Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Constatul amiabil

Giuroiu Alexandru
Domeniu : Recuperarea materialelor reciclabile sortate
Meserie : Director vanzari
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cum se aplica noua procedura accident


De la 1 iulie 2009, accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doua vehicule, vor putea fi solutionate fara ca documentele de constatare sa fie intocmite de catre Politie, cu conditia ca Formularul de constatare amiabila sa fie completat si semnat de catre ambii soferi implicati in accident.

NOUA PROCEDURA
Odata completat corect, formularul trebuie depus la companiile de asigurari, care, in baza acestuia, vor elibera documentele necesare intrarii in reparatie a autovehiculelor. 

Depunerea formularului de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul sa efectueze constatarea pagubelor si, apoi, sa stabileasca vinovatia.
Daca este un accident in care au fost implicate doar doua vehicule si din care au rezultat doar pagube materiale si formularele de constatare amiabila sunt completate corect si semnate de catre ambii soferi implicati in accident atunci indrumarea, de catre asigurator, a soferilor pentru protocolarea accidentului de Politie este interzisa.

CAND SE APLICA?
Procedura se aplica NUMAI cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:
- s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fara vatamari corporale)
- in care sunt implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului
- accidentul are loc pe teritoriul Romaniei
- si numai cand nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier (conducere sub influenta alcoolului, fara inspectie tehnica periodica la zi, cu un autovehicul neinmatriculat sau cu numere false etc.)

Procedura este OPTIONALA si NU obligatorie, fiind o alternativa la varianta traditionala.
Vatamare corporala poate fi considerata orice contuzie, echimoza, leziune produsa ca urmare a accidentului.
 
ATENTIE! Parasirea locului accidentului in acest caz poate atrage sanctionarea penala!
Verifica sursa www.constatulamiabil.ro pentru a afla mai multe despre: CE FAC IN CAZ DE ACCIDENT? DE UNDE OBTIN FORMULARUL DE CONSTATARE AMIABILA?

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

maria

Raspunde #4 | maria | 14-07-2009

Avantaje: se elimina sanctiunea contraventionala :atat amenda cat si suspendarea permisului de conducere -in functiie de caz Dezavantaje: penalizarea din partea asiguratorului prin marirea primei de asigurare pentru anul care urmeaza a conducatorului vionovat de producerea pagubelor Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, asigurarea RCA va fi emisa numai in sistem electronic, tot de atunci urmand sa fie introdus si sistemul bonus-malus in tarifarea asigurarilor RCA. Acest sistem presupune plata unor prime de asigurare mai mari pentru soferii care au un istoric nefavorabil in ceea ce priveste evenimentele rutiere, in timp ce acei soferi care au un istoric bun, vor beneficia de reduceri ale primelor. Nota Utilizarea formularului de constatare amiabil? de accident nu este o obliga?ie, ci este o alternativ? la procedura actual?.

Viorel

Raspunde #4-1 | Viorel | 13-07-2010

Si daca mergeai inainte la politie, tot trebuia sa mergi si la Asigurari…deci….tot iti marea viitoare polita de asigurare. Aceasta masura (ma refer la marirea politei de asigurare) este buna, dar nu si pe deplin satifacatoare (si aici ma refer la pagubit). Spun asta pentru ca pagubitul, desi nu are nicio vina, trebuie sa stea sa completeze acest formular, trebuie sa mearga la asiguratorul vinovatului, trebuie sa stea cu masina in service N zile….si la fel face si vinovatul (in plus, acestuia i se aplica la viitoarea polita de asigurare o extra-taxa)….ceea ce nu prea e de ajuns…. Eu zic ca ar trebui platite si niste taxe compensatorii pagubitului. Mie mi s-a intamplat asta iarna (am fost lovit din spate de un nenea care nu stia ce e aia frana de motor…ma rog)….in conditiile in care sunt agent de vanzari si sunt legat de aceasta masina…….Dukku

Raspunde #5 | Dukku | 13-07-2010

Constatul amiabil tine loc de PV-ul de la politie.

Bogdan Moga

Raspunde #5-1 | Bogdan Moga | 10-12-2010

Completarea unui formular de solutionare amiabila a accidentului rutier soldat doar cu pagube materiale justifica modul de producere al avariilor si el tine loc de autorizatie de reparatie.sasha

Raspunde #6 | sasha | 13-07-2010

De exemplu, daca lovesc din vina mea un "minoritar" si complectam amandoi acest formular, sunt obligat sa-i dau si fotocopii dupa actele mele ? Nu mi se pare deloc in regula sa-i dau copii dupa actele mele. Cu datele acelea o persoana rau intentionata iti poate creea multe neplaceri. Nu cred ca este legala o astfel de obligatie.

sasha

Raspunde #6-1 | sasha | 13-07-2010

Nu...nu esti obligat sa-i dai fotocopii actele tale.


Dukku

Raspunde #6-2 | Dukku | 13-07-2010

Reprezentantii firmei de asigurare iti vor solicita fotocopiile pentru a-l putea despagubi pe cel pe care l-ai pagubit . La producerea respectivului eveniment va prezntati impreuna la asigurator si acolo ii prezinti asiguratorului aceste documente . E normal sa nu dai copiile documentelor oricui insa la noi se practica asa intrucat la asigurator se prezinta de obicei pagubitul cu copiile .Practica estegresita insa este omniprezenta .Vladut

Raspunde #7 | Vladut | 13-07-2010

Daca in accident sunt implicate mai mult de 2 auto, se merge la politie, daca rezulta victine se merge la politie, daca nici unul din soferi nu recunoaste fapta, se merge la politie .... asadar se cam meerge INCA la politie.

Viorel

Raspunde #7-1 | Viorel | 13-07-2010

Asta e o alternativa la mersul la politie. Crede-ma ca este foarte utila. Am trait-o asta iarna cand un italian nu stia ce e aia frana de motor si a intrat in spatele meu. Am completat acest formular si gata. Bine, tot a trebuit sa ma duc la compania lui de asigurari ca sa-mi dea o trimitere la service. Am stat vreo 3 zile fara masina, dar macar am scapat de cel putin o zi la politie.Eugen

Raspunde #8 | Eugen | 13-07-2010

La cate exemple de bizoni in trafic am vazut cel mai sigur tot la politie se rezolva majoritatea problemelor, oricat de mici. Mai ales cand esti nevinovat, singur in masina si vinovatul iti intra in spate in timp ce stateai la stop. Nu prea imi vine sa scot formularul sa-l semneze cand imi spune: "haide, bai, ca nu ai nimic; era zgariata"...


iuliana

Raspunde #9 | iuliana | 13-07-2010

se cam merge la politie inca...dar asta pentru ca romanii inca nu sunt obisnuiti cu rezolvarile in mod civilizat..de-asta..:) se iau la harta si in special cel care e vinovat am vazut ca are gura mai mare de obicei..


leo

Raspunde #10 | leo | 13-07-2010

pai poate citind articole de-astea ne desteptam si noi...sa nu se mai stea la cozi nesfarsite la politie in miezul noptii si sa ma fii si tratat cine stie cum acolo...


Sorin

Raspunde #11 | Sorin | 19-07-2010

E foarte buna constatarea amiabila zilele trecut o persoana roma ca sa nu jignesc mi-a taiat fata si am intrat direct in normal el avea o masina de iti pica dinti si eu ceva mai omenesc cert a fost ca ne-am dat jos ceva cam nervosi amandoi am stat 5 min ne-am calmat si am vb omul stia ca daca ajungem la politie ramane fara permis si am cazut la intelegere sa facem prin amiabila. Si sa rezolvat a doua zi la amiabila in max 1,5 ore.


Razvan B

Raspunde #12 | Razvan B | 01-11-2012

Salut! Am si eu o nelamurire, pe care va rog sa mi-o lamuriti. Am provocat un accident (am tamponat din spate un alt autoturism) si am completat cu celalalt sofer un formular de constatarea amiabila. Accidentul a fost usor, doar ca mie nu-mi mai functioneaza un far si ornamentul frontal de tabla e cam "botit". Omul avea casco si a zis ca nu-si pierde vremea pe la asiguratorul meu, face reparatia pe casco. Problema e ca accidentul s-a intamplat in alta localitate decat cea in care am domiciliul si as vrea sa stiu in ce conditii pot sa circul cu masina pana in localitatea mea de domiciliu. Va multumesc!

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #12-1 | Narcisa - Elena Oprescu | 03-11-2012

Buna Razvan! Te duci la Politie cu constatarea aceea ..si circuli! Faza este ca acea constatare este pt reparatia masinii...pe care ti-o repari tu singur acum!

Razvan B

Raspunde #12-1-1 | Razvan B | 05-11-2012

Ok, multumesc. Mi-am luat inima in dinti si m-am dus cu masina asa cum era spre localitatea de domiciliu. Cum spuneam, nu e lovita rau, dar, cum sunt la primul accident, imi era teama de politie, daca m-ar fi oprit.

Narcisa - Elena Oprescu

#12-1-1-1 | Narcisa - Elena Oprescu | 05-11-2012

Vezi ca politistii mananca oameni:) mai ales daca te prind cu masina lovita!:) Logic ca puteai circula..daca te prindea iarna, ce faceai ramaneai in drum sa ingheti de frig? Numai daca lovesti masina si sunt victime, atunci chemi politia la fata locului, nu poti sa pleci si nici nu poti lovi masina altuia si sa pleci daca posesorul ei nu este prezent.

Razvan B

Raspunde #13 | Razvan B | 05-11-2012

De mancat, sigur nu mananca oameni, dar...:) Ideea era ca nu-mi mai functiona un far si, cum mergeam pe un drum european fara lumini, era posibil sa fiu oprit. Ma vedeau lovit, imi ziceau ca circul cu defectiuni la sistemul de lumini (chiar daca era mijlocul zilei si senin) si ma ardeau (legal sau nu). Din cauza asta, vroiam sa stiu daca formularul de constatare amiabila e suficient ca sa ma pot deplasa sau imi trebuie si altceva de la politie.


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate