Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cosuri de fum - Asigurarea statica

Ciubotaru Valentin
Domeniu : Activitati de inginerie si consultanta tehnica leg...
Meserie : Proiectant inginer constructii
Localitate : Brasov / Brasov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stim


Cosurile de fum sunt constructii, ce au ca destinatie evacuarea gazelor rezultate in urma arderii, produse in interiorul surselor de caldura (centrale termice, seminee, termoseminee, convectoare).

Clasificarea cosurilor de fum

Din punct de vedere al materialelor din care sunt realizate:
- din caramida;
- prefabricate;
- metalice.

Din punct de vedere al executie:
- subansamble ale unei constructii (cosurile de fum de la locuintele unifamiliale);
- constructii independente (cazul centralelor termice de mare capacitate).

In functie de combustibilul utilizat in sursa de ardere:
- combustibili solizi;
- combustibili lichizi;
- combustibili gazosi.

Din punct de vedere al puterii sursei de ardere:
- cosuri de diametru mic;
- cosuri de diametru mijlociu;
- cosuri de diametru mare.

In functie de forma sectiunii:
- rotunda;
- patrata.

Indiferent de categoria in care se afla un cos de fum, principala lui caracteristica o reprezinta zveltetea, caracteristica ce poate fi pastrata prin asigurarea statica, a pozitiei, formei si functionalitatii pentru care a fost proiectat cosul de fum.
      
Asigurarea rezistentei si stabilitatii este o cerinta de baza pentru toate tipurile de cosuri de fum, indiferent de materialele folosite la realizarea acestora, cerinta ce impune luarea unor masuri privind asigurarea statica in functie de regimul de inaltime a cosului, zona de vant si zona seismica a amplasamentului.

Atunci cand se proiecteaza cosuri de fum ce sunt inglobate in structura de rezistenta a constructiei, lucrurile sunt relativ simple, deoarece in astfel de cazuri cosurile nu necesita o structura de rezistenta suplimentara, deoarece fac corp comun cu o structura ce le pot sustine atat gravitational cat si in cazul fortelor datorate vantului sau seismelor.

Exista cazuri cand, din motive architectural-ocupational sau de functionalitate tehnica, cosurile de fum necesita o amplasare invecinata structurii de rezistenta a constructiei “mama”. In astfel de cazuri se adopta metode de asigurare statica precum:
- aplicarea exterioara a unui corset metalic;
- camasuiala din beton armat, turnat monolit la fata exterioara a cosului de fum (aceasta varianta fiind mai rar utilizata datorita tehnologiei de executie).

Corsetul metalic se poate realiza din profile cornier sau teava rotunda/patrata, dispuse sub forma zabrelita si reprezinta structura cea mai utilizata in astfel de cazuri, datorita proiectarii, tehnologiei de executie si montaj.

Corsetul metalic poate fi montat odata cu montarea cosului de fum sau poate fi montat dupa finalizarea cosului de fum. Solutia cea mai potrivita se adopta in functie de caracteristicile tehnice ale cosului dar si de posibilitatile de executie, existente pe santier. In unele cazuri se prevad tiranti de fixare a corsetului metalic.

Executia cosurilor de fum prin asigurarea statica, doar cu ajutorul barelor metalice OB 37 sau PC 52, prevazute in orificiile mantalelor nu reprezinta o solutie viabila in zona Romaniei datorita caracteristicilor seismice ridicate.

Solutia tehnica, natura elementelor, sau forma geometrica a elementelor corsetului metalic cat si caracteristicile tehnice ale tirantilor, fac obiectul unui proiect tehic de executie, ce se intocmeste in urma unor calcule specifice domeniului constructiilor si care conduc la o functionalitate optima si de lunga durata a cosului de fum.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Marcel

Raspunde #1 | Marcel | 16-02-2012

Merci Dl. Ciubotaru. Eu mi-am montat un sistem complet de cos de fum ceramic, cu baza de colectare condens, usa vizitare, palarie si sunt foarte multumit.

Radu S.

Raspunde #1-1 | Radu S. | 16-02-2012

Ce am invatat eu din experienta 'Home hand' :): 1.Degeaba cumparati un cos de fum scump, daca nu este montat corect. Ideal ar fi ca cel care v-a vandut cosul sa va asigure si montajul, pentru a nu da vina ulterior furnizorul si montatorul unul pe celalalt; 2.Cosul este un element vital la o casa. Trebuie sa fie functional si sigur. Deci aveti grija ce faceti!


Ciubotaru Valentin

Raspunde #1-2 | Ciubotaru Valentin | 16-02-2012

Buna ziua, si cosurile prefabricate (compuse din tubulatura ceramica, manta din beton usor si izolate cu vata minerala) necesita asigurare statica daca sunt montate pe fatada casei lipit sau mai ales distantate fata de aceasta. Acest lucru am vrut sa scot in evidenta prin articolul de mai sus. Cu respect, Valentin Ciubotaru.suvei nicolae

Raspunde #2 | suvei nicolae | 28-02-2012

Buna ziua, Exista pt. Romania un normativ, mod de calcul, program de calcul acceptat, standardizat, unitar pentru calculul de rezistenta al cosurilor metalice de fum, ventilatie? Multumesc,

Ciubotaru Valentin

Raspunde #2-1 | Ciubotaru Valentin | 28-02-2012

Buna ziua, cosul de fum in sine este un element neportant, adica greutatea lui trebuie sustinuta de o structura, care in cele mai multe cazuri este compusa din bare betalice dispuse sub diferite forme. Prin urmare calculul de rezistenta care se face este pentru structura care sustine cosul si are la baza normativele P100-2006 (COD DE PROIECTARE SEISMICA) si SR EN 1993-1-1: 2006 (Eurocod 3: Proiectarea structurilor de otel). Mai puteti studia si NP108-04 (cod de cerinte privind proiectarea executia, urmarirea comportarii, repararea si consolidarea cosurilor industriale din beton armat) sau P133-04 (normativ pentru proiectarea cosurilor din beton armat). Recomandarea mea este ca in cazul in care doriti sa realizati un cos de fum sa consultati un inginer constructor structurist care poate face calculele de rezistenta necesare amplasarii cosului in conditii de siguranta maxime. Cu respect, Valentin Ciubotaru.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate