Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa lucrez legal in strainatate

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Formularul A1 vs Regimul muncitorilor transfrontalieri


Prevederile Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii si ale Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitati.

Pentru contributii regula este: muncesti intr-un stat al UE platesti taxele si contributiile in statul respectiv, la cuantumurile de acolo. Pentru angajatii unei firme cu sediul intr-un stat membru ce-si detaseaza angajatii in baza unui contract comercial cu un partener dintr-un alt stat memembru, pe teritoriul acestuia din urma, exista trei exceptii ce permit plata taxelor in si la cuantumurile din statul de resedinta:
- muncitorii transfrontalieri;
- muncitorii implicati in montajul unor piese/utilaje, etc. (cu conditia ca perioada de montaj sa nu depaseasca 8 zile).

Formularul A1 serveste ca detasarea unui lucrator roman in Germania (sau in oricare alt stat membru U.E.) si presupune obligatia firmei romanesti de a se ingriji de securitatea sociala a angajatilor sai. Asa a stabilit Comisia Europeana prin Regulamentele 987 si 988 din 2009, fiindca Uniunea Europeana lupta pentru securitatea sociala a tuturor cetatenilor ei.

Reglementarile acestea cu muncitorii transfrontalieri sunt valabile in Germania pentru muncitorii care vin din Elvetia, Franta, Danemarca, Austria, adica aceia care ziua lucreaza in Germania si noaptea dorm in patul lor din Elvetia, Franta, Danemarca sau Austria. 

Muncitorii romani din Germania nu pot fi muncitori transfrontalieri, fiindca intre Germania si Romania sunt vreo 3 frontiere si nici unul dintre muncitori nu poate face o naveta zilnica de 1400 de kilometri dus si 1400 kilometri intors.
 
Firmele romanesti care au interpretatat reglementarile europene cum considera de cuviinta lor si au aplicat muncitorilor romani regimul muncitorilor transfrontalieri sunt acum prin tribunale si vor plati cu virf si indesat fie necunoasterea, fie intentia de a eluda taxele din Germania. Esenta subiectului penal este ca in procesele existente pe rol sunt acuzati de frauda fiscala, folosirea muncii la negru si alte fapte grave care sunt extrem de dur pedepsite in Germania.

Concluzie :

In acest caz vorbim de romani care si au facut in Germania firme si au lucrat cu interpusi in Romania prin detasare in lipsa formularului A1 dar al treilea ochi, ochiul mintii nu poate fi pacalit de cei care recunosc repede o grava infractiune penala. OMUL este dator sa incerce dar infractiunea ramane infractiune.
 
Exista o alta modalitate legala obtinerea permisului de munca daca nu puteti obtine formularul A1 ca angajator pentru salariatul pe care il doriti detasat.
 
Acte necesare:

- Copie legalizata (ideal, in Germania) dupa anmeldung (inregistrare) primarie;
- Copie legalizata dupa diploma de studii + copie traducere;
- C.V.;
- Cerere pentru acordarea permisului (formularul se ridica de la agentia de munca locala si se completeaza si de dvs si de angajator);
- Formular cu descrierea job-ului (Formularul se ridica de la Agentur fur Arbeit locala si se completeaza de angajator).
- Model contract (sau chiar contractul semnat);
- Copie legalizata (la primarie) dupa buletin si / sau pasaport.

Toate actele trebuie trimise catre agentia regionala ZAV corecta (de ex., pentru BW este Duisburg), nu la Agentia de munca locala.

Asteptati permisul de munca! 

Pentru sanatatea dvs, e bine sa nu va ganditi la el. La prima mea aplicare, a durat 2 luni jumatate. La a 2-a aplicare, a durat 2 saptamani jumatate! Aceeasi agentie, aceeasi oameni. Ambele aplicari au fost dupa 1 Mai 2011. Pastrati legatura cu angajatorul in tot acest timp! Dupa ce va iese permisul, vorbiti cu angajatorul si asigurati-va ca totul este inca valabil. Nu glumesc, puteti avea surprize! De-abia atunci puteti veni in Germania definitiv si va puteti da demisia din Romania. 

Multa bafta!

(Sursa : Cristian Iancu)

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Bogdan

Raspunde #1 | Bogdan | 02-10-2013

Este adevarat ca incepand cu 1 ianuarie 2014 romanilor nu le mai este necesar permisul de munca deoarece expira restrictiile romanilor pe piata muncii de acolo? Asa citisem undeva...

Chirila Minodora

Raspunde #1-1 | Chirila Minodora | 02-10-2013

Se pare ca da, succes! http://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/09/08/o-confirmare-mult-asteptata-nu-mai-avem-nevoie-de-permise-de-munca/Simina

Raspunde #2 | Simina | 02-10-2013

Buna ziua! De curand prietenul meu a obtinut o slujba in germania, totul este in regula la el, postul este asigurat, actele pregatite. As vrea sa ma duc si eu cu el in speranta ca voi gasi ceva acolo. Cat de realista vi se pare aceasta idee? Ma gandesc ca imi va fi greu dar nu imposibil. In caz ca voi gasi am nevoie de acelasi permis de munca? Multumesc


Loredana

Raspunde #3 | Loredana | 02-10-2013

Este vreo diferenta intre cei care au studii superioare si se angajeaza in domeniul lor si muncitorii necalificati? Informatiile pe care le gasesc pe internet sunt destul de confuze...va rog sa ma lamuriti. Multumesc!


Cristina Istrat

Raspunde #4 | Cristina Istrat | 02-10-2013

Stiti si despre munca in Austria? Se aplica aceleasi reguli? Trebuie permis de munca, nu?

Ionela Gora

Raspunde #4-1 | Ionela Gora | 02-10-2013

Din cate stiu eu si pentru Austria iti trebuie permis de munca, deocamdata. Este nevoie de un card rosu-alb-rosu pentru care trebuie sa indeplinesti cateva conditii. Pentru mai multe detalii intra pe http://www.bmeia.gv.at/ro/ambasada/bucuresti/sfaturi-consulare/calatoria-dvs-in-austria/munca-in-austria.html. Aici gasesti informatii sigure pe platforma guvernului din austria. Bafta!Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate