Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Costurile suplimentare ale unei tranzactii imobiliare

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Aveti grija sa luati in calcul aceste costuri


costurile-suplimentare-ale-unei-tranzactii-imobiliareCredeti ca trebuie sa scoateti din cont cat va cere vanzatorul si-atat? Va inselati amarnic! Nu calculati 'la fix', pentru ca ati putea ramane fara casa. Valoarea unei locuinte nu este data doar de pretul de vanzare, ci si de alte cheltuieli suplimentare: daca este noua, se percepe TVA de 19%, iar pentru orice tip de case se platesc taxe notariale (cam 2,5% din valoarea casei) si comisionul pentru agentia imobiliara (intre 2 si 6%, la care se percepe uneori si TVA).

Atentie si la creditele imobiliare! Nu doar avansul si ratele lunare trebuie luate in calcul, ci si alte comisioane, asigurari si garantii, fara de care banca nu acorda creditul ipotecar. Acestea mai pot ingrosa in unele cazuri dobanda cu sume de pana la 2%, in functie de conditiile bancii, si de aceea este bine sa cereti reprezentantului bancii sa va calculeze rata lunara incluzand si aceste cheltuieli. Atunci cand recurgeti la un credit pentru casa, termen lung la banca si care va poate sufoca.

La apartamentele noi, important este de vazut ce este cuprins in pretul de vanzare (exprimat, de regula, in euro/mp construit). Pretul din pliant poate fi dublat de alte costuri. In afara de TVA (de 19% din valoare), la pretul apartamentului se mai pot adauga si pretul garajului sau al locului de parcare (intre 3.000 si 17.000 euro, in functie de developer si zona), precum si spatiile comune sau unele terase (care mai pot „salta' pretul cu inca 20-50%).

Va ganditi ca scapati mult mai ieftin, daca va cumparati un apartament mai vechi? Ca vopsiti rapid si ieftin peretii, usile si ferestrele si va puneti fara probleme parchet nou? Gresit! Amenajarea moderna si instalatiile noi pentru un apartament sau o casa veche, paraginita, pot egala costurile de achizitie. Haideti sa facem impreuna aceste calcule, pentru fiecare parte a casei:
1) Parchetul scartaie si este umflat? Inlocuirea pardoselii, tot cu parchet sau cu gresie, costa intre 20 si 50 euro pe metrul patrat.
2) Instalatia electrica este veche? Una noua, care sa suporte si sistem de aer conditionat si alti consumatori moderni, costa intre 350 si 1.000 de euro, in functie de numarul de camere si de complexitatea sistemului de iluminare.
3) Tocurile de la ferestre sunt scorojite si usile crapate? La un apartament de trei camere, montarea unor ferestre cu geam termopan si a unor usi moderne costa circa intre 1.000 si 1.300 de euro. Exista usi de esenta tare sau din metal, captusite cu spuma poliuretanica, al caror pret este de 1.000 de dolari bucata.
4) Peretii sunt jupuiti? Zugravirea cu vopsea lavabila costa intre 300 de euro pentru un apartament mediu de trei camere, si 700 de euro pentru o casa medie de 120 de metri patrati. Montarea unui tavan fals in sufragerie mai costa circa 300 -500 de euro.
5) Baile sunt murdare si vechi? Refacerea a doua bai, cu gresie, faianta, echipamente si instalatii noi, costa in medie 1.000 -1.500 euro. Daca doriti si o cada cu sistem jacuzzi, atunci datele se schimba: numai schimbarea instalatiei electrice pentru acesta si noul sistem pot costa intre 2.000 si 7.000 euro.

In concluzie, aveti grija sa luati in calcul aceste costuri pe care va trebui sa le suportati imediat dupa cumpararea casei. Daca nu tineti cont de aceste cheltuieli, va veti muta intr-o casa urata, pe care o veti amenaja peste doi-trei ani si care, in final, punand la socoteala toate aceste cheltuieli, se va dovedi mai scumpa decat una aranjata din start.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Barbos Costin

Raspunde #1 | Barbos Costin | 08-06-2015

Taxele notariale cuprind patru tipuri de plati: impozitul aplicat pretului cunoscut ca impozit pe venit, tariful de carte funciara, onorariul notarial si taxa pe valoarea adaugata (TVA). Una dintre acestea reprezinta onorariul notarului, in vreme ce restul sunt taxe datorate bugetului local, bugetului de stat sau Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Imediat ce a incasat toate sumele, notarul este obligat sa le redistribuie catre beneficiari.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate