Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Concedierea disciplinara intr-o companie

Ciobanu Sinziana
Domeniu : Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de m...
Meserie : Manager resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cateva informatii importante despre concediere


Concedierea poate fi determinata de catre mai multi factori, care ce pot imparti in: 

- cea fara vina angajatului (cum ar fi, cazul de disponibilizare);

- si cea din motive profesionale, care tin de  angajat (spre exemplu, ar fi sanctionarea disciplinara, necorespunderea profesionala, inaptitudinea fizica, dar si alte caracteristici).

In acest articol vorbim despre situatiile de concediere disciplinara, ce intervin in cazul in care angajatul a savarsit o abatere disciplinara si a fost cercetat in consecinta. In urma anchetei disciplinare se ia decizia de concediere disciplinara ca si sanctiune.


Pasii legali de urmat pentru concediere


In primul rand, procedura de concediere disciplinara implica urmarirea procesului de cercetare disciplinara, conform Cap.II din Raspunderea Disciplinara, a Codului Muncii.

 

In art. 263, pct 2) din Codul Muncii se defineste abaterea disciplinara, care '(...) este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici'.


In urma cercetarii disciplinare, care se face de catre angajator si comisia numita de acesta, se pot dispune de sanctiunile de tip avertisment scris si duc pana la 'art 264, pct 1), alin. f) prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca'. Nu se poate sanctiona de doua ori aceasi fapta si nici nu pot fi aplicate amenzi aferente. Nici nu se pot cerceta disciplinar fapte mai vechi de 6 luni. Nici un angajat nu poate fi concediat fara un motiv bine intemeiat. Angajatorul trebuie sa dovedeasca cauza pentru care isi da lucratorul afara. Motivul trebuie sa fie unul real si serios, cum ar fi prejudiciul prin incalcarea contractului de munca.


In cazul concedierii disciplinare, angajatorul poate invoca:

- furtul informatiilor, documentelor sau a altor obiecte ce apartin companiei;

- concurenta neloiala facuta firmei angajatoare;

- un comportament al angajatului din timpul orelor de munca, care sa fie daunator pentru companie;

- angajatul produce o perturbare in detrimentul functionarii intreprinderii;

- consumarea de substante alcoolice sau a celor interzise prin lege in timpul programului de lucru;

- insulte, violenta, hartuire sexuala;

- absenteismul, pentru ca absentele nemotivate perturba in mod clar afacerea.


Totusi, indiferent de motiv, cel mai important in concediere este dovedirea gravitatii faptei, prin sublinierea efectelor negative asupra firmei si prin respectarea procedurii de cercetare disciplinara fara de care procesul poate devine nul.


Motive de concediere interzise prin lege


Legea interzice concedierea unui angajat din cauza unor aspecte ce tin de viata sa personala (cum ar fi cele legate de sex,  de principii de viata si morala, de statut familial, de activitate sindicala, de convingeri religioase sau de aspecte privind varsta). Deasemenea, legea interzice cazul concedierii unui angajat in urmatoarele situatii:

- cand angajatul vorbeste despre conditiile de munca din cadrul companiei;

- cand acesta paraseste postul sau de munca, din cauza unui pericol grav privind sanatatea sau viata sa;

- cand refuza sa lucreze part-time, in timp ce este angajat cu norma intreaga;

- cand refuza sa se supuna unei hartuiri psihologice sau de tip sexual.


In cazul in care este emisa o decizie de sanctionare disciplinara, prin incetarea contractului de munca si aveti motive sa credeti ca nu au fost urmati pasii corecti ai procesului, atunci aveti un termen de 30 de zile sa luati la cunostinta si daca doriti aveti posibilitatea sa faceti contestatie la Instantele Judecatoresti.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

adi

Raspunde #1 | adi | 11-05-2012

Daca vrea seful tau sa te dea afara oricum te da, nu are rost sa te lupti cu morile de vant, mai bine pleci tu de buna voie cand vezi ca iti e ingreunata pozitia. Cauti intre timp altceva si pleci cand are nevoie mai mare de tine, decat sa gaseasca pe altcineva intre timp. Locuri de munca se gasesc daca vrei in romania, numai sa vrei.

Marius Lapugean

Raspunde #1-1 | Marius Lapugean | 11-05-2012

Absolut corect. Oricum, are la dispozitie suficiente modalitati prin care iti poate face viata in firma atat de grea incat sa te determine sa ceri tu demisia.Mihut Alexandru

Raspunde #2 | Mihut Alexandru | 05-01-2014

Buna ziua! As dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema legata de concedierea pe motiv disciplinar. Am lucrat pana pe data de 17 octombrie la un laborator de tehnica dentara. Pe aceasta data am fost demis pe motiv disciplinar iar 5 zile mai tarziu am primit un referat in care eram instiintat de acest lucru. De atunci nu am mai primit nimic...Asa cum am citit si in codul muncii dupa acest referat mai urmau niste pasi pe care fostul meu angajator trebuia sa-i respecte (cercetarea angajatului, instiintarea angajatului, decizie de concediere, etc). Aceste etape sunt obligatorii? Daca da, ce ma sfatuiti sa fac, pentru ca nu mi se pare normal sa fiu dat afara fara a avea ocazia sa ma apar. Va multumesc anticipat!

Sergiu Cioban

Raspunde #2-1 | Sergiu Cioban | 07-01-2014

Intr-adevar mai sunt cativa pasi, printre care si cel in care sunteti solicitat sa va prezentati la o intalnire in care va puteti spune punctul de vedere. Puteti lua legatura cu un avocat si mai departe el va va sfatui. Oricum, decizia va apartine in functie de gravitatea si veridicitatea faptei pentru care ati fost demis.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate