Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa evitam ineficienta comunicarii scrise

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Principalele cauze ale ineficientei in scris

 

Traim intr-o epoca a informatiei, de aceea abilitatea de a scrie corect si eficient este o necesitate. Felul in care scriem reprezinta mai mult decat transmiterea unui mesaj: inseamna dovada educatiei si competentei noastre.

 

A scrie in mod eficient contribuie la succesul personal si profesional. Majoritatea persoanelor care lucreaza in organizatii, stiu sa scrie. 


Totusi, in urma unor studii efectuate in cateva dintre cele mai importante astfel de organizatii, angajatii si angajatorii au fost de acord ca abilitatile de comunicare eficienta in scris aveau nevoie de imbunatatiri considerabile.


A scrie in mediul organizational inseamna sa respecti niste reguli cu care nu toata lumea este familiarizata. Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ale ineficientei in scris:

 

1. Ignorarea cititorului- ne concentram prea mult pe propria persoana si pe ceea ce vrem sa transmitem, omitand cat stie sau cat este de interesat destinatarul de subiect. Mesajul este scris fara a lua in considerare nevoile celuilalt, interesele sau opiniile sale si de aceea, de cele mai multe ori, informatia transmisa nu obtine efectul scontat.

 

2. Neasumarea responsabilitatii- multi nu considera scrisul ca fiind o parte importanta din activitatea si responsabilitatea zilnica, de aceea nu i se acorda suficienta atentie si nici nu se aloca timp pentru dezvoltarea abilitatilor in acest domeniu.

 

3. Lipsa increderii in propria persoana- unele persoane se blocheaza atunci cand sunt in fata unei sarcini noi si cred ca nu sunt capabile sa compuna singure mesajul solicitat. Deseori in aceste cazuri, se apeleaza la modele de scrisori, mailuri deja existente, facute de colegi mai experimentati sau de sefi, din care se copiaza paragrafe si se adapteaza. De cele mai multe ori nu se obtin rezultatele dorite, pentru ca astfel de “adaptari” fortate nu potrivesc tuturor situatiilor sau destinatarilor.

 

4. Lipsa practicii- in zilele noastre, multe detalii sau activitati sunt discutate prin telefon, intalniri, sedinte, de aceea unele persoane nu sunt obisnuite sa comunice in scris. Desi au suficiente cunostinte academice, de gramatica si vocabular, in termeni de eficienta, limbajul business este de multe ori diferit de ceea ce se invata in scoala.

 

5. Dorinta de a impresiona- sunt cazuri cand unii angajati incearca prea mult sa dovedeasca bogatia limbajului sau a cunostintelor atunci cand scriu un mesaj, ignorand trasaturile esentiale ale limbajului organizational: claritate si concizie. Altii ascund ideile in cuvinte pompoase, de teama de a nu fi judecati ca “simplisti” de cei care citesc. Atunci cand scrii din alte motive sau avand alte preocupari decat a fi eficient in comunicare, de cele mai multe ori mesajul e distorsionat sau atentia este cititorului e mai mult “distrasa” decat “atrasa”.

 

6. Constrangeri- uneori exista constrangeri la locul de munca: fie impuse de procedurile interne, fie impuse de seful direct. Unele persoane nu lucreaza bine atunci cand exista limitari sau cerinte prea stricte si devin inhibati si neincrezatori in fortele proprii.

 

Este important sa identificam exact cauza pentru care comunicarea noastra in scris nu are rezultatele scontate, pentru a putea imbunatati si eficientiza procesul de transmitere si primire a informatiilor. Avand instrumentele potrivite, incredere in fortele proprii si o privire de ansamblu asupra intregului proces, se poate elimina disconfortul si se pot obtine rezultate deosebite.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Beatrice

Raspunde #1 | Beatrice | 16-12-2011

Cred ca transmiterea mesajelor scrise este cea mai eficienta cale de a stabili anumite lucruri. Nu poate fi negat continutul, nu se supune uitarii sau impulsurilor de moment si e o dovada 'negru pe alb'. Si sa nu uitam de : Verba volant, scripta manent'. Multumim de sfaturi!


dana

Raspunde #2 | dana | 16-12-2011

Foarte interesant. Sunt sigura ca toti trecem prin astfel de momente cand ni se da ceva mai dificil de scris pentru birou si habar nu avem de unde sa incepem si de ce nu ne iese. Poate ar fi utile si niste 'ponturi' sa scapam de blocaje :))


gina

Raspunde #3 | gina | 16-12-2011

Eu ma regasesc perfect la punctul 6. Am o sefa care sta in permanenta langa mine si imi modifica fiecare virgula. Poate nu e rau intentionata, dar mi se pare ca ma limiteaza foarte mult si asta ma inhiba si ma face sa imi piara cheful sa mai contribui cu ceva. Cum sa ii spun sa ma lase sa decid si singura ce si cum scriu?


maria

Raspunde #4 | maria | 19-12-2011

Chiar azi am avut o situatie..am primit un mail la munca din care nu am inteles nimic, ci doar imi sareau in ochi niste cuvinte care ma oripilau de grele ce erau :)). Numai neologisme...oare si intentia colegei era sa ma 'uimeasca' de cat de culta este?


laura

Raspunde #5 | laura | 19-12-2011

Recunosc ca eu nici nu citesc mailuri care nu ma intereseaza. Ma uit la subiect si daca nu ma intereseaza direct, nu citesc.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate