Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum functioneaza memoria noastra

Dura Cristina
Domeniu : Activitati de contabilitate si audit financiar; co...
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sistemul memoriei


Amintitiri, franturi de narari, recunoasteri de obiecte sunt doar cateva dintre efectele la care se refera memoria. Dar, cum functioneaza intr-adevar aceasta? Si cum putem sa ajutam un copil, atunci cand are diverse probleme minore? 

Memoria nu este un lucru simplu. Aceasta nu este doar gasirea de informatii in capul nostru, ci memoria are capacitatea de a stoca, pastra, consolida si de a prelua aceste informatii colectate. Pe scurt, trebuie sa stocam informatiile (acelea care sunt de codificare), pastrate undeva in conditii de siguranta (acelea care sunt de depozitare) si apoi sa le alegem pe cele de cautare (memoriile de recuperare).
 
Cum se dezvolta memoria?
De la nastere, chiar din pantecele mamei, copilul are o memorie. Foarte special este faptul ca aceasta este legata de nevoile de baza ale omului si anume: hrana, voce, precum si mirosul mamei lui. Acesta inregistreaza amintiri specifice, prin cele cinci simturi: auz, vedere, atingere, gust si miros. Descoperind lumea din jurul lor, copiii dezvolta memoria lor, mai ales atunci cand limbajul se dezvolta ulterior.
 
Cateva tipuri de memorie
Memoria este o entitate multipla. Exista atat de multe tipuri de amintiri, care se imbina intre ele, spre exemplu:
- o memorie care retine informatii pe tot parcursul vietii noastre, o alta pentru a le mentine doar cateva secunde;
- o memorie care ne reaminteste cum putem sa innotam, apoi ciclul de scriere, a alta pentru tot ceea ce este legat de limbaj;
- o memorie auditiva, o alta vizuala si asa mai departe.
Acest lucru inseamna ca atunci cand copilul (cu conditia sa nu existe o patologie dovedita) isi foloseste memoria lui, el este capabil sa-si gestioneze toate informatiile pe care le primeste si care ii permite sa invete bine.
 
Mici ajutoare posibile
Pentru a retine o amintire (ca de exemplu o lectie, o poezie, un tabel de multiplicare, etc.) este important ca acesta sa fie depozitata corect. Si pentru a face acest lucru, aceasta trebuie mai intai sa fie bine codificata. In caz contrar, amintirea esueaza!
Deja, incercarea de a identifica modul in care opereaza copilul este un lucru nu usor, pentru ca trebuie identificata modalitatea prin care acesta reuseste sa-si pastreze informatiile mai usor, fie prin memoria auditiva, fie prin memoria vizuala. In acest caz, joaca un joc. Spune-i sa isi invete lectia si apoi sa o scrie, sau spune-i sa scrie dupa dictare o poezie, sau puneti-l sa separe in silabe diverse cuvinte.
Acesta retine informatiile mai bine, atunci cand sunt prezentate vizual? Astfel, in acest caz el ar putea avea nevoie sa copieze de mai mai multe ori poezia, deoarece retine tabelele de cuvinte ca pe o fotografie. El nu-si aminteste ceea ce a citit? In acest caz poti sa folosesti creioanele colorate pentru a trasa harti mentale. Acest proces va implica imaginile mentale si astfel acesta isi va aminti ceea ce a citit.
Marcajele de lucru vor da rezultate mult mai bune, si in special informatiile vor fi pastrate mai eficient. Este deasemenea important de a face conexiuni intre amintiri (ca de exemplu, folosirea frazei: 'Nu va aduceti aminte, e ca si cum ...'), pentru a consolida informatiile in memorie. Este ca si cum copilul ar putea construi un sir de caractere, de amintiri, pe care le trage de la un capat si restul vine de la sine, fara sa ii fie repetata informatia de 50 de mii de ori.
Pentru copil este important sa ii structuram memoria ca pe un palat. O poveste pe care el sa o stie si sa o poata povesti oricand. Asocierile sun clar unealta lui de lucru insa trebuie sa stie ca la primirea stimulului trebui sa ajunga in sala de mese a castelului si nu in bucatarie. La varste cat mai fragede ei sunt foarte usor ajutati in acest sens deoarece vin cu niste capacitati uimitoare de stocare. Ajutorul il vor primi in modalitatea de stocare si cea de pastrare.

Memoria practic ne defineste dintr-un anumit unghi ca indivizi si ne ofera ideea de apartenenta. Este de datoria noastra sa o pretuim si sa o lucram prin exercitii pe a noastra si pe a copiilor nostrii.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 04-10-2012

Deosebit de interesant ce ai scris Cristina! Personal, cred ca avem capacitatea de. A retine totul in memorie, tot ce am învățat, citit, trăit, zic asta deoarece mi s a părut curios sa experimentez niște lucruri,de ex nu îmi amintesc multe faze. Din copilărie sau adolescenta in mod normal, dar s a întâmplat ca un miros sau o imagine sa îmi aducă aproape amintiri despre care nu aveam habar ca sunt ale mele, nu îmi aminteam ca trăiesem așa ceva, le am descris părinților si am aflat ca sunt amintiri de la vârsta de 3 ani, faza e ca memoria înregistrase tot, in cel mai mic detaliu, din acest motiv cred ca trebuie găsite cheile care acceseaza toate compartimentului memoriei, totul e acolo, chiar de nu știm constient, interesant ca cei sub hipnoza acceseaza exact aceste amintiri,,uitate,,

Dura Cristina

Raspunde #1-1 | Dura Cristina | 05-10-2012

Si eu am experimentat ceea ce ai descris tu. Unii numesc acest fenomen ,,deja-vu''. Creierul uman are o capacitate unica si inca nedescoperita de stocare si functionare.In jurul nostru intr-o fractiune de secunda se intampla foarte multe lucruri pe care avem impresia ca nu le percepem concentrati fiind asupra a ceea ce ne intereseasa insa creierul detine coordonatele a tot ceea ce intra in contact cu noi. Faptul ca nu memoram tot este o binefacere in esenta. Nu avem capacitatea de a face fata fizic la un astfel de amalgam. Pentru mine este fain cand mi se intampla sa imi amintesc ce nu stiam ca stiu ;). Deci...sa ne bucuram ca suntem oameni. Adelina Magda

Raspunde #2 | Adelina Magda | 05-10-2012

Chiar ai scris un articol frumos Cristina. Dupa cum ai zis si tu acel "deja-vu" este cel mai bun exemplu cred eu...

Dura Cristina

Raspunde #2-1 | Dura Cristina | 05-10-2012

Iti multumesc Adelina!Crampf Florentina

Raspunde #3 | Crampf Florentina | 08-10-2012

Interesant articol! Incontestabil, felul cum functioneaza creierul ramine un mister. Nu se cunosc ce schimbari fiziologice se produc in creier in timpul fazei de memorare. El insusi fiind componentul cel mai misterios al miracolului care este omul insasi.

Dura Cristina

Raspunde #3-1 | Dura Cristina | 08-10-2012

Ai spus foarte bine, "ramane un mister" deoarece cu totii suntem limitati in ceea ce priveste capacitatea cerebrala si...cercetatorii sunt tot oameni. Cu toate astea suntem minunati chiar daca nu stiu cum sa ne folosim unele capacitati.Crampf Florentina

Raspunde #4 | Crampf Florentina | 08-10-2012

Cristina, pentru mine ramine inca un mister neelucidat! Este unicul exemplu existent, cind o specie este dotata cu un organ pe care nu a invatat inca cum sa-l foloseasca. Este stiut faptul, creierul uman este dotat cu un potential mult mai mare decit acela folosit pe parcursul vietii umane. El ar putea primi si memoriza toate cunostintele ce i se transmit actualmente si chiar de un miliard de ori mai mult. Intrebarea mea este: pentru ce a produs evolutia acest surplus? Daca omul a fost dotat cu facultatea de a invata la infinit inseamna ca el a fost conceput sa traiasca pentru totdeauna? Este clar ca toate capacitatile intelectuale ale omului reflecta, de ce nu o inteligenta superioara!

Neacsu Valentin

Raspunde #4-1 | Neacsu Valentin | 11-02-2013

Daca este un nonsens ca evolutia sa fi produs asa ceva, poate ca omul a aparut din cauza a ceva "mult mai frumos si mult mai inalt".Crampf Florentina

Raspunde #5 | Crampf Florentina | 08-09-2013

Omul nu mai stie cum sa-si foloseasca creierul, pentru ca se lasa invatat de altii, si astfel, involuntar, are iluzia ca "invata" de spre creierul sau, dar in realitate el contribuie la aflarea a ceeace doresc altii sa afle nou despre creier. De-a lungul anilor, ceeace se realizeaza azi prin intermediul internetului - cumularea de informatii -, se realiza prin banalul Sistem de invatamant. Curios ni s-a parut tuturor in scoala ca, nu cei mai buni/capabili profesori erau si "alesi". Ca sa ma intelegeti: Nicolae Teslea a fost unul extrem de destept si capabil, care a dat Americii o Stiinta depsre care nici azi nu se stie tot, dar nu a fost intre cei "alesi" si, din aceasta cauza, a murit sarac si uitat de lume. Totusi stim ca a fost foarte mult curtat de Einstein...

Dura Cristina

Raspunde #5-1 | Dura Cristina | 09-09-2013

Perfect de acord, insa foarte multi oameni nu inteleg ca daca sunt bun intr-un anume domeniu, spre exemplu audit, nu pot fi si profesor. Sunt necesare anumite calitati, abilitati, aptitudini in afara de cunostinte dar atunci cand trebuie sa ne recunoastem limitele....e mai greu; de aceea consideram ca putem transmite o experienta desi nu stim exact ce inseamna actul didacticCrampf Florentina

Raspunde #6 | Crampf Florentina | 08-09-2013

Teslea nu a fost finantat de Morgan, la fel ca Einstein. Nu stiu cati ani aveti, dar nu conteaza... In Comunism, copiii erau obligati sub frica bataii, sa stea cuminti si cu mainile la spate, chiar si in anii de Liceu. De ce? Linistea deplina, este cadrul cel mai favorabil al "concentrarii depline" a elevilor, in care profesorii puteau realiza multe cu mintile lor. Copiii astfel concentrati asupra subiectului/temei propuse, contribuiau in mod deliberat la aprofundarea cercetarilor care ii preocupau pe profesori. Unii profesori erau chiar indragostiti de meserie si cautau sa scoata genii, altii, insa, au speculat, pur si simplu, ingeniozitatea copiilor, asa cum azi se face prin sistemul de "cumentarii" la articolele scrise pe virtual.


Crampf Florentina

Raspunde #7 | Crampf Florentina | 08-09-2013

Un astfel de copil, crescut in acel Comunism tembel,a terminat o facultate si a ajuns sa conduca Santierele de Constructii Hidrotehnice din Irak, lucru ce nu le convenea deloc firmelor de constructii occidentale, care trebuiau sa respecte tehnologia ad literam, din cauza lui. Atunci l-au drogat la plecarea sa in concediu, l-au turnat Securitatii (ca consuma droguri), iar colegii lor din tara, l-au internat la Spitalul de Psihiatrie pentru "dezintoxicare" (ca pe Eminescu). In locul lui a fost pus sef secretarul de partid si treaba a fost rezolvata. In acel Spital era intrebat de doctor cum se simte si cat timp a spus ca se simte bine, i s-a prelungit sederea si tratamentul. Pastilele le baga sub limba si se facea ca le inghite, pentru ca era obligat sa le ia in fata doctorului. Ca sa scape din acel Spital, a fost nevoit sa "faca pe nebunul". Cum? La "ce mai faci?", a raspuns intr-o zi "construiesc socialismul!", lucru ce l-a incantat mult pe doctor. Apoi i-a spus ca "lupta pentru pace!", si, intr-o saptamana, i-au dat drumul acasa. Pana in Decembrie 1989, acest mare om de stiinta, ne raspundea la salut si la "ce mai faceti?", prin "construiesc socialismul!" sau "lupt pentru pace!" etc.


Crampf Florentina

Raspunde #8 | Crampf Florentina | 08-09-2013

Cand vrei sa stii in mod real despre creierul tau, trebuie sa studiezi singur si sa te multumesti cu cat ai putut afla, nu sa te lasi "directionat" de invataturile scolare. Creierul a fost subiect de studiu etern, si nici azi nu se cunoaste bine din ce este construit si cum functioneaza. Cand vrei sa-ti poti folosi "puterea" mintii tale, nu trebuie sa te lasi "directionat" de invataturile psihologice si parapsihologice. Chiar daca le asculti la cursuri, nu trebuie sa "crezi" ca sunt adevarate, caci sunt doar pareri, si mintea ta va lucra libera, nedirectionata de profesor sau de tine. A incerca sa-ti "folosesti" creierul (practic,adica, puterea mintii), trebuie sa intelegi ca in interiorul creierului tau se realizeaza o "despartire" a sa, care este o "fracturatie", in mod real, cum se produce si intr-un "hard disck". Daca tu crezi ca asta e un lucru bun, atunci continua!

Dura Cristina

Raspunde #8-1 | Dura Cristina | 09-09-2013

Mentin opinia prin care ti-am dat dreptate, noi nici macar istoria nu o cunoastem in sensul adevarului si multe ne sunt ascunse. Oricum, un om cu adevarat inteligent invata sa foloseasca informatiile cu care este bombardat si sa le analizeze insa ii trebuie un filtru. Noi alegem, dar aici educatia joaca un rol fundamental.Fundatia ne este pusa dar de noi depinde daca facem castel sau o constructie subreda.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate