Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum reducem riscul accidentelor de masina

Teodor Silviu
Domeniu : Activitati de lupta impotriva incendiilor si de pr...
Meserie : Pompier
Localitate : Cluj Napoca / Cluj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Comportamentul conducatorului auto

518305198216289.jpgViteza excesiva, oboseala, distantele de siguranta evaluate gresit, nerespectarea semnelor rutiere, anticiparea gresita a unui pericol, sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere. Cum putem reduce la minim riscul accidentelor? Iata cateva sfaturi.


Cauza principala a accidentelor rutiere este comportamentul conducatorului auto:
- intoarce fara semnalizare;
- merge cu spatele fara sa se asigure;
- intra in depasire fara  sa aiba o buna vizibilitate;
- incetineste exact langa semnul de stop;
- depaseste prin dreapta pe autostrada;
- nu respecta distantele regulamentare;
- parcheaza in zone interzise.

Toate aceste comportamente le-a avut fiecare sofer la un moment dat. Dar spatiul public are reguli carora ar trebui sa se supuna toti participantii la trafic. Odata ce regulile de trafic sunt incalcate de unii conducatori auto, ceilalti participanti, luati prin surprindere si neanticipand pericolul, devin parte a accidentelor rutiere.

Fiti atenti!
Condusul pare sa fi devenit un act de rutina practicat in drum spre munca, spre gradinita copiilor sau spre hipermarket. De aceea, multi dintre conducatorii auto nu mai acorda importanta elementelor marunte, dar semnificative, necesare in trafic: nu semnalizeaza, nu-si pun centura, adopta o viteza excesiva in apropierea intersectiilor, etc. In plus, condusul privit ca un obicei de rutina afecteaza atentia distributiva necesara unui sofer. Astfel, trebuie luat in considerare orice mic detaliu care poate face ca masina sa isi piarda controlul: un petic de gheata, un ciclist, un automobilist lipsit de respect, etc.

Un alt inamic al atentiei in trafic este oboseala
De cele mai multe ori, oboseala combinata cu alte comportamente de risc (alcool, droguri, viteza excesiva, vorbitul la telefon) pare sa fie principala cauza a accidentelor mortale. Este indeajuns ca soferul sa atipeasca cateva secunde pentru ca viata lui si a celorlalti participanti la trafic sa fie in pericol. Daca aveti de parcurs trasee lungi, este recomandat sa faceti opriri din doua in doua ore. In cazul in care va ustura ochii, aveti dureri de gat sau momente de absenta trebuie sa va opriti chiar si pentru 5 minute. Mergeti putin pe jos si luati aer.

Pericolul poate veni de la drumul in sine, dar si de la conditiile meteorologice
Ceata, zapada, gheata, ploaia, soarele puternic, noaptea sunt doar cativa dintre factorii care pot crea dificultati soferilor. Atentia ar trebui sa fie cu atat mai mare pe timp de iarna, cand trebuie adaptata viteza, evitata franarea brusca, ocolite pe cat posibil gropile, denivelarile, zonele alunecoase cu pietris, etc. Un traseu aparent sigur ar putea avea, in cele din urma, multe capcane greu de anticipat. Cand plecati la drum, asigurati-va ca aveti echipament adecvat nevoilor cu care este posibil sa va confruntati: anvelope de iarna, lanturi, nisip, lumini de ceata, roata de rezerva, etc.

Un alt inamic al conducatorului este chiar masina lui
Un vehicul prost intretinut poate fi periculos. Frane defecte, anvelope sterse, amortizoare de soc uzate, toare sunt riscuri suplimentare in caz de franare de urgenta. Fie ca urmeaza sa parcurgeti distante mici sau mari, trebuie sa luati in considerare ca masina are nevoie de verificare periodica.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Georgiana

Raspunde #1 | Georgiana | 16-07-2013

Ce se face in caz de accident? Cum se procedeaza daca nu exista daune decat materiale?

Teodor Silviu

Raspunde #1-1 | Teodor Silviu | 16-07-2013

In situatia in care accidentul s-a produs intre doua autovehicule se poate realiza constatarea amiabila. Aceasta presupune solutionarea accidentelor usoare de circulatie, fara a mai apela la Politie, exclusiv prin intermediul societatilor de asigurare auto. Formularul de constatare amiabila va fi completat cu informatii conforme cu datele din permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al vehicului si polita de asigurare RCA. Este necesar sa verificati ca si datele celuilalt vehicul implicat sa fie corect completate. Ambii soferi vor completa acelasi formular, il vor semna si vor pastra cate un exemplar al acestuia. Numai bine!Laura

Raspunde #2 | Laura | 16-07-2013

Si ca sa ne recuperam banii pentru reparatii cum se procedeaza?

Teodor Silviu

Raspunde #2-1 | Teodor Silviu | 16-07-2013

Pentru a putea efectua reparatiile necesare in urma accidentului este necesara obtinerea documentului de introducere in reparatie prin prezentarea la societatea de asigurari cu autovehiculul avariat. Acest document este eliberat de catre asiguratorul RCA al celuilalt conducator auto, daca solicitati despagubiri sau de catre asiguratorul dumneavoastra daca sunteti de vina pentru accident. Autorizatia de reparatie se poate elibera si de catre asiguratorul dumneavoastra CASCO. Conduceti cu atentie! Cu stima Silviu TeodorIonut

Raspunde #3 | Ionut | 16-07-2013

Eu stiu ca suna a morala deja uzata dar vad din ce in ce mai multi soferi care vorbesc la telefon, scriu mesaje...Principalele motive de distragerea atentiei sunt multe: telefonul, mancatul la volan, machiatul, butonarea prin masina, cand nu stii drumul (te uiti pe harta, dupa semne, dupa gps, dupa ...) Daca am fii cu totii mai atenti si mai putin teribilisti ce bine ar fi!


Gabriel

Raspunde #4 | Gabriel | 22-08-2013

Există o categorie de accidente care nu vor fi evitate niciodată. Altfel spus, oamenii vor face greșeli tot timpul, iar unele îi vor costa viața. Dar cred că cele mai multe accidente din România sunt cauzate de lipsa de fermitate a poliției rutiere, care preferă să amendeze pentru viteză pe un drum drept, în loc să prevină accidentele într-o zonă cu risc de accidente.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate