Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa comunici cu un copil nou-nascut

Preluca Roxana
Domeniu : Activitati de asistenta sociala, fara cazare, pent...
Meserie : Asistent social nivel superior
Localitate : Gura Humorului / Suceava
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Comunicarea dintre nou-nascut si parinti


Inca de la nastere copilul este capabil sa comunice cu parintii sai. Cum? Prin sunete voluntare, acel gangurit, dar bineinteles si prin gesturi si prin zambetele oferite parintilor ca si raspunsuri. Cum sa te faci inteles cu un copil atat de mic? Cum sa identifici momentele de impas in aceasta situatie? Si, in sfarsit, cum se poate realiza contactul cu un nou-nascut?


Iata cinci sfaturi pentru a ajuta parintii sa comunice cu copilul lor mult prea mic pentru a se putea folosi de cuvinte si de a intelege adevaratele cerinte pe care le au nou-nascutii lor:


1. Identificarea momentelor propice pentru o comunicare realista
Calm, iubire si tacere sunt cele trei componente necesare pentru un climat propice. Intr-adevar un copil este atent la tot ce este in jurul lui, deoarece este acaparat de lumea atat de noua pentru el. Copilul in acest stadiu arata cu degetul, scaneaza tot ceea ce vede. Orice mica schimbare (nivelul zgomotelor, sursa de lumina mai mica sau prea puternica) din jurul copilului il distrage. Televizorul, zgomotele masinilor din strada, mersul inainte si inapoi in camera copilului creeaza tulburari si distrag atentia nou-nascutilor. Totul este sa prindem momentele potrivite pentru a comunica cu nou-nascutii si a-i intelege cu adevarat. Acest lucru se invata treptat.


2. Cunoasterea reflexelor si nevoilor nou-nascutilor
Prin lacrimi un nou-nascut comunica cu cei din jurul lor pentru a-si exprima nevoile sale primare: ca trebuie sa suga, ca trebuie sa fie schimbat, ca trebuie sa doarma, ca doreste pe cineva aproape. Din aceasta cauza unii copiii plang foarte mult cand sunt mici. Pentru unii parinti acest lucru poate parea coplesitor si extrem de obositor. Cu timpul parintii vor incepe sa inteleaga nevoile adevarate ale copiilor pe care ii au si nu vor mai trebui sa ghiceasca, asa cum fac toti parintii la inceput. De exemplu, atunci cand un copil incepe sa planga brusc cand se afla in bratele parintelui nu este pentru ca nu doreste sa se afle acolo, ci pentru ca uneori copiii sunt foarte sensibili la orice pozitie in care sunt pusi si ei incep sa se panicheze pe moment. Aceasta situatie este numita de medicii fenomenul reflex Moro si este deprinderea stiuta de copil pentru a-si potoli setea, pentru a se odihni, etc. Cand copilul isi da seama ca nevoile lui sunt intelese si sunt satisfacute imediat, el nu va mai avea nici un motiv sa planga si sa tipe.


3. Adoptarea celor mai bune pozitii
Pentru a va conecta cu un nou-nascut trebuie sa actionam cu bunatate si sa incepem sa invatam pozitiile confortabile lui. Copilul simte tot inca din pantece. La nastere un nou-nascut va avea tendinta sa urmareasca cu privirea parintii, chiar daca nu stapaneste bine miscarea capului sau, din aceast motiv va trebuie sa fim foarte atenti cu ei si sa ii punem intr-o pozitie relaxanta. Nou-nascuti sunt extrem de atenti si curiosi la ce se intampla in jurul lor, incat vor beneficia de miscari spontane chiar daca nu sunt extrem de stapani pe mobilitatea pe care o au.


4. Ia-ti timp suficient pentru a-i intelege
In cazul in care copilul este capabil sa comunice, el va avea nevoie de timp pentru a intelege acest nou mod de a interactiona cu aceasta noua lume din jurul lui. Este normal faptul ca nu raspunde imediat la solicitari. Este nevoie de cel putin 10-15 minute pentru a se intra in legatura cu un nou-nascut, insa avand in vedere rezultatul si fericirea pe care il insoteste pe copil cand ofera un raspuns, atunci ar fi o rusine pentru parinte sa nu-i acorde acest timp, oricat ar fi necesar.


5. Foloseste comunicarea tactila
In cele din urma, intregul scop al unei comunicari cu un nou-nascut este ca sa-i aduca pace si securitate. Acest lucru inseamna ca ochiul nostru sa ii acorde atentie copilului, de asemenea cuvintele parintilor sa fie sunete dulci, sa oferim imbratisari, sa ne mangaiem nou-nascutul. Dincolo de voce, este, de asemenea important si mirosul parintilor sai, in special cel al mamei, deoarece copilul este capabil sa-l recunoasca si astfel sa-l ajute sa fie linistit. Important este sa comunicati cu nou-nascutul, nu doar prin vorbe si urmarirea cu privirea, ci sa ne si atingem copilul, sa-i oferim dragoste si tandrete, indiferent de mijloacele alese: balansare, mangaieri pe spate, masaje fine de piele pe piele dupa baita. Scopul nu este doar sa ne spalam copilul ci sa petrecem un timp special cu copilul nostru. O baie la un nou-nascut trebuie sa fie intre 10 si 15 minute si se realizeaza cu miscari lente si prelungite si cu un debit variabil de apa peste trupul copilului. E mai placut si daca ii cantam ceva calduros sau ii vorbim dragastos.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Adelina

Raspunde #1 | Adelina | 31-01-2012

Mirosul si gustul sunt doua dintre simturile pe care bebelusii le manifesta accentuat inca de dinainte de a se naste.

Dragusanu Mihaela

Raspunde #1-1 | Dragusanu Mihaela | 31-01-2012

Asa este...si auzul este un simt care se dezvolta complet la varsta de o luna, in timp ce vazul necesita aproape doi ani pentru a fi complet dezvoltat.


Preluca Roxana

Raspunde #1-2 | Preluca Roxana | 01-02-2012

Intradevar mirosul, gustul si vazul sunt printre primele simturi care se dezvolta la un bebelui insa, eu va spun din experienta fratelui meu mai mic ca si simtul tactil este bine dezvoltat deoarece el simte si cunostea persoanele din familie dupa par,(doar punand mana in par el stia cu cine doarme).

Anca

Raspunde #1-2-1 | Anca | 01-02-2012

Inca in burta mamei copiii simt atingerea si reactioneaza la ea. Ei isi sug degetul, dau din picioruse si simt cum spre sfarsitul sarcinii nu prea mai au loc sa se miste in voie.


Liliana

Raspunde #1-2-2 | Liliana | 01-02-2012

Da, contactul fizic este la fel de important pentru nou nascut, ca si hrana. :)
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate