Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Concediu pentru cresterea copilului I

Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Concediu si indemnizatie


gravidaIn ultima perioada, s-a marit numarul cazurilor de angajate care devin mamici, asa incat consider ca o discutie despre aspectele legale privind nasterea copilului poate fi oportuna. In primul rand, angajata insarcinata are dreptul la concediu de maternitate ce nu poate depasi 126 zile si de obicei este impartit in 63 zile inainte de nastere si 63 zile dupa nastere. Concediul de maternitate este acordat de la medicul in grija careia este gravida si nu poate avea mai putin de 42 zile din 126 zile maxim posibil.

Pentru a beneficia de concediu de maternitate, este obigatoriu un stagiu de cotizare de cel putin 1 luna in ultimele 12 luni. In timpul acestui concediu angajata primeste o indemnizatie de 85% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni, dar aceasta indemnizatie nu poate fi mai mare de 12 salarii minime brute pe luna ( ex.: in prezent salariul minim este 600 lei: 12*600=7.200 maxim posibil). Acesti bani sunt dati din fondul de stat si de aceea este limitat. Insa, firma angajatoare este obligata sa suporte din fonduri proprii diferenta de la 85% din salariul intreg al angajatei pana la 100%, timp de 6 saptamani din cele 126 zile maxim posibil pentru concediu maternitate.

Firma angajatoare mai are obligatia de a oferi un ajutor social la nasterea copilului in valoare de 1 salariu mediu pe unitate, dar ajutorul poate fi si mai mare in functie de contractul colectiv de munca de la nivel de firma, daca exista. Un alt cost al firmei angajatoare este perioada in care mama nu lucreaza si nici nu poate fi angajata o alta persoana pe post decat pe durata determinata, ceea ce poate afecta buna desfasurare a activitatii.

Dupa aceste 126 zile de concediu maternal, angajata poate opta sa-si faca cerere pentru concediu de cresterea copilului pana la 2 ani, sau pana la 3 ani pentru copilul bolnav. Pentru a intra in concediu de cresterea copilului, angajata trebuie sa aiba venituri impozabile (salariu) in ultimele 12 luni inainte de nastere. In acest timp contractul de munca este suspendat, si activitatea poate fi reluata dupa ce copilul implineste 2 ani, nu la 2 ani de la intrare in concediu asa cum se poate intelege. De asemenea, angajata poate opta sa revina in activitate mai devreme de implinirea a 2 ani de la nastere, printr-o cerere catre angajator.

Indemnizatia pentru cresterea copilului este egala cu 600 lei (daca veniturile sunt mai mici de 600 lei) sau cu 85% din media veniturilor incasate pe ultimile 12 luni (daca veniturile sunt mai mari decat 600 lei).
In urmatorul articol vom discuta despre actele necesare pentru acordarea acestui drept.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

gavrea florina

Raspunde #65 | gavrea florina | 25-01-2015

Concediu pentru cresterea copilului se cunoaste la pensie???


luminita

Raspunde #66 | luminita | 07-02-2015

Buna ziua, am si eu o intrebare. Daca mai am din prenatal 3 luni, ma pot angaja?


Alexandra

Raspunde #67 | Alexandra | 12-02-2015

Buna! Am contractul pe perioada determinata pana in 5 05 2015, sunt insarcinata in 4 luni, in mai as avea 7 luni. somaj nu mai am decat o luna de zile, ce optiuni am in legatura cu concediu pre, post si ala de crestere, pot beneficia de ele? Care ar fi variantele, angajatoril clar nu mi prelungi contractul din mai. Va multumesc !

Timar Theodora

Raspunde #67-1 | Timar Theodora | 13-02-2015

Da, pentru ca sunteti o persoana fizica asigurata la Casa de Asigurari Sociale, domiciliata in Romania si platitoara a contributiei de asigurari sociale, deci beneficiati de indemnizatie de maternitate.miruna

Raspunde #68 | miruna | 23-02-2015

Buna ziua, incer sa gasesc o lege care sa ma lamureasca in leg cu indemnizatia. Din sept am contract de munca cu 2 ore. Mi se poate refuza acordarea indemnizatiei? Din iulie 2013-aug 2014 am lucrat cu norma intreaga, si am avut pauza de 2 saptamani intre serv cu norma intreaga si cel cu 2 ore. ar trebui sa platesc diferenta la camera de munca ptr a primi indemnizatia minima, sau nu conteaza?


Mariana

Raspunde #69 | Mariana | 27-02-2015

Buna ziua, Eu lucrez ca PFA, de aproape 16 luni. Primul an am fost pe sistem real, acum de la inceputul 2015 am trecut pe norma de venit. Ce indemnizatie imi revine? (daca are cineva numarul de lege ar fi perfect). Dar daca ma angajez cu CIM, dupa cat timp as putea sa raman gravida si cum s-ar calcula indemnizatia? Multumesc,


Elena

Raspunde #70 | Elena | 20-03-2015

Buna ziua !! Am aflat ca sunt însarcinata de curand... din Decembrie am contract de munca si voi naște prin Septembrie la sfarșit. La locul de munca voi lucra pana la termen deci nu voi intra in prenatal. Intrebarea mea este daca beneficiez de indemnizatia pt creșterea copilului ?? Astept un raspuns !! multumesc frumos !!


hornoi

Raspunde #71 | hornoi | 23-03-2015

Buna seara, am si eu o nelamurire. Conteaza numarul de ore trecut in contract, ca sa poti sa ai un copil, si ca sa poti lua indemnizatia copilului? Va rog frumos lamuriti-ma. Va multumesc!


Liana

Raspunde #72 | Liana | 01-04-2015

Buna ziua! Eu am inceput sa lucrez la o firma din 20.10.2014 pana in 28.02.2015 si din 16.03.2015 la alta firma, am intrerupere de 2 saptamani. Daca as ramane insarcinata cat de curand, as lua indemnizatie daca am intreruperea de 2 saptamani? Multumesc.


hornoi

Raspunde #73 | hornoi | 09-04-2015

As vrea stiu la cat cate luni dupa angajare poti sa ramai insarcinata ? Sau cum sa spun mai clar. Cat timp trebuie sa lucrez ca pot ramane gravida. Se poate dupa 3 luni? Va multumesc.

Tenea Marius

Raspunde #73-1 | Tenea Marius | 10-04-2015

Poti sa ramai cand vrei tu! dar pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, parintii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, sa locuiasca impreuna cu copilul si sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia, sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii.ana

Raspunde #74 | ana | 28-07-2015

Sunt insarcinata si am 7 saptamani, pot intra in concediu de risc maternal daca am problem cu sarcina? si de la cat timp?


8 7 6 5 4 3 2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate