Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum ne exprimam

Daniela Macarie
Domeniu : Activitati de servicii suport pentru invatamant
Meserie : Psiholog
Localitate : Bistrita / Bistrita-Nasaud
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Grija, respect si demnitate umana


Observ, in cadrul parerilor expuse pe facebook sau in viata reala, o tendinta vadita de a generaliza, de a eticheta, de a folosi convingeri limitative dobandite din informatii exterioare. Intalnesc, la sedintele de terapie sau in cadrul unor intalniri, pur si simpu, intr-o discutie despre un subiect abordat, persoane care isi exprima parerea folosind prejudecata, concluziile limitative, generalizand permanent: „niciodata, unde e minte nu este noroc”, „bogatii nu-i cred pe cei flamanzi”, „toti suntem lasi”, „femeia trebuie sa se supuna barbatului”, „toti cei ce au cont pe facebook sunt niste disperati” etc.

Sa ne ferim sa tragem concluzii de o banalitate infioratoare, ca: „Ah, femeile” sau „Ah, toti barbatii sunt la fel”. Devenim in mod automat ridicoli. Generalizarile de felul „femeile”, „barbatii”, „patronii”, „bogatii”, „saracii”, “toti oamenii”, utilizate excesiv denota o mare saracie spirituala. Dupa cate am trait in acest secol, ar fi de dorit ca o fiinta ganditoare sa nu se mai lase pacalita de aceasta comoditate spirituala care trage concluzii. Sa ne amintim de rezultatul pe care l-au avut in istorie aceste judecati irationale. Este permis sa vorbim despre altii? Sigur ca da, dar depinde cum o facem. Sa limitezi conversatia la a vorbi despre altii, doar criticandu-i, este nu numai o impolitete, o lipsa de respect (in primul rand, fata de propria persoana), dar denota si lipsa de imaginatie. Sa faci mereu afirmatii ironice sau glume la adresa altora, nu dovedeste ca esti spiritual. Sa iti dai cu parerea la o situatie in care se afla o alta persoana, atunci cand ti se cere, este binevenita. De aici, pana a te transforma in „judecator” al unei situatii, nu este decat un pas.

Copiii, viitori adulti, invata de timpuriu aceste metode de conversatie, avand modelul in jurul lor. Copilul recurge la minciuna, la agresiune, la etichetare si la alte tipuri de comportament distructiv. Ceea ce este constrans sa invete in confruntarea precoce cu lumea adulta, pentru a-si dezvolta personalitatea si pentru a castiga afectiunea, pentru a-si construi sentimentul de securitate, de aprobare pe care aceasta lume a adultilor il asigura, nu este un comportament nonconformist de egoism si delicventa ci un comportament conventional de autoaparare, de „adaptare”, la urma urmei, la aceasta lume. Invata ca acesta este un mod de aparare si chiar un mod in care poate castiga dragostea si aprecierea parintilor, a societatii. Gordon W. Allport defineste prejudecatile ca atitudini negative fata de un grup sau fata de membrii unui grup, „bazate pe generalizari eronate si rigide“. Lucrarea lui Gordon W. Allport deschide seria studiilor privind antisemitismul, rasismul, sexismul in perspectiva psihosociologica. In aceasta perspectiva, prejudecatile, generalizarile, ca atitudini, conduc la discriminare, comportamente negative fata de membrii out-group-ului. Prejudecata poate fi definita ca o predispozitie sau ca o tendinta de manifestare intr-un mod deformat.

Problemele care se pun din punct de vedere teoretic sunt: sursa care genereaza prejudecata si modalitatile prin care putem minimaliza efectul prejudecatii sau chiar sa impiedicam formarea ei. Ca manifestare externa prejudecata cuprinde componentele ce intra in structura unei atitudini: cognitiva, afectiva si comportamentala, insa trebuie retinut ca in prejudecata componenta cognitiva este slab saturata in concepte, de regula primeaza caracterul slab sistematizat prin detalii nesemnificative si aprecieri particulare limitative.

Luand in considerare cele specificate mai sus, e nevoie sa fim mai atenti la ceea ce comunicam, cum comunicam, cum generalizam si etichetam, pentru ca influenta cuvintelor poate fi puternica, creand limite uneori greu de depasit. Atunci cand ne exprimam parerea, este preferabil sa folosim expresiile: „parerea mea este ca…”, „ eu consider ca…”, „am observat ca…”, „experienta mea mi-a aratat ca…”, pornind de la propria persoana. Prin acest mod de comunicare, ne asumam cele expuse si evitam integrarea altor persoane in concluzia prezentata. Nu uitati ca o parere apartine persoanei care o prezinta! Nu avem niciun drept sa atribuim celorlalti ceea ce ne reprezinta doar pe noi! La fel, putem folosi, in loc de „niciodata”, „ toti/toate” etc, cuvinte ca: „ de cele mai multe ori”, „cei mai multi sau in cele mai multe cazuri intalnite…”. Prin acest mod acceptam cel putin o posibilitate care poate exista, avand (de ce nu?) in minte cazurile particulare.

Intr-o lume incarcata de momente dificile, de atat de mult negativism, avem nevoie de mai multa grija, respect si demnitate umana.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

adina

Raspunde #1 | adina | 14-06-2012

Superb articol! Avem de invatat din acest articol! Si mai ales cei care judeca...e foarte simplu sa judeci si sa iti dai cu parerea pana cand nu cunosti situatia persoanei sau povestea intreaga. Astfel poti sa ranesti persoana respectiva, eu, sincer, m-as simti jignita


Olga Popescu

Raspunde #2 | Olga Popescu | 14-06-2012

Prejudecatile se construiesc in copilarie, traim cu ele, crestem cu ele si le atribuim snumite emotii care le insotesc si la care ne raportam in permanenta cand ii evaluam pe ceilalti..normal ca e mai usor sa judecam pe altii decat sa acceptam ca suntem diferiti si ca " realitatea" pe care o vad eu, nu e " realitatea" pe care o vede celalalt..de-asta e foarte greu sa schimbam perspectiva si sa ajungem sa intelegem ca judecata si etichetarea ne consuma in primul rand pe noi si ca in definitiv oamenii trebuie acceptati asa cum sunt, fara generalizari :). Unii spun ca prejudecatile nu dispar niciodata, oricat de mult am fi constienti de ele si am incerca; dar macar sa avem grija ce facem cu ele si in ce mod le folosim. Multumim pentru acest articol frumos!


pefata

Raspunde #3 | pefata | 17-06-2012

De la general la particular reprezinta baza teoretica ce sustine comunismul care pune masele in fata individului. Ne-am format mental in comunism si este si motivul pentru care logica si filosofia au fost scoase din scolile superioare. Eu cred ca cea mai mare parte dintre cei care au prins scoala comunista au tendinta de a generaliza mai dezvltata decat tinerii care au apucat sa invete si altfel lumea. Viata are exemple care cu usurinta pot duce la generalizare prin contributie orientata a canalelor media ce prezinta numai o fateta a unui eveniment. Se ajunge usor la generalizarea ca parlamentarii sunt hoti si incapabili. De aici si pana la lipsa de respect nu mai este decat un pas. Eu cred ca se lucreaza la comportamentul social prin mecansime ce lucreaza in subconstientul omului. Eu vod solutia schimbarii comportamentului nostru prin educatie corecta si performanta. Poate ar fi bine sa revenim la bazele invatamantului romanesc din perioada regala cand invatatorul era fruntea satului si atunci scoala isi va recapata valoarea inclusiv in rezultate. este parerea mea si o sustin dar nu este singura ce poate identifica solutia. Multumesc!


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #4 | Narcisa - Elena Oprescu | 30-06-2012

Parerea mea este ca la un moment dat sau altul, ajungem in situatia ca cei mai multi dintre noi sa facem astfel de etichetari. Important este sa realizam ca ne comportam gresit si sa incercam sa indreptam acest lucru. Recunosc faptul ca si eu am etichetat la randul meu in trecut. Acest fapt s-a datorat odata lipsei de experiente de viata dar mai ales lipsei de profunzimime sau inconstientei. Odata ce ajungem la maturitate incepem sa constientizam lucrurile, oamenii, viata insasi, pe noi insine. Facand un obicei din meditatie ajungem sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si sa percepem realitatea mai clar. Fiecare om este unic in felul sau si chiar daca 9 din 10 cazuri ar avea acelasi rezultat intr-o anumita situatie, nu este drept sa consideram ca si cel de-al zecelea ar fi la fel fara o analiza atenta.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate