Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Copilul cu ADHD

Zamfir Ana-Maria
Domeniu : Activitati de asistenta medicala specializata
Meserie : Director de program
Localitate : Voluntari / Ilfov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Simptome, evolutie, tratament


adhd1ADHD (sindromul de deficit de atentie si hiperkinezie) sau sindromul hiperkinetic conform ICD este una dintre cele mai frecvente tulburari la populatia generala de copii si adolescenti. Baietii sunt de 3-5 ori mai afectati decat fetele.

ADHD se caracterizeaza printr-un pattern persistent de comportamente ce dureaza peste sase luni si care se manifesta prin urmatoarea triada de simptome: hiperactivitate, impulsivitate si dificultati de atentie, care includ lipsa persistenta de implicare in sarcinile atribuite si un grad crescut de distractibilitate.

Factorul responsabil pentru ADHD nu este cunoscut, desi exista dovezi puternice conform carora genele ar juca un rol important. Se vehiculeaza si ipoteze etiologice conform carora alergii alimentare, abilitati parentale slabe, otravire cu plumb, dereglari hormonale sau petrecerea ingelung a timpului in fata calculatorului sau televizorului, insa acestea nu au funtamenare stiintifica (Eli Lilly, 2005, Barkley,1998).

Comorbiditatile comune ale ADHD include tulburari de invatare, tulburarea de opozitie, depresia, depresia bipolara, tulburarile de anxietate, tulburarea ticurilor, sindromul Tourette si Sindromul Asperger (Barkley, 1998, NIMH,2006). 

Studii recente din Europa afiseaza o prevalenta a deficitului atentional cu hiperkinezie la 2-3 % (Steinhausen et al., 1998; Steinhausen, 2003). Acelasi autor indica faptul ca introducerea in DSM-III si DSM-IV a diferentierii intre deficitul atentional fara hiperkinezie (ADD) si deficitul atentional cu hiperkinezie (ADHD) a condus la o inflatie a prevalentei in diagnosticul tulburarii. Datorita acestei modificari, studiile epidemiologice americane afiseaza prevalenta la 9-16% (Faraoane et al., 2003).

Evolutia tipica pe parcursursul inaintarii in varsta este de diminuare, stergere a simptomelor motorii, dar de pastrare a deficitului atentional. Tocmai datorita acestui fapt este deosebit de important sa se intervina prin terapie educationala si psihologica pentru a compensa deficitul de atentie si dificultatile de invatare aferente, pentru ca mai apoi sa-l ajute pe copil cum sa gestioneze atentia.

ADHD nu se vindeca, dar se amelioreaza. Abordarea terapeutica trebuie sa fie multimodala pentru a fi cat mai eficienta. Consecintele ADHD-ului netratat sau prost tratat pot fi tulburarea de opozitie / de conduita, depresia, abuzul de substante (Guevara,2001), rata crescuta de accidente (NIMH, 2006, Guevara, 2001, Barkley,1993, DiScala, 1998), sarcini nedorite in adolescenta, dificultati comportamentale si scolare, stima de sine scazuta si rate crescute de suicid ca urmare a depresiei sau dificultatilor interpersonale sau educationale (Nada-Raja, 1997).

Tratamenul multimodal cuprinde:
- psihoeducatia parintilor si profesorilor;
- trainingul parental si interventii comportamentale in familie;
- interventii comportamentale la gradinita si scoala;
- terapia cognitiv-comportamentala a copilului ( inclusiv terapie neuropsihologica cum ar fi traininguri pentru memoria de lucru);
- farmacoterapia (psihostimulantele fiind de electie) (Rowe, 2004).

Unii copii cu ADHD ar putea necesita consiliere pentru a-i ajuta sa faca fata stimei de sine scazute, demoralizarii, sa faca fata dificultatilor de relationare.

Copiii cu ADHD prin simptomatologia specifica devin stresori familiali fara voie, la care se asociaxa, satisfactii scazute in viata, dispozitie negativa si stres marital crescut.

Abordarile psihologice ale problemelor mentale sunt cognitiv-comportamentale si interpersonale.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Marius

Raspunde #1 | Marius | 24-08-2012

Ce credeti ca ar trebui sa faca scoala si parinti pentru asfel de copii ?


Dana

Raspunde #2 | Dana | 24-08-2012

Parinti trebuie sa fie atenti, sa ii ofere copilului suportul necesar pentru a-si amelioara situatia. O atmosfera calma, intelegere, sa ii tina tot timpul ocupati. Exista tot felul de joculete pentru acestia. Iar la scoala, acestia pot participa la cursurile oricarei scoli, cadrul didactic trebuie instiintat si instruit cum sa faca fata unor situatii mai complicate.

Ioana

Raspunde #2-1 | Ioana | 24-08-2012

Da, dar in scoli este o problema. Cadrele didactice nu au pregatirea unui psiholog astfel incat sa ii ofere cel mai bun cadru de dezvoltare. Si in clasa mai sunt si alti copii care si ei au nevoie de atentie si uneori un copil cu ADHD ocupa foarte mult din timpul prevazut de studiu.

Flory

Raspunde #2-1-1 | Flory | 24-08-2012

Marturiile unor astfel de cadre didactice chiar ridica multe semne de intrebare. Ma intreb cine o sa raspunda la ele. Este destul de grea sarcina de a fi dascalul unei clase in care se afla un copil cu ADHD. Nu fac nicio discriminare negativa, ci doar consider ca acestia au nevoie de ingrijire speciala.
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate