mai multe sanse de a declansa reactii negative din partea privitorilor.Alexfotograful

Raspunde #22 | Alexfotograful | 18-10-2010

Putine informatii dar bune!


3 2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate