Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa raspunzi la intrebarile din mini-interviu

Basica Alexandra
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Specialist marketing
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Mic ghid pentru cv-urile online


Cea mai importanta modalitate de cunoastere a unui candidat este CVul. Felul in care acesta este alcatuit, modalitatea de prezentare a datelor si succesiunea joburilor in alcatuirea experientei profesionale, toate acestea vorbesc despre calitatile si atributele unei persoane. 

Practic, dincolo de informatiile factuale, aranjarea in pagina si chiar denumirea CVului pot conduce recruiterul sau compania angajatoare la formarea unei opinii despre persoana din spatele unui CV.

In ultimii ani, rod al optimizarii portalurilor de joburi si al diversificarii acestora, candidatii au inceput sa aiba acces la alcatuirea simpla si rapida a unui CV. In cativa pasi, prin completarea unor informatii, poti avea un Curriculum Vitae complet (datele de contact, experienta, abilitatile tehnice sau de limbi straine fiind categorii prestabilite care, odata mentionate, determina CVul sa fie complet si gata de trimis catre angajatori).

Exista insa si o alta categorie de campuri care trebuie completata online, si anume partea de mini-interviu care incheie CVul. In unele cazuri, raspunsurile la aceste intrebari sunt amuzante; dincolo de acest aspect, insa, aplicantii care raspund « gresit » aduc nu doar zambetul pe buze unui recruiter, ci si un gust amar.

Intrebari de tipul “Care este cea mai mare realizare profesionala de pana acum?” sau “Care este cel mai mare esec profesional de pana acum?” sunt de natura sa determine recruiterul sa inteleaga perceptia fiecarui candidat asupra realizarilor si esecurilor, ce considera aplicantul a fi un succes si un insucces. Un raspuns edificator ar fi mentionarea esecului propriu-zis, urmata de felul in care persoana a reusit sa depaseasca momentul, transformand experienta intr-un eveniment din care a avut ce invata, pentru a nu repeta greseala.

Clasica “Unde va vedeti peste 5 ani?” contine un raspuns care priveste proiectarea in viitor, manifestarea asteptarilor candidatului, pe care angajatorul o poate considera nerealista sau, dimpotriva, fireasca in evolutie (in loc sa afirmi ca peste 5 ani te “vezi” IT manager, proprietar al unei afaceri, poti spune ca te astepti sa evoluezi de la stadiul de Jr Programmer la stadiul de Sr Programmer, prin acumularea anilor de experienta, implicarea in proiecte diverse si dobandirea de certificari in domeniu).

Celelalte intrebari referitoare la jobul ideal, compania ideala, factorii motivationali – ale caror raspunsuri ar trebui sa fie personalizate in functie de aplicatie (in functie de profilul companiei, in cazul in care nu ti-ai trasat niste obiective clare, niste angajatori preferati etc.), ii pot oferi recruiterului o imagine despre atitudinea si asteptarile tale, realiste sau nu. Spre exemplu, daca un angajator dintr-o companie de marime mica intelege din raspunsurile exprimate in CV ca persoana ar prefera sa lucreze doar in multinationale, dar experienta profesionala e realizata doar in cadrul firmelor mici, se creeaza un nonsens.

“Cum te-ar caracteriza ultimul tau sef” este o intrebare obisnuita si in cadrul unor interviuri. Diplomatia nu e tocmai punctul forte al candidatilor, care incep sa detalieze toate situatiile conflictuale pe care le-au trait la ultimul loc de munca, concluzionand ca echipa de management a actionat gresit.

“Cum te-ai descrie (3 calitati, 3 defecte)” este de asemenea o intrebare ce urmareste compatibilitatea candidatului cu o anumita pozitie din cadrul unei companii (pozitia pentru care candidatul aplica) si aplicant; din raspunsul la aceasta intrebare, putem deduce felul in care un candidat stie sa se evalueze, obiectiv sau nu. In acest caz, este bine sa te autoanalizezi si sa oferi un raspuns complet, punand in relatie calitatile si defectele cu cerintele din job description, completand lista de defecte cu modalitati prin care incerci sa le inlaturi pentru a deveni mai bun si a fi acceptat intr-o echipa.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

No Mo'

Raspunde #1 | No Mo' | 14-08-2009

Sa nu se supere nimkeni... informatia e documentata, articol bine facut... dar pare ca privim mai mult din postura angajatorului, a celui de la HR, ci nu a unuia care-si cauta primul job. Deci... pentru mine e useless. Mersi pentru articol, am lecturat cu placere, dar... e useless... nimic nou. Adica ce sa nu sciru, ce sa nu zic... sau ce cred ca urmareste un angajator printr-o intrebare... asta cred ca "miroase" oricine. Si inca ceva... toate astea boldate sunt niste intrebari stupide. Calitati/defecte: inteligent, perseverent, workaholic... pai daca zic asa, ma crezi? Compania ideala? Normal ca o "descrii" pe cea la care de[pui CV... Petse 5 ani? In firma voastra... pe un popst puuutin mai sus, si cu 5 ani de experienta in spate. Hai sa fim seriosi...

Administrator

Raspunde #1-1 | Administrator | 14-08-2009

este bine ca tu stiai deja sa completezi acele campuri, dar ideea acestui articol a venit tocmai de la anumite "perle" de care firmele de HR dau mereu. e adevarat, nu e suficient sa raspunzi cum trebuie la mini interviu mai ales in situatia de acum, dar daca faci greseli nu ajungi nici la etapa urmatoare. tocmai asta e problema, ca de multe ori nu ne punem in locul angajatorului si apoi ne intrebam de ce nu ne-au ales...


Ioh

Raspunde #1-2 | Ioh | 10-03-2011

Mda comentarii poate aiurea si cu termeni in engleza dar daca te uiti bine scrie cuvinte romanesti gresit, parerea mea daca vrei sa atragi atentia nu este cazul sa te spargi in figuri ca stii tu un cuvant in engleza, vb pe limba tuturor, si romaneste chiar…m-am saturat de figuri pe burta goala, noi romanii la asta suntem cei mai bunI.

Eu

Raspunde #1-2-1 | Eu | 14-03-2012

Da ce va ofticati toti cand baga unu cateva cuvinte in engleza, chiar nu s-a trecut de faza asta, suntem in era globalizarii, toata lumea vb engleza, franceza, araba, chiar nu mai este cazul sa va simtiti complexati, care e faza daca vb in engleza, vai limba romana si limbajul tuturor, si daca lesina un roman pe strada treci si te faci ca ploua.
Administrator

Raspunde #2 | Administrator | 14-08-2009

Foarte important pentru oricine are un cv online. Ar fi bine sa cerem sfatul unui specialist hr si pentru a ne gestiona profilele de pe Internet.


MARINELA

Raspunde #3 | MARINELA | 05-09-2009

sa fim seriosi, in situatia de astazi putini sunt oamenii care stiu sa selecteze cv-urile ca lucrez in domeniul HR si ce mi-au auzit urechile in cluj ti se face pielea gaina.


daniela

Raspunde #4 | daniela | 07-09-2009

Cred ca intrebarile din mini-interviuri sunt deja mult prea "batatorite".Mereu aceleasi si in plus adevarate "cursuri" instructive de cum si ce sa raspunzi la aceste intrebari.Pina la urma la sinceritatea candidatului la un job se mai gindeste cineva, la un raspuns real se mai asteapta cineva? Sau doar invatam un rol pe care apoi se pune problema doar cine il interpreteaza mai bine si mai convingator?! Pina la urma chiar si cei din domeniul HR isi invata rolurile, pe care le interpreteaza identic cu fiecare candidat la un job, incit pina la urma se plafoneaza in niste formule ce devin depasite, dar cu care ei "defileaza" in continuare, fara sa mai gindeasca... E plin de specialisti HR, unii au 25-27 de ani si sustin interviuri cu candidati de 35 de ani cu o experienta in munca poate chiar si de 15 ani.In loc sa se focuseze pe acea experienta de munca acesti specialisti o tot tin insistent cu abordarile lor (intrebarile standard "tocite"), genul celor din mini-interviuri si privesc cu interes cum se descurca cel din fata lor la 'interpretarea" artistica a raspunsurilor. Cred ca oamenii ar dori sa fie vazuti prin prisma experientei lor de munca parcursa in ani de zile si nu dupa cum stiu sau nu sa joace rolul impus de aceste intrebari.


Andreea

Raspunde #5 | Andreea | 25-05-2010

Foarte bine punctat Daniela. Nu vad ce relevanta ar avea aceste intrebari atata vreme cat tot dau peste articole care te invata cum sa pacalesti mai bine angajatorul; exact asta este senzatia pe care o traiesc - suntem ca niste actori pusi in situatia de a ne juca rolurile, unii mai bine altii mai prost. Si culmea e ca ieri am urmarit o emisiune in care o reprezentanta a unei mari companii de recrutare care actioneaza in mai multe tari printre care si Romania, se contrazicea zicand in acelasi timp ca un candidat trebuie sa fie sincer la un interviu, urmand ca pete cateva minute sa aduca in discutie aceleasi intrebari de care se aminteste si aici si la care dadea evident solutii si parca te invata, ca pe un papagal, ca sa spui si ce sa faci. Deci, daca un reprezentant al unei firme de recrutare da asemea indicatii ''pretioase'', la ce sa te mai astepti de la cei care fac selectia intr-o firma normala, nu neaparat multinationala, nu ca la multinationale lucrurile ar sta tocmai roz. Sunt de acord ca trebuie sa fii atent/a cum te comporti, cum te exprimi, cum esti imbracat/a, ce fel de gesturi faci atunci cand vorbesti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne mintim reciproc; credeti ca angajatorul nu stie ca, in genearal, atunci cand iti schimbi locul de munca, in primul rand o faci pentru ca ai asteptari salariale mai mari decat la job-ul anterior? Realitatea e ca sunt foarte putini specialisti HR care sa-si merite acest titlu cu adevarat si care sa stie sa se plieze dupa candidat, sa-i studieze cu atentie CV-ul si care sa fie capabili sa organizeze un interviu in functie de postul scos la concurs si de candidatul pe care il au in fata.


Vali Petcu

Raspunde #6 | Vali Petcu | 31-05-2010

Care sunt asteptarile dumneavoastra de la noul loc de munca? Ce raspund...Mentionez ca intrebarea este pentru postul de Supraveghetor sala cinema..

Mallecourt Lionel

Raspunde #6-1 | Mallecourt Lionel | 31-05-2010

Pai...spuni ce ai in suflet ! :) ... ce astepti tu ?


Eu

Raspunde #6-2 | Eu | 14-03-2012

In tineretile mele cand aveam 19 ani am aplicat pt un post de supraveghetor la un muzeu da arta, in romania. Tipa care era uneori antipatica, uneori simpatica de la resurse umane m-a intrebat de ce vreau sa ocup acest post, la care pe mine dupa cateva secunde m-a cam inghioldit un ras, si iam zis pe un ton sarcastic, ce vreti sa raspund, pt ca ador operele de arta? la care tipa a inceput sa rada. Aplic si eu ca toata lumea, sa am un loc de munca, pana ce gasesc altceva, care e faza, doar no sa i zic ca visul meu e sa supraveghez tablouri pe salariu minim timp de 20ani. Hai sa fim seriosi, am obtinut postul dar 8 luni mai tarziu am gasit altceva.Maria

Raspunde #7 | Maria | 06-08-2010

Interviul este in topul aspectelor subiective ale societatii. Unii dintre cei care intervieveaza nici macar citesc CV-ul inainte. In timpul ce tu dai raspunsuri la cliseele lor, ei arunca un ochi peste 'viata' ta rezumata intr-o pagina si te studiaza plictisiti, asteptand sa strige: NEXT. Cea mai corecta modalitatea de angajare consider ca ramane examinarea scrisa, caci vorba latinului: vorbele zboara...


Raluca

Raspunde #8 | Raluca | 18-12-2013

Nici eu nu inteleg ce vor angajatorii de la aceste intrebari la interviuri. Sa vada cat de frumos stim sa mintim? Cum ne adaptam la intrebarile incomode? Cata imaginatie avem?

Iolanda

Raspunde #8-1 | Iolanda | 18-12-2013

Nu cred ca asta e scopul. Desi poate primesc raspunsuri trase la xerox, gen peste 5 ani ma vad in aceasta firma muncind pe rupte si avansand in cariera, cred ca le este usor (cel putin recrutorilor buni) sa isi dea seama cine chiar zice pe bune asta si cine vine cu lectia invatata. Exista limbajul corpului care te da de gol in fata unui profesionist. Si asta poti invata de pe site-uri dar daca nu tradezi nici cea mai mica emotie atunci cariera acelui candidat este la teatru!Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate