Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cufarul – traditie si istorie

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

De la cufar la dressing


cufarCufarul este un obiect de mobilier demodat , ar spune unii care nu vad in el mai mult decat o “lada de zestre”.

Demult, dinainte de vremea bunicilor nostri, cufarul se folosea pentru a depozita hainele sau obiectele de pret, reprezentand totodata un simbol al prosperitatii si un purtator al traditiei. Treptat, nevoia de simboluri a fost inlocuita de nevoia de functional. Cufarul a disparut incet incet din casele oamenilor si au aparut alte piese de mobilier: dulapul, sifonierul.

Cu trecerea anilor, din cauza garderobei din ce in ce mai sofisticate, s-a nascut nevoia unor solutii de depozitate mai complicate, care necesita solutii de usi glisante, spatii generoase si design modern. 

Asa s-a nascut ceea ce numim astazi dressing - una dintre cele mai noi si mai practice 'inventii' ale secolului XX in materie de amenajari interioare, reprezentand o intreaga incapere, in care spatiul este bine compartimentat, si permite perfect si util depozitarea oricarui tip de obiecte de imbracaminte, accesorii sau incaltaminte - un fel de debara ce tine locul sifonierului si pantofarului. Moda decoratiunilor interioare nu include cufarul. 

Exista din fericire si exceptii, chiar daca ele nu confirma regula, aseaza aceasta piesa veche de mobilier in randul obiectelor care pot constitui punctele de atractie ale unei incaperi. Folosit indeosebi de catre excentrici sau pentru nostalgici, cufarul este o piesa de rezistenta, el avand un farmec aparte si purtand amprenta timpului. 

Cufarul reprezinta piesa de mobilier caracteristica stilulului gotic, stilul specific secolelor XIII - XV, inventat in Ile de France. In aceasta perioada el joaca simultan rolul de dulap si de banca. Renasterea italiana a introdus in decor piesa numita 'cassone', aceasta fiind un cufar cu decoratiuni complicate, sculptate sau din stucatura, poleit sau pictat, avand forma sarcofagelor romane si redand ilustratii ale celebrei povesti de dragoste gotice: 'Le Roman de la Rose'. 

In secolul XVII au patruns in Europa cuferele lacuite chinezesti si nipone. Cu toate ca erau foarte scumpe, au cunoscut o incredibila popularitate in randul celor instariti, de multe ori interioarele fiind modificate pentru a se adapta noii piese.

Cufarul este confectionat din lemn si pictat manual. 

Pictatul mobilei s-a practicat in toate epocile, incepand de la egipteni si trecand prin toate stilurile orientale. 

La romani, mobila pictata facea candva parte din zestrea oricarei fete respectabile si, mai mult, era simbol al statutului familiei sale. Cu cat piesele de mobilier date drept zestre erau mai numeroase si mai bogat impodobite, cu atat familia era mai instarita. 

Lada de zestre era foarte importanta pentru orice mireasa, iar ornamentele pictate pe ea nu erau deloc facute la intamplare: pomul vietii, desenul cel mai des intalnit, simboliza viata proprietarului si avea o incarcatura magica, protejand continutul cufarului. 

Din pacate, in zilele noastre se mai aud putine lucruri despre cufar, si se prefera mobila moderna sau cea clasica. Trebuie insa sa recunoastem ca aceasta piesa a facut istorie si continua sa faca furori. Daca faceti parte din randul celor care rup barierele timpului si incalca regulile, cufarul va ajuta sa creati un ambient exotic atragator. 

Pentru a fi pus in valoare nu trebuie sa intre in contrast cu restul decorului, ci trebuie sa se armonizeze cu acesta. Cufarul poate juca roluri multiple, el poate fi folosit ca spatiu de depozitare, ca masuta de cafea sau ca loc de sezut. Il mai puteti introduce intr-o incapere cu iz oriental, in imediata apropiere a patului sau il puteti aseza intr-un punct focal, evidentiindu-l printr-un joc de umbre si lumini. Cufarul poate fi confectionat din lemn masiv, pictat manual, insa materialul nu reprezinta o regula; puteti opta pentru ratan, bambus, diverse impletituri etc. Culorile nu se incadreaza nici ele intr-un standard, singura regula fiind cea a bunului gust.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate