Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Copilul cu handicap mintal

Carasca Simona
Domeniu : Activitati veterinare
Meserie : operator introducere, validare si prelucrare date
Localitate : Orastie / Hunedoara
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Un veritabil criteri de masurare a gradului de civilizare


Aceasta categorie a populatiei cu o pozitie evident dezavantajata fata de alte categorii de oameni este una din problemele majore ale societatii si poate fi solutionata numai prin efortul comun al tuturor oamenilor de buna credinta din domeniile: politic, social, afaceri, stiinta, cultura. 

Gradul de civilizare al societatii este determinat de atitudinea fata de aceste persoane cu  handicap mintal. 
Crearea conditiilor pentru educatie, adaptare socio-profesionala si integrare sociala a persoanelor respective constituie si un obiectiv principal al oricarui stat si al comunitatii mondiale in general.

Diferentierea persoanelor cu handicap mintal este o problema fundamentala a stiintei defectologice, o actiune complexa care se realizeaza interdisciplinar (medicina, psihologie, pedagogie, etc.) axandu-se pe particularitatile dezvoltarii psiho-fizice individuale. Handicapul in randurile copiilor si tinerilor este una dintre cele mai acute probleme, nu numai in domeniul de ocrotire a mamei si a copilului cat si in viata sociala a tarii.

Actualitatea problemei mai este determinata si de un numar mare de factori:

- nivelul inalt al handicapului si tendinta generala de crestere al acestuia are implicatii majore asupra starii de sanatate a tinerilor cu handicap mintal cat si asupra resurselor umane  ale societatii;

- aparitia in familie a unui copil cu handicap si mai ales cand are un handicap mintal, afecteaza planurile profesionale ale parintilor dar mai ales ale mamelor in 20% din cazuri, iar mamele ce cresc si educa copii cu handicap neuro-psihic renunta la activitatea lor in munca in 80% din cazuri;

- se deregleaza climatul psihologic in familie: 3% din familii se destrama, 9,2% din tati incep sa faca abuz de alcool;

- se maresc cheltuielile statului pe contul pensiilor, subventiilor, serviciilor medicale acordate copiilor cu handicap mintal mai ales;

- intr-o masura oarecare persoanele cu handicap mintal cat si celelalte categorii de persoane ce au alte tipuri de handicap influenteaza situatia demografica.

In familie acesti copii sunt marginalizati deoarece parintii fie incearca sa rezolve aceasta „problema” prin mijloace neadecvate de exemplu tratament, fie ignora copilul deoarece nu mai au timp de el certandu-se neincetat unul cu celalalt considerand ca unul dintre ei este de vina ca a aparut problema. Tatal considera ca mama este vinovata ca a facut ceva sau a omis sa faca ceva in timpul sarcinii, iar mama poate considera ca aceasta problema este ereditara. De multe ori parintii trec de la un doctor la altul cautand remediul salvator si uita ca copilul are nevoie mai mult de suport afectiv pentru a-si atinge optimul in dezvoltarea sa fizica si psihica.

In scoala de masa copilul se simte marginalizat deoarece nu poate atinge acelasi nivel ca copiii normali, nu poate invata in acelasi ritm cu acestia fiind considerat de ceilalti colegi si profesori prost. Scoala speciala provoaca dependenta, iar acesti copii dupa terminarea ei nu pot realiza singuri nici cele mai elementare sarcini. Scoala speciala creeaza oameni pentru o lume „ideala” nu pentru cea reala unde de multe ori nici copiii normali nu se pot descurca. De multe ori acesti copii la terminarea scolii nu pot practica meseria pentru care au fost pregatiti, deoarece locul lor este ocupat de copii care au terminat scoala profesionala. Chiar daca ar fi facute niste clase speciale in cadrul scolii de masa tot ar fi marginalizati deoarece tot vor fi niste outsideri neputand comunica, convietui, colabora cu copii normali. Ar fi nevoie de o noua legislatie prin care sa se poata integra 1-3 copii cu handicap in clasele normale deoarece oricat i-am proteja pe acesti copii pana la urma tot vor trebui sa faca fata lumii reale si necrutatoare.

In comunitate acesti copii sunt marginalizati pentru ca nu sunt respectate cele doua standarde fundamentale: egalitate a sanselor si calitate a vietii: 

De multe ori uitam ca alaturi de noi traiesc si persoane care nu pot realiza anumite sarcini, dar noi nu facem nimic pentru a schimba aceasta mentalitate. Desi se considera ca la inceput ar fi nevoie de o discriminare pozitiva pentru integrarea lor, totusi daca aceasta masura se prelungeste ar fi discriminati oamenii normali. Prin drepturi egale decurg si obligatii egale, dar acesti copii cu handicap ar trebui ajutati sa-si fortifice celelalte disponibilitati, nu sa fie lasati in voia sortii si sa ajunga cersetori sau vagabonzi.

Fiecare poarta in sine o „opinie despre sine“ si despre altii. „O linie de viata si o lege de miscare care il domina fara ca el sa-si dea seama de ele.“ (Adler, p. 22). Aceasta lege de miscare isi are originea in spatiul ingust al copilariei si se dezvolta conform unei optiuni automate de folosire libera a fortelor native si a impresiilor provenite de la lumea din afara.

Multe „opinii despre altii“, extrem de diferite in multiplicitatea lor, se pot opune de cele mai multe ori realitatii si certitudinilor sociale. Opinia eronata a unui om cu privire la sine si la altii se loveste, mai devreme sau mai tarziu, de opozitia ferma a realitatii, care cere solutii in sensul sentimentului de comuniune sociala. Ceea ce se intampla in cazul acestei ciocniri poate fi comparat cu un efect de soc.

„Opinia celui care da gres, al carui stil de viata nu rezista exigentei factorului exogen, nu este prin acesta dizolvat sau modificat. Aspiratia catre superioritatea personala isi continua drumul ei, insa este necesara eliminarea scopului care ameninta cu o infrangere a stilului de viata, retragerea din fata problemei pentru a carei rezolvare lipseste pregatirea corespunzatoare. Efectul de soc se manifesta insa in plan psihic si corporal, devalorizeaza sentimentul de comuniune sociala si produce toate esecurile posibile in viata, in timp ce il constrange pe individ la o retragere, ca in nevroza, ori il determina sa se lase sa alunece pe toboganul actelor sociale, ceea ce nu inseamna nicidecum curaj.“ (Adler, p. 24).

Este limpede ca „opinia“ care sta la baza imaginii despre lume a unui om, care-i determina, ideile, sentimentele, vointa si actele sale, este opinia, sau mai bine zis, imaginea de sine.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate