Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Codul muncii – importanta lui in societate

Bounegru Cristina
Domeniu : Activitati juridice
Meserie : Organizator protocol
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce este? Si pentru cine este?

6488715996966.jpgCodul muncii este 'biblia' angajatorilor, a salariatilor, sindicatelor, patronatelor, judecatorilor, inspectorilor de munca si a avocatilor.

Regulile cuprinse in codul muncii sunt aplicabile atat angajatorilor cat si salariatilor.

Codul muncii, reglementeaza domeniul raporturilor de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii.

Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit si nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Tot codul muncii ne asigura ca orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.

De ce profesionistii trebuie sa cunoasca reglementarile Codului muncii?

Indiferent in ce domeniu lucrezi, ai nevoie sa cunoasti legile care reglementeaza drepturile, obligatiile dar si organizarea meseriei tale. Codul muncii este o sursa sigura si imbatabila pe care orice profesionist ar trebui sa il consulte de fiecare data cand angajeaza sau este angajat.

Cum poti afla noutatile din Codul muncii fara sa apelezi la ore de consultanta juridica platite?

Sunt mai multe cai:
- Te documentezi de pe internet, daca ai timp;
- Suni un prieten, daca are el timp;
- Participi la seminarii, conferinte sau congrese de dreptul muncii (De obicei la  aceste intalniri participa mai multi profesionisti in domeniu si ai posibilitatea sa asculti parerea mai multor specialisti despre aceiasi situatie juridica care te intereseaza). 


Aceste evenimente au ca scop dezbaterea unor idei juridice noi de catre mai multi specialisti in domeniu: profesori universitari, judecatorim avocati, consilieri juridici, mediatori etc. Spre exemplu: demisia fara preaviz, transferul de intreprindere, timpul de munca si timpul de odhina.

Este un mod placut de-a primi informatia dar si o cale de-a socializa cu alti profesionisti din alte domenii.

Informarea continua, ne lumineaza.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mallecourt Lionel

Raspunde #1 | Mallecourt Lionel | 17-06-2013

Da, un subiect foarte important pentru o societate care se respecta. Daca nu gresesc, primul cod al muncii a fost creat in Franta in 1841 pentru a limita munca pentru copiii mai mici de 12 ani la 6 ore pe zi si nu mai mult de 12 ore pe zi pentru ceilalti...S-a interzis de asemenea munca de noapte si de duminica pentru toti copiii. Felicitari pentru articol Cristina! Cum putem sa stim cand se tin seminarii? Sunt deschise si pentru public sau numai pentru cei din domeniu?

Bounegru Cristina

Raspunde #1-1 | Bounegru Cristina | 17-06-2013

Buna Lionel! Asa este, toti avem nevoie sa stim legea! Despre aceste conferinte si seminarii in domeniul dreptului muncii, puteti afla pe costelgilca.ro. Urmatorul este pe 28 iunie si se cheama CONGRESUL NATIONAL DE DREPTUL MUNCII SI SECURITATII SOCIALE, am inteles ca este un eveniment foarte important la care nu ar trebui sa lipsesti daca esti angajat, angajator, avocat, mediator, notar, contabil, student la drept sau consilier juridic. Orice doresti sa ma intrebi, raman la dispozitie. Cu drag, Cristina.Constantin Beatrice

Raspunde #2 | Constantin Beatrice | 18-06-2013

Buna! Super initiativa! Am vazut lista particpiantilor, pare foarte interesant! Ne poti spune ce teme se dezbat la acest Congres? Spor la treaba!

Bounegru Cristina

Raspunde #2-1 | Bounegru Cristina | 18-06-2013

Buna Beatrice. Fiecare lector are tema lui pe care o va dezbate pe 28 iunie, de exemplu doamna judecator Marioara Tichindelean va vorbi despre "Rolul judecatorului in identificarea concedierilor abuzive". Restul temelor si lectorilor daca te intereseaza, le gasesti pe pagina evenimentului http://www.costelgilca.ro/evenimente/index/21/congresul-national-de-dreptul-muncii-si-securitatii-sociale-editia-i.htmlIoana Laura

Raspunde #3 | Ioana Laura | 18-06-2013

Ar fi interesant de aflat toate detaliile Codului Muncii...desi nu cred ca ar produce o mare schimbare in comportamentul unor angajatori, macar angajatii pot avea oportunitatea sa isi negocieze mai bine salariile sau beneficiile. Oricum, informatia pe langa ca ne lumineaza ne face si mai puternici! Succes in realizarea Congresului!

Bounegru Cristina

Raspunde #3-1 | Bounegru Cristina | 18-06-2013

Multumesc Laura, lucram la foc continuu de dimineata pana seara sa avem cel mai tare congres pe anul acesta!Adumitrachioaiei Daniel

Raspunde #4 | Adumitrachioaiei Daniel | 18-06-2013

Cunoasterea codului muncii e foarte importanta atat pentru angajati cat si pentru angajatori. Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa stie ca daca drepturile nu ii sunt respectate are posibilitatea de a face multe ca sa poata corecta aceste nedreptati. Numai prin cunoastere si informare vom putea schimba aceasta lume in care traim. Personal am fost si sunt in continuare deschis pentru a lamuri orice problema in acest domeniu.

Bounegru Cristina

Raspunde #4-1 | Bounegru Cristina | 18-06-2013

Buna Daniel, asa este! Codul Muncii este f important atat pentru angajati cat si pentru angajatori, de aceia, am reunit in aceiasi zi, reprezentantii sindicatelor si ale patronatelor la acelasi eveniment. Cu drag CristinaSpune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate