Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Controlul anxietatii in sport

Varvaroi Marius
Domeniu : Alte activitati referitoare la sanatatea umana
Meserie : Psiholog
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Reducerea anxietatii inainte, in timpul si dupa concurs


Anxietatea este un raspuns psihofiziologic dezadaptativ in raport cu o amenintare perceputa ca fiind posibila dar vaga. Acest tip de amenintare provoaca scaderea performantelor deoarece nu ne putem proteja in fata unui eveniment incert si imprevizibil. Foarte des, comportamentele specifice anxietatii sunt reprezentate de evitarea anumitor situatii solicitante si „evadarea” din aceste situatii, ceea ce explica de ce in timpul concursurilor sportive, in mintea sportivilor anxiosi apar frecvent ganduri si intentii de evitare a situatiilor de confruntare sau de ce in anumite cazuri apar chiar accidentari „involuntare”.

Foarte multi sportivi inregistreaza performante satisfacatoare pe durata antrenamentelor, insa in timpul concursurilor acestia se confrunta cu anumite „blocaje inexplicabile”. Atunci cand sentimentele de nervozitate, incordare sau teama exagerata afecteaza performanta in sport, aplicarea unor metode psihoterapeutice pot ajuta sportivii sa obtina controlul anxietatii si reducerea tensiunii exagerate provocate de concursul sportiv.

In cazul sportivilor, stresul perceput creste in ziua concursului pentru ca (1) acestia concureaza in fata unei audiente si (2) au asteptari foarte mari in privinta propriei reusite. Acest tip de stres se bazeaza adesea pe modul in care sportivii interpreteaza situatia competitionala. Rareori se intampla ca situatiile externe (prin ele insele) sa genereze stres in mod direct; se poate vorbi mai degraba de modul in care sportivii isi descriu situatia in care s-au implicat (situatia competitionala), descriere care provoaca sentimente de incordare afectiva, frica si tensiune.

Se recomanda mai intai ca sportivul sa stabileasca daca acele ganduri legate de indoiala, esec sau de lipsa increderii sunt determinate de lipsa perceputa a abilitatilor tehnice si / sau tactice specifice disciplinei sportive in care activeaza. In caz afirmativ, autodescrierile interne (ideile autosugerate, construite in plan mental, „vorbirea pentru sine”) vor duce in general la sentimente de frica, nervozitate si tensiune. Prin urmare, intr-o disciplina sportiva performanta este dificil de atins atunci cand propria voce interna spune altceva.

Mai jos prezentam cateva recomandari care pot ajuta la depasirea anxietatii de performanta si la schimbarea sau reorientarea discursului mental dezadaptativ:

Reducerea anxietatii inainte de concurs
- Accepta faptul ca stresul si starea de tensiune nervoasa de dinainte de concurs sunt normale. Energia nervoasa resimtita, „valul” de adrenalina pe care-l resimti este normal si face parte din modul de pregatire natural al organismului pentru situatia de competitie din timpul evenimentului sportiv. Ia in calcul starea de tensiune, dar evita concentrarea exclusiva asupra acestei stari. Odata ce incepe concursul, acel sentiment se va diminua, asa cum se intampla de cele mai multe ori.

- Pregateste-te atat fizic, cat si mental. Se recomanda sosirea la eveniment cu suficient timp inainte de inceperea concursului, astfel incat sa nu intri in criza de timp, stare care poate creste nivelul de stres. Ia-ti o marja de timp suficient de mare pentru pregatire inainte de inceperea concursului (pentru incalzire, cunoasterea traseului / spatiului de concurs, echipare etc.).

- Vizualizarea imaginativa controlata. Inainte de inceperea intrecerii, pentru cateva minute, repeta la nivel mental, modul in care faci tot ce tine de tine, in mod corect, in timpul concursului. Respira calm, inchide ochii si foloseste imaginile mentale pentru a vizualiza modul performant in care poti evolua in timpul concursului. Acest mod pozitiv de vizualizare poate schimba atitudinea fata de concurs si fata de performanta personala. In general, se recomanda ca sportivii sa fie suficient de flexibili pentru a reactiona in timpul evenimentului sportiv in functie de solicitarile de moment ale evenimentului.

Reducerea anxietatii in timpul concursului sportiv
- Concentrarea pe sarcina cea mai la indemana (cea mai urgenta de realizat). Ramai concentrat asupra momentului prezent si evita secventele indepartate ale evenimentului sportiv sau imaginarea punctului final al concursului. Daca observi ca ai anumite ganduri negative cu privire la performanta ta viitoare, concentrarea pe ritmul respiratiei (astfel incat sa ajungi la un ritm de 10 – 12 cicluri respiratorii succesive – inspiratie si expiratie – pe minut), te va ajuta sa „revii” automat inapoi, in prezent.

- Zambeste. Daca te confrunti cu ganduri negative si nu poti intrerupe ritmul acestora, „forteaza-te” sa zambesti, pur si simplu, chiar daca numai pentru cateva secunde. Aceasta actiune simpla va schimba atitudinea intr-un timp foarte scurt. Si e foarte posibil sa fie nevoie doar de aceasta perioada foarte scurta pentru a reface starea optima de functionare personala necesara performantei.

- Concureaza ca si cum nu ti-ar pasa de rezultat. „Just play. Have fun. Enjoy the game”… Cand te afli prins in plasa gandurilor negative si te astepti la cel mai rau lucru, va fi imposibil sa atingi varful de performanta sportiva. Daca incepi sa concurezi ca si cum nu ti-ar pasa de rezultat, te vei putea relaxa si bucura de concurs pentru ceea ce este el – un alt eveniment care se desfasoara in viata ta. Nu este cel mai important lucru din viata ta si nici cel care te defineste ca persoana, ca om.

Reducerea anxietatii dupa terminarea concursului sportiv
- Evalueaza etapele concursului si reaminteste-ti lucrurile pe care le-ai facut bine. Concentreaza-te pe actiunile, gandurile si comportamentele care au ajutat sa atingi performanta asteptata. Aceasta este o forma de repetitie mentala a aptitudinilor care vor fi folosite in urmatorul concurs.

- Ia in calcul, dar ulterior diminueaza intensitatea aspectelor care au impiedicat performanta. Concentrandu-se doar pe aspectele negative ale evolutiei in timpul unei competitii sportive, niciun sportiv nu va reusi sa-si imbunatateasca performantele viitoare. Scopul sportivului sau antrenorului „de a evita greselile” determina mentinerea acestor idei despre „greseala” in prim planul gandirii. Rezultatul acestei tendinte este o abordare defensiva a planului de actiune, insotita de tensiune musculara crescuta, concentrare redusa a atentiei si, in cele din urma, o mai slaba incredere in sine; prin urmare, mai multe greseli. De aceea se recomanda concentrarea pe momentele in care lucrurile au mers foarte bine, in care actiunile s-au derulat in mod eficient.

- Planificarea antrenamentelor care reproduc conditiile concursurilor oficiale. Deseori, echipele si cluburile sportive organizeaza competitii amicale. Cel mai eficient antrenament se dezvolta atunci cand se pot reproduce pe cat posibil conditiile specifice competitiilor oficiale.

Programele privind controlul anxietatii implica din partea sportivului antrenament si perseverenta. Asimilate in mod corect si adecvat, aceste tehnici de control au eficienta pe termen lung si contribuie la cresterea performantelor sportivilor. Programele de interventie (bazate pe controlul respiratiei, relaxare musculara progresiva, dezvoltarea abilitatilor de concentrare, controlul gandurilor dezadaptative, exercitii de imaginatie ghidata etc.) sunt adaptate fiecarui sportiv in parte, astfel incat sa se potriveasca resurselor personale, ritmului de viata al persoanei care apeleaza la acest tip de interventie si disciplinei sportive in care activeaza.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Doina

Raspunde #1 | Doina | 17-02-2014

Ce complicata trebuie sa fie psihologia sportivului si de cata grija are nevoie un sportiv de performanta. Este inimaginabil pentru noi cei din afara.


Marian

Raspunde #2 | Marian | 17-02-2014

Eu nu ma pot calma cand jos prost un meci de tenis intre prieteni...dar acesti oameni care se antreneaza atat si competiatia inseamna intreaga lor cariera???


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate