Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa cumpar un imobil

Cristian Bagacean
Domeniu : Agentii imobiliare
Meserie : Agent imobiliar (broker imobiliar)
Localitate : Cluj Napoca / Cluj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stiu pentru a nu pierde nimic?

Avantajul lucrului cu agentiile imobiliare consta in faptul ca zi de zi au de a face cu proprietari si oferte imobiliare. Un agent imobiliar experimentat va va oferi o solutie conform cerintelor dumneavoastra si va va spune ce anume trebuie sa verificati, va  va da informatii despre amplasament, despre zona, despre vecinatati, despre documentatia care trebuie stransa pentru actele de vanzare cumparare, daca are sau nu casa ipoteca, cine are dreptul sa o vanda si multe alte lucruri foarte importante. 


Niciodata nu este bine sa va opriti asupra unei proprietati imobiliare inainte de a observa cel putin doua saptamani ce se intampla in general pe piata imobiliara, pentru a va informa bine asupra preturilor si tendintelor de pe piata. Este bine sa vorbiti cu mai multi proprietari si sa va sfatutiti cu agenti imobiliari, evaluatori si avocati pentru a putea analiza nivelul preturilor din acel moment. Dar nici sa nu cadeti in cealalta extrema, cautand foarte mult timp un imobil, riscati sa pierdeti ceea ce ati vizionat deja. Atunci, cand ati gasit solutia cea mai buna pentru dumneavoastra, impreuna cu agentul care va reprezinta incercati sa obtineti conditiile de plata si de eliberare a imobilului care va avantajeaza.

Daca nu lucrati cu o agentie imobiliara trebuie sa va alocati mai mult timp studiului de oferte, a modalitatilor si procedurilor la vanzare-cumparare, sa va consultati cu un avocat specializat in tranzactii imobiliare, cu privire la actele ce urmeaza a fi facute.

Cum sa aleg pentru a achizitiona profitabil?

La alegerea unui imobil trebuie sa mai studiem: pretul aproximativ in zona, structura imobilului, anul de constructie, daca este sau nu izolat termic, amplasarea centrelor comerciale, institutiilor publice, scoli, a statiilor pentru mijloacele de transport, suprafata imobilului, utilitatile cu care este dotat imobilul si eventuale vicii ascunse (gradul de risc seismic).
In momentul transferului legal al proprietatii actul se incheie numai la notar. Inainte, vanzatorul si cumparatorul trebuie sa cada de acord cu unele probleme de amanunt, pentru a se evita unele discutii in fata notarului (pretul stabilit, in ce conditii va intra noul proprietar in posesia imobilului etc).

Chiar daca redactarea actului se face de catre notar sau avocat, este recomandabil ca partile sa citeasca cu atentie actele. Se impune atunci cand cel care vinde este casatorit, ca ambii soti sa semneze actul, deoarece toate bunurile dobandite de soti in timpul mariajului sunt comune. Daca vanzarea se face de catre unul dintre soti, fara stirea si consimtamantul celuilalt, actul, desi este incheiat in fata notarului, poate fi atacat in justitie si anulat.

De foarte multe ori, in dorinta de a plati taxe mai mici, partile cad de acord sa treaca un pret mai mic decat cel stabilit. Acest lucru, nu este insa de fiecare data in interesul partilor. De exemplu, in cazul in care va avea loc un proces intentat de cineva care revendica calitatea de proprietar sau coproprietar, asupra casei, lucrurile devin complicate. Daca instanta de judecata va dispune pe baza probelor administrate anularea actului autentic de vanzare-cumparare, atunci in mod firesc, cumparatorul are dreptul sa-si primeasca suma platita drept pret trecuta in contract. Pe de alta parte, vanzatorul poate avea si el necazuri cu ocazia declararii unui pret mai mic. Este posibil ca la un moment dat cumparatorul sa pretinda ca a platit o suma mai mare decat s-a convenit ca pret al vanzarii. La notariat cumparatorul este bine sa fie insotit de inca o persoana sau doua. Acestea, recomandabil sa nu fie rude apropiate, pot fi citate ca martori daca vreodata vanzatorul ar incerca rasturnarea actului.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Lori

Raspunde #1 | Lori | 22-08-2012

Pentru ca sunt pusa intr-o situatie de acest gen si m-am intrebat ce acte trebuie sa verific de la vanzator, am gasit asta: 1. Acte de proprietate în original 3. Certificat fiscal de la Direcţia Taxe şi Impozite Locale sau Primăria Localităţii unde se află apartamentul - pentru judeţe. În certificatul fiscal trebuie precizat obligatoriu: proprietarul sau proprietarii cu numele corect; adresa corectă a apartamentului; suprafaţa de teren aferentă; fără datorii. Certificatul fiscal nu trebuie să fie mai vechi de 3 zile şi trebuie să fie eliberat în luna în care se încheie contractul de vânzare cumpărare în formă autentică. 4. Încheierea de carte funciară de la judecătoria de sector sau de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – Biroul de Carte Funciară de sector. 5. Extras de carte funciară (valabil 5 zile de la data depunerii cererii la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – Biroul de Carte Funciară de sector), care se obţine numai de biroul notarial. În extras trebuie precizată adresa corectă a apartamentului (aceea din titlul de proprietate); numele corect al proprietarului / proprietarilor; că imobilul nu este grevat de sarcini.


Lori

Raspunde #2 | Lori | 22-08-2012

6. Adeverinţă de la asociaţia de locatari / proprietari din care să reiasă că apartamentul nu are datorii la cotele de întreţinere, vizată la primăria de sector. 7. Ultima chitanţă de achitare a energiei electrice. 8. Dosar cadastral în copie. 9. Certificate de căsătorie vânzători şi cumpărători (dacă este cazul), sau sentinţă civilă de divorţ cu menţiunea “definitivă şi irevocabilă”. 10. Buletinele / cărţile de identitate (trebuie să fie în perioada de valabilitate). Toate documentele se prezintă în original .Sper sa va fie de folos!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate