Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Codul etic al evaluatorului

Dan-Florian Mihai
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : expert evaluator de bunuri mobile
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Dispozitii generale si principii etice fundamentale


Toate reglementarile si procedurile standardizate se regleaza pentru specificul fiecarui bun de evaluat, deoarece nou sau vechi, mobil sau imobil, orice tip de bun are o unicitate privit din perspectiva evaluatorului, unicitate ce face diferenta in piata si ii da valoare.

Una dintre problemele fundamentale in piata evaluarilor din Romania, este estimarea calitatii lucrarii unui evaluator. Si cand zic asta nu ma refer la cum se compara colegii evaluatori intre ei si nici cum sunt clasificati de ANEVAR, ci la raspunsul clientului. Cum un client ce nu este informat de un consultant de legile in vigoare, standarde si ultimele proceduri valide in evaluare, consider ca sunt doua repere: 

- primul reper este polita de asigurare care e mai mult o masura cantitativa de protectie(intre 10.000 si 500.0000 de Euro/an) fereste clientul de eventualele erori ale evaluatorului asigurand integral sau o parte din estimarea eronata. Insa polita nu iti asigura si calitatea de care ai nevoie intr-o lucrare de evaluare;
  
- al doilea reper ce consider eu ca poate da clientului o parere despre nivelul calitatii si interesului aratat de evaluator in realizarea unui raport de evaluare este, codul de etica al evaluatorului autorizat.

Este importanta etica in societatea de astazi? 
Din punct de vedere al evaluarii bunurilor pot spune ca da, atat pentru evaluatori cat si pentru clienti, fiind un barometru al calitatii lucrarilor de evaluare.

Cum se poate masura acest reper? 
Pai fie prin interviuri luate clientilor ce au lucrat cu evaluatorii, interviul putand fi chiar bazat pe codul de etica. E foarte important pentru ca, asa cum am mai spus este imuabil, un punct fix de la care nu pot exista abateri din partea evaluatorului, nu exista o zona gri in codul de etica, acesta ori este respectat, ori nu, fiind piatra de temelie, de baza a realizarii rapoartelor de evaluare.

Dispozitii generale

1 - Profesionistul evaluator autorizat trebuie sa respecte pe langa prevederile legale in materie si principiile si reglementarile din prezentul cod de etica.
2 - Obiectivul Codului de Etica consta in consolidarea increderii publice in procesul de evaluare prin crearea unui cadru pentru exprimarea de opinii de evaluare credibile de catre evaluatorii autorizati cu pregatire adecvata si care isi desfasoara activitatea in mod etic.
3 - Scopul Codului de Etica consta in promovarea principiilor si conduitei etice pentru profesia de evaluator autorizat.
4 - Principiile etice fundamentale ale profesiei de evaluator autorizat stabilescu cadrul de conduita pe care trebuie sa il respecte evaluatorul autorizat atunci cand ofera un serviciu de evaluare.
5 - Utilizatorii informatiilor si rapoartelor de evaluare cu privire la estimarea valorii bunurilor, au nevoie de incredere ca evaluarile au fost efectuate de persoane autorizate, competente si care respecta un cod de principii fundamentale in exercitarea profesiei lor.

Principii etice fundamentale

Principiile etice fundamentale ale profesiei de evaluator autorizat cuprind aspectele care trebuie luate in considerare sau actiuni care trebuie efectuate in vederea evitarii sau diminuarii pericolelor ce pot aparea pe parcursul activitatii unui evaluator autorizat. 

Integritate: sa fie direct si onest in relatiile profesionale si de afaceri.

- Principiul integritatii obliga toti evaluatorii autorizati sa fie constiti si onesti in toate relatiile profesionale si de afaceri. Integritate implica o comportare corecta si sincera.
- Evaluatorul autorizat nu va realiza cu buna stiinta un raport de evaluare, un raport de verificare sau orice alta opinie referitoare la evaluare care continte declaratii sau informatii care sunt false, gresite sau intocmite in mod corespunzator; contine erori fundamentale prin omisiune sau realizate cu intentie.
- Daca un evaluator descopera asocierea sa cu astfel de informatii sau erori, va trebui sa ia imediat masurile necesare pentru a corecta erorile efectuate si sa informeze clientul si destinatarul lucrarii de cele constatate.
- Onorariul perceput de evaluatorul autorizat pentru activitatea de evaluare desfasurata, nu trebuie sa fie exprimata ca procent din valoarea estimata si nici nu trebuie sa fie conditionat de marimea valorii propuse sau de nivelul unor impozite sau taxe legate de valoarea propusa. De asemenea, onorariul nu trebuie sa depinda nici de realizarea unui eveniment sau beneficiu viitor.

Obiectivitate, independenta si impartialitate: sa evite conflictele de interes, influente sau preferinte care sa ii afecteze judecata profesionala.

- Principiul obiectivitatii obliga evaluatorul autorizat sa aiba in activitatea desfasurata un comportament si un rationament profesional care sa nu fie compromis din cauza prejudecatilor, conflictuluid e interese sau din cauza influentei altor persoane.
- Evaluatorul autorizat are obligatia de a fi impartial, independent si onest. Incertitudinile posibile referitoare la independenta sau impartialitate trebuie sa fie facute cunoscute celor implicati si eliminate sau minimalizate pentru a nu exista suspiciuni privind concluziile lucrarii de evaluare.
- In exercitarea profesiei evaluatorii autorizati trebuie sa dezvolte si sa raporteze analize, opinii si concluzii nepreferentiale.
- Evaluatorul autorizat trebuie sa refuze lucrarea de evaluare pentru care exista amenintari certe privind obiectivitatea, impratialitatea sau independenta sa.
- Evaluatorul autorizat nu va efectua o lucrare de evaluare pentru aceleasi bunuri pentru doua sau mai multe parti implicate fara acordul scris al acestora.

Confidentialitate: sa respecte confidentialitatea informatiilor obtinute ca urmare a relatiilor profesionale si sa nu divluge astfel de informatii tertilor fara a avea autoritatea specifica (daca nu exista dreptul legal sau profesional sau datoria legala sau profesionala de a divulga), sa nu foloseasca informatiile in avantajul personal sau al unor terte parti.

- Evaluatorul autorizat trebuie sa respecte confidentialitatea informatiilor detinute cu privire la client si la lucrarile efectuate si trebuie sa fie precaut si vigilent pentru a nu face dezvaluiri neintentionate.
- Evaluatorul autorizat va comunica numai clientului sau destinatarului lucrarii sau persoanelor autorizate de acestia, valorile rezultate in urma evaluarii sau alte informatii considerate de comun acord ca fiind confidentiale, cu exceptia cazului cand se solicita acest lucru in mod legal, pentru respectarea anumitor proceduri judiciare. Contractul de servicii de evaluare reprezinta cadrul legal adecvat pentru a preciza tipul si natura informatiilor considerate confidentiale.
- Evaluatorul autorizat va lua toate masurile rezonabile pentru a se asigura ca personalul aflat in subordinea sa si persoanele de la care obtine asistenta respecta obligatia de confidentialitate rezultata ca urmare a unei misiuni de evaluare.
- Obligatia respectarii principiului confidentialitatii continua chiar si dupa incheierea relatiei dintre evaluatorul autorizat, client sau angajator.

Competenta profesionala: sa mentina cunostintele si abilitatile profesionale necesare pentru a oferi clientilor sau angajatorului servicii competente bazate pe practicile, legislatia si tehnicile actuale; sa isi desfasoare activitatea in mod serios si in concordanta cu standardele profesionale de evaluare obligatorii pentru membrii Uniunii.

- Principiul competentei profesionale implica urmatoarele obligatii din partea evaluatorului autorizat: mentinerea cunostintelor profesionale si a abilitatilor la nivelul necesar astfel incat angajatorul sau clientii sa beneficieze de servicii profesionale competente; realizarea serviciilor profesionale in conformitate cu standardele de evaluare obligatorii pentru membrii Uniunii.
- Competenta profesionala implica exercitarea judecatii, in utilizarea cunostintelor si a abilitatilor profesionale pentru realizarea serviciilor de evaluare si presupune: dobandirea de cunostinte profesionale adecvate; mentinerea nivelului de cunostinte profesionale prin programele de pregatire continua.
- Evaluatorul autorizat trebuie sa aiba cunostintele si abilitatile necesare, astfel incat sa inteleaga si sa utilizeze corect metodele si procedurile de evaluare general recunoscute pentru realizarea unei evaluari credibile; sa nu efectueze evaluarea intr-o maniera neatenta sau neglijenta, favorizand aparitia de erori.
- Evaluatorul autorizat va lua toate masurile rezonabil pentru a se asigura ca cei care isi desfasoara activitatea de evaluare sub coordonarea sa, actioneaza in conformitate cu Standardele de evaluare obligatorii pentru membrii Uniunii.
- Evaluatorul autorizat va respecta standardele de evaluare obligatorii pentru membrii Uniunii. Situatiile in care aceste standarde nu sunt aplicabile misiunii de evaluare datorita unor acte normative incidente sau altor cerinte relevante misiunii, trebuie clarificate cu clientul si destinatarul si explicitate in raport.
- Evaluatorul autorizat va presta acele serviciid e evaluare pentru care are  competente si calificari, conform Tabloului evaluatorilor autorizati.

Comportament profesional: sa respecte legile si reglementarile in domeniul evaluarii de bunuri si sa evite orice fel de actiuni care ar putea discredita profesia.

- Principiul comportamentului profesional obliga toti evaluatorii autorizati sa respecte legislatia specifica in vigoare si standardele de evaluare obligatorii pentru membrii Uniunii.
- Evaluatorii autorizati nu trebuie sa comrpomita buna reputatie a profesiei. Ei trebuie sa fie cinstiti si sinceri, sa prezinte obiectiv si fara ambiguitati procesul de evaluare si concluziile lucrarii, indiferent de dorintele si indicatiile clientului.
- Evaluatorii autorizati vor evita orice comportament sau actiune care ar putea discredita profesia, Uniunea si membrii acesteia sau care ar fi in dtreimentul interesului public.
- Evaluatorii autorizati nu vor prezenta denaturat calificarile si experienta profesionala proprie.
- Evaluatorul autorizat nu va induce in eroare Uniunea in mod expres sau printr-un act de omisiune pentru a fi eligibil pentru un anume statut sau categorie de membri.
- Evaluatorii autorizati nu vor face afirmatii compromitatoare cu privire la alti evaluatori autorizati sau lucrarile efectuate de acestia.

Dispozitii finale

- Prevederile prezentului cod sunt obligatorii pentru toti evaluatorii autorizati, persoane fizice si persoane juridice, membrii ai Uniunii.
- Nerespectarea dispozitiilor prezentului cod constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea evaluatorilor autorizati conform regulamentelor in vigoare. 

In consecinta daca lucrezi cu un evaluator, ar fi bine sa respecte regulamentul de mai sus in elaborarea raportului de evaluare, altfel in eventualitatea unei reclamatii se poate solicita reevaluarea bunului. Structura juridica ce administreaza activitatea evaluatorilor in Romania este OUG 24/2011.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate