Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum comunica specialistii in situatii de criza

Gabor Elena
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Specialist in relatii publice
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Comunicarea in situatii de criza

In situatii de criza este bine sa se evite jargonul tehnic (de exemplu cand este gripa aviara un specialist in relatii publice nu va folosi termenul de edemie ci va folosi pentru informarea multimii termenul de gripa aviara). 

De evitat sunt intrebarile de genul Ce ar fi daca?, specialistii pentru a reduce agitatia vor folosi raspunsuri scurte si concrete, fara a raspunde la diverse scenarii impuse de jurnalisti. 
In orice situatie de criza este bine sa se evite discutiile legate de aspectele financiare. In cele din urma o situatie de criza poate deveni factorul principal de publicitate si promovare, respect si notorietate din partea publicurilor tinta, daca este manageriat profesional de catre echipa de specialisti. 

Sindromuri atinse de publicurile tinta

Intr-o strategie de reusita a echipei de specialisti care infaptuiesc un plan de management al comunicarii de criza se va tine cont in primul rand de bolile psihice sau sindromurile pe care le detin publicul tinta carora le adreseaza mesajele. Aceste sindromuri, si cele mai frecvent intalnite, se impart in:

1. Sindromul tempoului cognitiv lent. Acest sindrom se regaseste la aproximativ jumatate din populatia Romaniei, din cauza acestui sindrom nu se moare ci din contra se traieste chiar mai mult, deoarece aparent s-ar traduce in clasica lene. Conform DEX-ului termenul de lene inseamna faptul de a te complace in inactivitate; sau inclinatia celui caruia nu-i place, care nu doreste, nu vrea sa munceasca sau caruia ii place sa stea fara sa munceasca; cu alte cuvinte  trandavie, lancezeala. Printre simptomele sindromului in cazul lent se numara pasivitatea, starea de visare si lentoarea. Aceste trasaturi pot fi usor confundate cu lenevia, insa din fericire nu este acelasi lucru.

2. Sindromul temperamentului exploziv intermitent. In acest caz se tine cont ca subiectii devin extrem de agitati si au stari de furie, atunci cand uita unde isi lasa lucrurile, sau cand devin furiosi si se afla in trafic, sau cand stau pur si simplu la coada la casa de marcat din hipermarket si izbucnesc verbal. 

3. Sindromul dependentei de internet. In acest caz se transmite ideea ca orice este adevarat, atata timp cat este pe net. Tot ce se face, se crede, se informeaza depinde, chiar se subordoneaza, se supune unei retele de internet, unui spatiu virtual. Aici se adauga si dependenta de forumuri, bloguri, site-uri, retele sociale. In unele cazuri internetul poate deveni periculos si poate sa distraga atentia de la adevarata comunicare, sa izoleze mai mult, deoarece nu se poate percepe realitatea de spatiul virtual.

4. Sindromul alcoolismului fetal. Efectele nocive ale alcoolului se exercita cu predilectie la nivelul sistemului nervos, tesut cu afinitate mare pentru alcool. Copilul va avea probleme la crestere, va fi mai mic decat inaltimea normala la anumite varste, apoi va avea tulburari cognitive (de invatare), dar si tulburari comportamentale la maturitate.

5. Sindromul doliul complicat numit si doliul traumatic. Persoana a suferit de un traumatism sau de o emotie violenta, care ii modofica personalitatea, il sensibilizeaza la unele emotii de acelasi fel, astfel incat acesta nu mai reactioneaza in mod normal. De multe ori prin acest sindrom ne autodistrugem, pentru ca de cele mai multe ori se cade in depresii de neimaginat.

6. Sindromul olfactiv de referinta. Aceasta tulburare se concretizeaza printr-o teama obsesiva ca propriul corp emite mirosuri neplacute, ducand astfel la izolare si la evitarea locurilor publice.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 27-01-2012

In situatii de criza este greu de identificat carei categorii te adresezi. Asta numai daca nu exista deja grupuri organizate cu un astfel de sindrom, si atunci comunicarea se va face diferentiat, in functie de fiecare categorie in parte. Este greu sa comunici un lucru si sa speri ca va ramane inchistat acolo. In zilele noastre, comunicarea a devenit globala datorita mijloacelor si tehnologiei. Iar influentele sunt haotice, greu de controlat.


Gabor Elena

Raspunde #2 | Gabor Elena | 27-01-2012

asta asa este, insa daca esti profesionist stii exact ce, cum si cat sa comunici ca sa scoti o companie, o mondenitate, etc din impas. In situatii de criza actionezi dupa steriotipuri, mai intai faci mental o analiza si apoi invalui.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate