Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa masori corect temperatura la copii

Florina Bulgaru
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Instrumente si tehnici de masurare


febraFebra reprezinta un motiv de ingrijorare. Este important sa nu te pripesti sa-ti ajuti micutul prin metode necorespunzatoare si traumatizante de scadere a temperaturii. Trebuie mai intai sa stii ca nu toti copiii au aceeasi temperatura normala, deoarece fiecare este unic in felul sau. Astfel, este recomandat sa te obisnuiesti sa ii masori temperatura din cand in cand pentru a observa care este temperatura normala a micutului tau.

Temperatura normala medie a corpului este de 37 C (cu variatii de la 36 - 37,8 C), aceasta variind in functie de momentul zilei si metoda pe care o folosesti la masurare.

Febra reprezinta cresterea temperaturii corpului peste limita normala, considerandu-se febra cand temperatura creste peste o valoare de:
- 37, 2 C cand se masoara temeperatura axilara
- 37,5 C in cazul masurarii orale sau intraauriculare (in ureche)
- 38 C cand temperatura este masurata intrarectal.

Trebuie sa stii clar ca fiecare termometru are avantajele si dezavantajele lui si sa alegi tipul corect care i se potriveste copilului tau luand in calcul si varsta acestuia.

1. Termometrul cu mercur: desi este foarte exact in precizarea temperaturii, este riscant de folosit din cauza faptului ca se poate sparge si exista riscul de a imprastia mercur, plus ca necesita un timp de citire relativ mare (3-5 minute).

2. Termometrul digital: are mare acuratete in masurarea temperaturii si valoarea este afisata usor in mod digital in cateva minute; atentie - face zgomot cand citirea este gata, asa ca iti poate trezi puiutul din pretiosul somn.

3. Termometrul auricular: are ca avantaj foarte mare acela ca citirea se face rapid, in doar cateva secunde, dar nu este indicat pentru bebelusi deoarece trebuie sa ai mare grija cand introduci termometrul in ureche pentru ca poti leza timpanul.

4. Termometrul tip suzeta: acesta masoara temperatura orala; este cel mai folosit termometru la ora actuala deoarece este foarte sigur si usor de folosit (arata ca o suzeta) si arata cu exactitate temperatura in aproximativ 3 minute.

5. Termometrul axilar: este putin folosit deoarece se utilizeaza cu dificultate daca copilasul este agitat, dar citirea este foarte prompta in doar cateva secunde.

In cazul in care te pregatesti sa masori temperature axiala a copilului, termometrul trebuie dezinfectat bine cu spirt medicinal. Daca folosesti un termometru cu mercur, scutura-l inainte de a-l utiliza. 

Asaza-l pe cel mic pe spate si termometrul pune-l in scobitura subratului, apoi lasa bratul in jos peste termometru, lipindu-l de torace. Dupa 5 minute in cazul termometrului clasic sau dupa semnalul sonor in cazul celui digital, citeste temperatura corecta.

Daca vei masura temperatura intrarectal, dezinfecteaza termometrul cu putin spirt, apoi unge-i varful cu putina crema. Scutura bine termometrul daca folosesti unul cu mercur.

Sugarii si copiii mici se asaza pe spate. Termometrul se tine in mana ca si cum ai tine un creion. Cu mana stanga fixeaza-i gleznele, iar cu cealalta introdu usor aproximativ 2,5 cm termometrul si tine-l acolo nemiscat cateva minute.

Daca iti e mai usor, poti aseza copilul pe burta, dar ai grija sa-i tii mijlocul ca sa nu se miste in timpul manevrelor.

Termometrul se va curata dupa fiecare utilizare si daca ai in casa si un termometru cu care masori temperatura orala, ai grija sa nu le confunzi intre ele. 

Tehnica de masurare a temperaturii orale cu un termometru cu mercur sau digital plasat in cavitatea bucala este foarte precisa. Dar numai dupa varsta de 5 ani copiii sunt capabili sa inteleaga ca trebuie sa tina cateva minute un termometru in gura pentru masurarea temperaturii.

Pentru sugari si copii mici exista termometre tip suzeta, foarte confortabile si de mare precizie.

Curata si scutura termometrul daca este din cel clasic, apoi introdu-l in guita micutului, sub limba si se tine-l acolo 3 minute, dupa care poti face citirea.

Termometrele intraauriculare sunt foarte scumpe si sofisticate; ele au un filtru pe lentila care face citirea si acesta trebuie curatat si schimbat dupa fiecare utilizare. In functie de mana dominanta a adultului ce efectueaza manevra se alege si urechea in care se va masura temperatura (dreptaci- urechea dreapta). Orienteaza usor in fata lentila termometrului si introdu-l in canalul auditiv, tragand usor de lobul urechii. Dupa cateva secunde citeste valoarea afisata. 

In cazul nou-nascutilor, specialistii recomanda masurarea temperaturii axilare, care, desi nu este cea mai exacta metoda, este sigura si comoda atat pentru mama cat si pentru copil. Pentru copiii cu varste cuprinse intre 2-3 luni si 5 ani, medicii spun ca temperatura se poate masura intrarectal, dar si oral si timpanic sub stricta supraveghere. Dupa vasrta de 5 ani, cand copilul intelege ce i se explica si asculta de parinti, temperatura se masoara oral sau axilar.

Pentru ca exista multe tipuri de termometre, in functie de varsta micutului tau poti alege termometrul potrivit si tehnica cea mai sigura recomandata.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

ionut

Raspunde #1 | ionut | 29-01-2014

A folosit cineva termometru cu infrarosu pentru ureche la copii? Sunt bune? Va rog un raspuns doar daca ati folosit!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate