Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa devii consultant financiar

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cine si cum poate opta pentru o astfel de cariera


consultant-financiarAlege o cariera in domeniul consultantei financiare daca ai experienta in finante si esti interesat de beneficiile acestei meserii.
In termeni simpli, consultantii financiari ofera sfaturi despre problemele financiare. Majoritatea consultantilor financiari au experienta in domeniul economic si in a lucra cu bancile, firmele ipotecare, de brokeraj, fondurile mutuale sau alte organizatii financiare.

Sunt multe specializari posibile daca vrei sa devii consultant financiar:
- contabilitate
- asigurari
- legea finantelor
- planning financiar
- planificarea pensionarii
- analiza pensiilor
- falimente
- managementul riscului
- managementul datoriei
- managementul investitiilor
- planificarea mostenirilor si a proprietatilor imobiliare
- managementul lichiditatilor.

In functie de specializare, clientii unui consultant financiar pot include persoane fizice, familii, corporatii, trusturi si firme private. Cand unii profesionisti in finante devin consultanti se specializeaza pe un anumit grup, cum ar fi clienti pensionati sau femei.

Multi consultanti financiari sunt acreditati sau sunt membri in organizatii de profil importante.

Etapele pentru a deveni consultant financiar sunt similari cu cei necesari in inceperea majoritatii consultantelor de afaceri.

Ce inseamna sa devii consultant
Cand devii consultant, iti oferi abilitatile altor persoane. Tu spui ca iti oferi talentele, cunostintele si expertiza firmelor sau altor persoane carora le sunt necesare. Un consultant da sfaturi, rezolva probleme, face recomandari sau furnizeaza servicii specializate, cum ar fi programare, editare, design, redactare sau analiza de afaceri. Cineva care decide sa devina consultant este, de obicei, platit cu ora, ziua sau proiectul, cu commision sau pe baza de performanta. Au contracte independente si nu sunt angajati ai organizatiei careia ii furnizeaza servicii.

Riscurile de a deveni consultant
Cand devii consultant iti asumi riscuri. Oamenii care devin consultanti au libertatea de a-si alege proprile ore de lucru, sa isi ia concediu cand vor, sa-si aleaga clientii, sa refuze anumite sarcini sisa lucreze la o varietate de proiecte. Totusi, renunti la plata regulata, ajutorul administrativ, sporuri si asigurare medicala, suport tehnic si alte facilitati pe care angajatii le au asigurate. De asemenea, vei lucra singur fara suportul moral, creativ si administrativ al colegilor.

Cine poate deveni consultant
Tinerii absolventi
Tinerii absolventi deseori devin consultanti pentru ca pare o munca asemanatoare cu pregatirea lor academica. Proiecte pe termen scurt, o gramada de clienti, posibilitati de cercetare si perioade accentuate de stres urmate de perioade de calm. Cu toate acestea, se apreciaza ca un tanar absolvent nu are suficienta experienta pentru a deveni expert, in ciuda pregatirii lor academice. Cheia este sa devii angajat cu contract pana acumulezi experienta si o lista de clienti. Daca nu ai inca suficienta credibilitate si experienta sa te vinzi ca un angajat, cauta-ti ceva de lucru intr-o companie de talie medie. Vei avea oportunitatea de a lucra la o varietate de proiecte, fara sa fii ingropat in birocratia unei mari companii sau obligatiile administrative si haosul unei companii incepatoare.

Cei care isi schimba cariera
Oamenii uneori is schimba cariera cand devin consultanti. In majoritatea cazurilor, acesti oameni au dobandit abilitati datorita unui hobby, o afacere paralela cu serviciul sau s-au intors la scoala ca sa dobandeasca noi cunostinte. In unele cazuri, ei s-au trezit concediati, plictisiti pentru ca au iesit la pensie sau pur si simplu dorind sa incerce ceva nou. Desi experienta trecuta le-a format perspectiva, cei care isi schimba cariera isi stabilesc un nou scop cand devin consultanti. Domenii de actualitate pentru cei care isi schimba cariera sunt imobiliare, planificarea financiara, redactarea, design graphic, conducerea unei afaceri si vanzari, insa lista este nesfarsita.

Expertii ajunsi la maturitate
Un expert va deveni consultant dupa ce a lucrat ani de zile intr-un anumit domeniu sau industrie. Vazut ca adevarat lider de opinie, acest veteran va deveni deseori consultant prin revenirea la anagajatorul anterior si la contractele de afaceri. Acest profesionist se indreapta deseori spre pensionare sau pleaca din posturi de senior management, sperand sa devina consultant. Expertul ajuns la maturitate care decide sa devina consultant este foarte cautat, deoarece cunostintele lui specilizate nu pot fi gasite nicaieri in companie. Acest expert va deveni deseori consultant deoarece vechea lui companie si colegii il vor implora sa-i ajute.

Cei care vor sa isi schimbe viata
Unele persoane decid sa devina consultanti din cauza unei schimbari in viata. Pentru ei, a deveni consultant inseamna sa isi schimbe intreaga existenta, nu doar cariera.
- Cand doresti sa lucrezi de acasa in timp ce ai grija de un copil sau un parinte.
- Cand ai nevoie sa fii acasa cand copilul tau termina scoala.
- Cand te gasesti in situatia de a fi concediat si realizezei ca ai sansa de a incepe afacerea visurilor tale
- Cand realizezei ca vrei mai mult control asupra vietii tale.
- Cand te confrunti cu probleme medicale care te impiedica sa lucrezi cu program intreg
- Cand iti dai seama ca nu iti place sa lucrezi pentru un sef
- Cand compania la care lucrezi iti reduce programul si descoperi ca alte companii au nevoie de cineva cu abilitatile tale – dar nu cu program intreg
- Cand te pensionezi, dar vrei sa te mentii ocupat
- Cand vrei sa iti suplimentezi serviciul existent lucrand si noaptea
- Cand ti se ofera munca de consultanta si iti dai seama ca ai vrea sa faci mai multe in acest domeniu

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

DANA

Raspunde #4 | DANA | 26-04-2010

treaba asta cu consultantul..hmm..trebuie sa ai chemare sa faci asa ceva..din pacate multi opteaza pt astfel de meserie pentru ca li se pare ca vor veni castiguri ametitoare fara prea mult efort..am cunoscut cazuri....


vali

Raspunde #5 | vali | 26-04-2010

nu e deloc usor sa fii consultant..trebuie sa faci diferenta intre a fi consultant si a fi vanzator de servicii financiare..consultantul ofera in primul rand consiliere si trebuie sa indrume clientul spre un produs de care are nevoie si care il ajuta...conteaza sigur si comisionul aferent acestui serviciu, care intra in buzunarul consultantului, dar sa nu devina principalul motiv..un client multumit iti poate aduce inca zece...unul caruia doar ii bagi pe gat un produs care iti convine tie nu va fi decat nemultumit...


carcotasul

Raspunde #6 | carcotasul | 04-10-2010

oricine poate deveni consultant financiar daca ai cateva calitati...dar retineti faptul ca nu sa devii consultant e greu, ci sa rezisti in meseria asta...iti poate toca nervii usor usor pana ajungi sa te razbuni pe familie..asta daca nu cumva reusesti performanta de a te detasa si a deveni indiferent


Laura

Raspunde #7 | Laura | 04-10-2010

Maine trebuie sa ma prezint la un interviu de la o firma care recruteaza consultanti financiari. Imi poate da si mie cineva niste sfaturi: de ce tin ei cont in primul rand, ce conteaza cel mai mult. Mentionez ca eu nu am mai lucrat in acest domeniu. multumesc.

Olga Popescu

Raspunde #7-1 | Olga Popescu | 04-10-2010

In primul rand vor tine cont de siguranta si increderea pe care o ai in tine...:) daca te-au chemat, desi nu ai experienta in domeniul acesta, inseamna ca totul va depinde de felul in care te prezinti : de dorinta ta de a invata, de experienta anterioara, de abilitatile tale in relationarea cu oamenii..etc…foloseste-te de ceea ce stii si arata-te dornica sa inveti ceea ce nu stii. Recomandarea mea este sa ai grija la ce ti se ofera mai exact : salariu fix sau deloc, salariu fix+bonusuri din vanzari…etc..si inainte informeaza-te despre profilul si activitatea firmei care angajeaza, produsele pe care le are si publicul caruia i se adreseaza. Este important pt cei care te-au chemat sa vada ca ai venit pregatita, pentru ca asta denota profesionalism. Mult succes!

bidu

Raspunde #7-1-1 | bidu | 07-10-2010

da ce esti vanzator sau despre ce produse este vorba ca nu mai inteleg nimic?????
Olga Popescu

Raspunde #8 | Olga Popescu | 07-10-2010

E vorba de consiliere financiara, fie ca vorbim de vanzare sau prezentare de produse financiare...de ce anume nu intelegi? Pot sa iti explic daca vrei :).

mary

Raspunde #8-1 | mary | 17-05-2012

Buna ziua, trebuie sa ma prezint la un interviu, la BCR, am aplicat pentru un post de conslultant fianciar. Nu am lucrat in domeniu finantelor, desi mi-ar place foarte mult. Ma puteti ajuta, in sensul ...la ce ar trebui sa ma astept, oferte, cerinte etc.

Olga Popescu

Raspunde #8-1-1 | Olga Popescu | 20-05-2012

Trebuie sa te duci la interviu cu incredere si sa sustii de ce anume ti-ar placea o astfel de activitate :). Chiar daca nu ai mai lucrat in domeniu, incearca sa evidentiezi acele trasaturi ale tale care te pot face buna in aceasta meserie. Sunt apreciate mult siguranta, interactiunea cu oamenii in general, rabdarea, organizarea..etc. Legat de oferta, conteaza mult ce fel de post este ( stiu ca sunt mai multe trepte) si nivelul tau de experienta. Mult succes, Mary!

Dumitru Roxana

#8-1-1-1 | Dumitru Roxana | 11-07-2013

Buna ziua, sunt invitata maine la un interviu la BCR, ca si consultant financiar. Recunosc ca nu am mai lucrat pana acum in domeniul finantelor, desi mi-ar placea. Ma puteti sfatui si pe mine...daca este bun acest job, daca se merita sa incerc, ce asteptari ar trebui sa am, ce fel de cerinte vor fi, etc. Astept un raspuns! Va multumesc! O zi frumoasa !


cristina

#8-1-1-2 | cristina | 27-10-2013

Roxana ai fost la interviu cum a fost?

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #9 | Narcisa - Elena Oprescu | 04-03-2011

Super meserie! eu cred ca merita incercat! inveti in timp, studiezi si apoi poti face tranzactii pe pietele de capital, poti castiga bani frumosi daca te dedici! inclusiv iti castigi independenta! Forex mi se pare extrem de interesant!


Bogdan

Raspunde #10 | Bogdan | 13-05-2011

Articolul este foarte bine scris, felicitari pentru el. As dori, in masura in care timpul va permite, cateva informatii scurte referitoare la etapele care trebuie urmate si bibliografia care trebuie studiata pentru dobandirea cunostintelor necesare in practicarea acestei activitati. Va multumesc pentru acest articol!


Niculescu Liana

Raspunde #11 | Niculescu Liana | 22-09-2012

Pentru a deveni Consultant Financiar este necesara capacitatea si rabdarea de a parcurge mai multi pasi. 1.Capacitatea de a invata si acumula tematica necesara in domeniul in care te pregatesti sa iti dezvolti si prestezi munca. 2.Capacitatea de a sustine un examen pentru a obtine Atestatul de Consultant Financiar. 3.Atitudine pozitiva in aplicarea zi de zi a cunostintelor acumulate astfel incat orientarea sa fie catre rezultate si competitivitate. 4.Perfectionarea continua si dorinta de a deveni cel mai bun si a mentine pozitia. Este realmente necesar sa iti construiesti, in felul tau propriu, atitudinile corecte, deoarece acesta munca presupune mai intai de toate consilierea corecta a clientuliui, stabilirea profilului sau, puterea de sustinenta a unui contract incheiat, apoi finalizarea contractului (vanzatea). Realizarea profesionala pleaca de la un principu de baza: "Fac, ce fac, pentru ca imi plac banii, dar si emotia si satisfactia de a iesi invingator, mereu si mereu."


Alin

Raspunde #12 | Alin | 23-05-2013

Salut, doresc sa ma angajez pe un post de consultant financiar, nu am experienta insa angajatorul m-a chemat la training, am fost la prima sedinta, mi-a placut cum s-a desfasurat. Problema este ca nu stiu cand sa ma astept la un castig din toata treaba asta cu consultant financiar, ma intereseaza timpul, de cand incepi sa "adaugi un venit la buzunar"


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate