Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Colectare de fonduri

Mallecourt Lionel
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Director societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

De ce…si cum sa face?

Fie ca intentioneaza sa dezvolte o idee sau un prototip, sa lanseze o noua activitate, sa se dezvolte pe plan international, intreprinderea dinamica are foarte rar capacitatea de a-si autofinanta cresterea. Prin urmare, trebuie sa ia in considerare posibilitatea de a recurge la o colectare de fonduri pentru a asigura o finantare stabila a propriei intreprinderi. Nu sta in capacitatea bancii sale obisnuite. Prin urmare, ea trebuie sa se orienteze catre sectorul de capital de investitii pentru a gasi acele mijloace financiare care ii sunt necesare. Este un drum lung, dar daca energia si profesionalismul il insotesc, reusita va fi obtinuta.

1. Capitalul de investitii
Definitie
Capitalul de investitii consta intr-o participare de capital in intreprinderi in general nelistate la bursa pentru a le procura finantari pe care fondatorii, actionarii, detinatorii de unitati nu le pot furniza. Capitalul de investitii este cel mai adesea un intermediar intre institutiile financiare si intreprindere.

Asteptarea unei rentabilitati majore...
Obiectivul capitalului de investitii este obtinerea unei rentabilitati superioare celei a plasamentelor fara riscuri. Si cu cat investitia este mai riscanta, cu atat rentabilitatea asteptata este mai ridicata.

...pentru o durata limitata
Caci cel mai adesea abia in momentul retragerii investitii se constata esentialul in legatura cu rentabilitatea asteptata.

2. Actorii colectarii de fonduri
Diferitele forme de capital de investitii corespund diferitelor etape ale dezvoltarii intreprinderii:

Love Money
Primele aporturi de fonduri pentru finantarea proiectului antreprenorului provin frecvent de la familie si prieteni. De unde numele lor…

Business Angels
Reprezinta persoane private care investesc propria avere personala intr-un proiect industrial sau comercial. Investitiile lor variaza de la 25.000 la 250.000 €.

Incubatoarele private
Incubatorul privat ia o parte din capital in contraparte a unui mediu natural (cladiri, echipament informatic, secretariat,...) si foarte numeroase servicii (Asistenta juridica, cautare de investitii,...). Ei asigura intre Business Angel si capitalul de investitii o continuitate a lantului de finantare.

Fondurile capitalului de investitii
Cel mai adesea, acestea sunt organizate in doua structuri: Pe de o parte, fondul sau motivul investitiei, pe de alta o societate de gestionare compusa din directori, numita Societate de capital de investitii.

Introducerea la Bursa
O introducerea la bursa poate fi o alternativa la recursul la un capital de investitie pentru colectarea de fonduri. In realitate, este adesea vorba de doua operatiuni complementare care se vor succeda in timp.

3. Cui sa ne adresam...
Vom distinge in mod schematic 3 etape:
- Pornirea care va trebui sa privilegieze criteriul proximitatii, aceasta putand fi Geografica, Relationala sau Profesionala. Tinta va fi economia de proximitate (Fonduri regionale), business angels, fondurile de amorsare, anumite asociatii foarte structurate care acorda imprumuturi de onoare. Colectarea de fonduri in acest caz este mai mica de 1 milion de euro.

- Intreprinderea avand deja un inceput de reusita legata de o inovatie. Tinta va fi capitalul de investitii. Colectarea de fonduri in acest caz este cuprinsa intre 1 si 20 de milioane de euro.

- In fine, intreprinderea deja dezvoltata si care doreste sa treaca la viteza superioara. Tinta va fi capitalul de dezvoltare sau piata bursiera.

4. ...Dar cum?
Individual sau cu insotitor? Reusita colectarii de fonduri presupune stabilirea exacta a persoanelor care urmeaza sa fie solicitate, cu riscul de a pierde timp si energie batand la usile nepotrivite. Si cum sa procedezi pentru ca dosarul sa fie luat in considerare? Zeci de dosare sunt trimise zilnic catre numerosi investitori, deci selectia este redutabila.

Insotit de un intermediar care asigura o prestatie completa: El preia in propria raspundere proiectul, eventual il reformuleaza, pregateste dosarele de prezentare, si introduce intreprinderea in vizorul fondurilor pe care le cunoaste;
El este in general prezent alaturi de intreprindere pana la semnatura protocoalelor, si este remunerat in % din fondurile colectate (de ordinul a 5%). Principalii colectori de fonduri doresc sa-si pastreze fondurile de comert si reputatia. Ei selecteaza dosarele care li se par interesante, pentru a afisa o rata de succes onorabila, si astfel sa-si imbunatateasca reputatia.

5. Un preliminar: planul de afaceri
Reprezinta formalizarea proiectului in cadrul unui document de douazeci de pagini, numit Planul de afaceri (PA). Pentru a dovedi ca proiectul sau este bun, trebuie construit un dosar de prezentare ireprosabila, care sa raspunda asteptarilor investitorilor. El solicita obligatoriu o descriere integrala a proiectului, in mod detaliat si precis. Reprezinta mai mult decat un exercitiu de stil.

Continutul PA
- Rezumatul analitic: Este rezumatul dosarului in cadrul a 2 pagini. Permite conturarea unei idei generale despre proiect. De ce este interesant?
- Strategia dezvoltata in jurul proiectului.
- Oamenii: Punct cheie pentru majoritatea proiectelor. Nu este suficient ca un proiect sa fie bun, trebuie mai ales ca managementul sa fie la inaltime pentru a-l duce la bun sfarsit. Investitorii vor solicita intotdeauna sa intalneasca oamenii cheie din intreprindere.
- Piata si Adversarii. Perspective de crestere, mediu concurential,…
- Previziunile financiare. Acestea sunt reflectia in cifre a partilor precedente: Ele cuprind raportul rezultatului previzional pe 3-5 ani, insotit de ipotezele detaliate si de tabelele explicative adaptate fiecarei intreprinderi (marje, efective, puncte de vanzare, detalierea sarcinilor,...). In acest stadiu, nu trebuie mentionata nicio valorizare, si astfel lasata portita deschisa pentru negocieri.

6. Prezentarea Investitorilor
Selectia intermediarilor fiind efectuata, acordul de confidentialitate semnat, Planul de afaceri stabilit, prezentarile pot incepe. Pentru micile dosare prezentate catre Business Angels (BA), aceasta etapa are loc fie prin selectia de catre comitete, fie in cursul unor sedinte de prezentare in fata unui rand de BA. In fata fondurilor, dosarele sunt in general prezentate unui Partener sau Director asistat de unul sau mai multi colaboratori cu competente speciale in domeniu. Sedintele de prezentare pot fi multiplicate, in functie de gradul de interes si de complexitate al proiectului; ele se succed pana la decizia de aprobare / dezaprobare, adica: Se continua investigarea dosarului sau se opreste operatiunea. In ipoteza unei continuari, sunt organizate sedinte cu un scop specific, pentru aprofundarea intelegerii dosarului: prezentarea produselor, a managementului, verificarea anumitor puncte.

7. Negocierile
Daca faza precedenta poate fi relativ rapida, cea a negocierilor acordului financiar poate dura intre 2 si 8 luni. Ea va conduce la discutarea evaluarii intreprinderii, si la partea de capital care va fi cedata.

Evaluarea intreprinderii
Principalele metode utilizate pentru valorizarea intreprinderii sunt comparatiile, cand exista termen de comparatie, multiplicarile (CA, EBIT, PER…) sau actualizarea rezultatelor viitoare. Acestea sunt calculate pornind de la datele furnizate de Planul de afaceri revizuit.  

Reducerea cu % a retinerii
Valorizarea intreprinderii va avea un impact direct asupra conditiilor de reducere (diminuarea partii de reducere in intreprindere) intrucat operatiunea va lua forma unei cresteri de capital, care va reduce ansamblul actionarilor existenti. Prin urmare, este importanta pastrarea in memorie pana la punctul in care intreprinderea este pregatita in domeniu.

Regulile de conducere
Reprezinta de asemenea definirea regulilor de conducere, mai ales reprezentarea in instantele conducatoare, si acordul asupra principalelor posturi de directie. Aceasta faza se deruleaza sub clauza de confidentialitate din parte celor doua parti; in caz de interes special al fondului sau in caz de concurenta din partea marcilor de interes emanând de la mai multe fonduri, unii pot solicita intrarea in negocieri exclusive, obligand astfel intreprinderea sa aleaga dintre candidatii sai si sa inceteze prezentarea proiectului altor investitori.
Dar nu este decat investitorul care face selectia. Intreprinderea trebuie de asemenea sa evalueze aportul celui care o va insoti timp de mai multi ani; Capacitatea financiara de a reinvesti in caz de imprevizibil sau oportunitati, retea internationala, libertate de management,…

Scrisoarea de intentie sau termenii si conditiile
Ea incheie faza de negociere si va servi drept baza comitetului de investitie al capitalului de investitii pentru stabilirea unui acord de principiu. Ea detaliaza toate conditiile acordului considerat si confera in general câteva luni investitorului pentru a retracta. Termenul permite de asemenea realizarea unui ansamblu de protocoale cu cabinetele de avocati ai ambelor parti.

Obligatia de diligenta

Este un proces de verificare, un audit. Ea poate cuprinde doua faze:

- Prima, lejera si condusa de capitalul de investitii insusi care incearca sa isi fundamenteze parerea asupra proiectului si echipei
- A doua, grea, este condusa de catre consiliile externe a caror munca este pe atat de importanta pe cât de mare este intreprinderea, complexitatea dosarului si suma de investit... Costul obligatiei de diligenta nu trebuie sa depaseasca 5% din finantarea adusa.

8. Modalitatile de acord final

Incheierea
Este sfarsitul procesului cu o negociere finala, semnarea documentelor si varsarea fondurilor.

Pactul actionarilor
La protocolul de acord propriu-zis (conditii generale) sunt anexate un anumit numar de documente specifice: Pactul actionarilor este cel mai important dintre ele. Acesta defineste conditiile de asociere, de evolutie a capitalului, de cesiune a actiunilor sau de retragere, de luare de decizii si de angajament a intreprinderii, de asociere al managerilor la capital  prin actiuni de fondatori, mandate sau stock-option…

Garantia pasivului
Ea defineste responsabilitatea intreprinderii in caz de producere a unui pasiv neprevazut in momentul acordului.

9. Relatiile in prezent…si retragerea
Relatiile bune cu investitorul necesita un sistem de raportare lunar rapid si de buna calitate, un plan de afaceri respectat, o transparenta in alegerile strategice efectuate. Pentru fondul de investitii, imperativul profitului este crucial, la fel ca si durata de investitie care este in general de la 3 la 5 ani. Solutiile de retragere sunt foarte variate: Introducerea la bursa, transferul catre o alta structura financiara, vanzarea industriala.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate