Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Contractul individual de munca II

Adumitrachioaiei Daniel
Domeniu : Comert cu amanuntul al articolelor medicale si ort...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Targu Mures / Mures
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Clauze generale


cim2Daca in articolul precendent am inceput sa vorbim de CIM, trebuie sa stim ca la articolul 17 din Legea nr. 53 / 2003 legiuitorul a prevazut elementele pe care angajatorul este obligat sa le aduca la cunostinta viitorului angajat. Acestea constituie clauzele generale ale contractului individual de munca.

Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informat(a) cu privire la cel putin urmatoarele elemente:

a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
g) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
h) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
i) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
j) salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
l) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
m) durata perioadei de proba;

Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute, in timpul executarii contractului individual de munca, impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.

In principiu, contractul se incheie pe perioada nedeterminata, din ratiuni care tin de siguranta relatiilor contractuale de munca, dar, in ultimul timp, se remarca o proliferare a tipurilor de contracte pe durata determinata, tendinta surprinsa si de noul Cod al Muncii (munca prin agent de munca temporara, majoritatea contractelor part-time si a celor care presupun munca la domiciliu). Pentru a preintampina o precaritate contractuala pe piata muncii, legiuitorul a impus anumite conditii restrictive la incheierea contractelor pe durata determinata.

Art. 81 din Codul Muncii enumera urmatoarele cazuri: desfasurarea unor activitati sezoniere; inlocuirea unui salariat in situatia in care se afla intr-unul din cazurile de suspendare a contractului de munca, cu exceptia participarii la greva; cresterea temporara a activitatii angajatorului, favorizarea temporara a anumitor categorii de persoane, ca urmare a derularii unor programe de protectie sociala; alte situatii care fac obiectul de reglementare a unor legi speciale.

Partile contractului sunt angajatorul (patronul) si angajatul (salariatul). Calitatea de salariat o poate avea doar o persoana fizica, in timp ce patron poate fi atat o persoana juridica, cat si un intreprinzator (persoana fizica). Salariatul se afla intr-o pozitie de subordonare fata de angajator, acesta din urma avand dreptul de a dirija si de a controla munca salariatului. Aceasta subordonare are implicatii si pe planul raspunderii delictuale, Codul Civil instituind raspunderea solidara a patronului cu angajatul pentru eventualele prejudicii provocate de acesta din urma in dauna unor terte persoane prin activitatea desfasurata sub indrumarea angajatorului, in baza raporturilor de prepusenie (adica subordonare).

Felul muncii se refera la functia ori meseria exercitata de salariat, iar in subsidiar la pregatire, aptitudini, calificare profesionala. Postul nu reprezinta un element esential al contractului, deoarece se pot ivi situatii ca aceleiasi functii sa-i corespunda mai multe posturi. (De exemplu, in cadrul unei societati comerciale sunt prevazute la functia de contabil 4 posturi).

Locul de munca este fie la sediul sau domiciliul angajatorului, fie in diverse locatii ce tin de specificul activitatii prestate, care presupun si acordarea unor drepturi pecuniare suplimentare.

Salariul lato sensu sau contraprestatia pentru munca depusa cuprinde atat salariul propriu-zis, cat si premii, indemnizatii, sporuri si alte drepturi salariale.

Printre clauzele generale ale CIM se mai regasesc mentiuni cu privire la atributiile postului, riscurile specifice acestuia, contractul colectiv de munca ale carui prevederi constituie punctul de plecare al negocierilor contractuale si durata perioadei de proba, daca este cazul. Vom continua cu o clasificare a clauzelor intr-un articol viitor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

ela

Raspunde #1 | ela | 29-12-2009

E bun articolul, stiu ca la mine per de proba la actualul loc de munca a fost de aprox 3 sapt daca imi aduc aminte bine; in ceea ce priveste preavizul stiu ca la fct de conducere e de 1 luna de zile iar la celelalte de 14 zile; si ce mai stiu ca atunci cand am fost librar coordonator tin minte acum cativa ani buni de zile fct mea nu a fost catalogata drept fct de conducere at cand mi-am dat demisia si am avut dreptul doar la 14 zile lucratoare nu 1 luna din pacate desi am avut o libr in spate de condus, ce am inteles eu din asta e ca am fost fentata de acel patron roman destul de smecher....Responsabilitati f multe dar cand e vorba de drepturi unele firme si patroni dau din colt in colt sau te pacalesc cum vor ei iar tu ca salariat trebuie sa taci si sa inghiti, nemaipunand la socoteala stresul si nervii sau implicarea unui job de raspundere.


Diana

Raspunde #2 | Diana | 29-12-2009

Foarte utila informatia! Din pacate insa sunt putine cazuri in care un contract de munca este respectat in mod oiectiv de ambele parti. Ce se intampla insa in cazul in care un angajator isi coordoneaza anagajatul sa nu isi execrcite munca conform procedurilor. Sunt situatii in care angajatorii prefera anumite modalitati de lucru doar in avantajul lor abaordand cai nu tocmai legale, dar care sunt intersprinse de catre angajat la cererea superiorului lui. Cine suporta consecintele in cazul in care eventualele nereguli sunt descoperite?


Simonne_Elle

Raspunde #3 | Simonne_Elle | 29-12-2009

Foarte putini patroni informeaza salariatii ca au si drepturi nu doar obligatii si ca programul de lucru e de 8 ore nu zi lumina sau de ce nu chiar non stop. Este important la clauzele generale sa se specifice si zilele de acordare a salariului pe care din ce in ce mai multi patroni le uita... Si cel mai important , nu semnati contracte in alb, cereti un original cu stampila de inregistrare de la ITM. E important sa nu dati angajatorilor actele originale, indiferent de pretextul folosit. La ITM nu se cere originalul cartii de identitate sau a certifcatelor si diplomelor de calificare.


IKA

Raspunde #4 | IKA | 29-12-2009

Negocierea contractului de munca reprezinta un dialog intre partenerii social-economici cu interese opuse, in care sunt incluse argumente privitoare la raporturile de munca, urmarindu-se realizarea echilibrului de forte la un moment dat... dialog care se consemneaza in clauzele unui contract de munca; prin incheierea contractelor se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca; se urmareste promvarea unor relatii de munca echitabile, de natura sa asigure protectia salariala a salariatilor, prevenirea sau limitarea conflictelor de munca; atentie la negociere, e bine sa va protejati prin mai multe clauze contractuale; cititi inainte de a semna si vedeti ce doreste angajatorul...dar stipulati si ceea ce doriti dumneavoastra; in Romania patronii nu respecta legislatia; e bine sa va inregistrati urgent contractul de munca la I.T.M...pentru protectia si siguranta dumneavoastra;executarea contractului este obligatorie pentru partile implicate; neindeplinirea obligatiilor contractului atrage raspunderea partilor care se fac vinovate de aceasta;un act normativ cu caracter obligatoriu il reprezinta Codul Muncii;


x-static

Raspunde #5 | x-static | 31-12-2009

Dap, util articolul. As avea 2 intrebari catre autor: am observat la mai multe firme (printre ele chiar 2 multinationale) ca durata perioadei de proba inscrisa in contractul individual de munca al unora dintre angajati nu este conforma intotdeauna cu cea prevazuta de codul muncii - adica 3 luni pt functii de conducere si o luna pt "restul" (ma refer numai la contractele de munca pe perioada nedeterminata). Intrebarile sunt: cat de grave sunt aceste abateri si daca angajatul este indreptatit sa conteste validitatea contractului pe baza acestei abateri.


Cristian

Raspunde #6 | Cristian | 01-01-2010

Contractul individual de munca prevede clauze MINUME prevazute de lege. ACESTA NU ESTE OBLIGATORIU ci mai de graba, clauzele acestuia. Intr-e un angajator si un viitor angajat, tr. sa existe o conventie in scris. Legile care subordoneaza MUNCA in general, trebuie sa confirme orice angajament. Daca acesta nu este respectat, tribunalul va decide. OAMENI BUNI, eu am un "Contract Individual de Munca" de 109 pagini. Glad2Help


Contractului individual de munca III « Infor

Raspunde #7 | Contractului individual de munca III « Infor | 06-01-2010

[...] ce in articolul precedent am discutat despre clauzele generale ale CIM, iata acum o clasificare a clauzelor, generale sau [...]


Contractul individual de munca IV « Informat

Raspunde #8 | Contractul individual de munca IV « Informat | 27-01-2010

[...] 20 arata limpede ca in afara clauzelor generale prevazute in Codul muncii (la art. 17, at), intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul [...]


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate